我係一名文化研究碩士生,請諸君聽我一言。

99 回覆
266 Like 35 Dislike
我長話短說,係威權政府既統治下,大家千萬不要認為政府會有屈服的情況。

因為一屈便權散。

而人民訴求,與政府的運行模式是一種截然不同的理解與想像,換句話說,我們說人話,牠們是鬼話,完全不能溝通

但在威權下,牠們既不會屈服亦不會遷就,並且比人民更長壽,所以不是單單林鄭下台就能解決的事。

我們看到,二百萬再永遠加一人的上街遊行,無疑是空前盛況,但更多的是吃瓜的群眾

他們只想林鄭下台
他們只想黑警全死
他們只想學生無罪

但他們不需要民主,更不需要獨立,所以無論大台或是我們,訴求必需訂立精準

要知道集體就是一種降智行為,訴求提了出來,但對方做不到有用嗎?

所以我們要明白政府的聆聽模式改變自身的腔調令政府聽入耳

我可以說,昨天政府的聲明未到最嚴峻環境,所有的用詞都只是輕輕帶過,

但大家明白嗎,最嚴峻環境所指的是被逼解散政府前的一個階段,我猜現階段對政府做成的威脅根本不足30% (以100%為嚴峻)。

所以只有兩個解決方法,要不改變自身的腔調,要不就提升對政府威脅。

我不想手足有事,所以我建議前者。

將所有訴求的用字,下降一個層次撤回轉化為無限期擱置

我們不要階段勝利,所以我們必需主動地修改訴求,建立一種威嚴,不是我去服從政府,而是政府反過來認同我。

訴求一定要轉,唔係要比下台階佢地,而係要用政府能用的詞語、語言、鬼話去獲取勝利

真心,武鬥的時間已經結束,接下來是文鬥及資訊戰的年代

記住,今次運動沒有領袖,因為我們人人皆是龍頭

P.S我係新ac,因為我走得太前,不是三毛五毛,我只想勝利,be water and SORRY各位隊友。
聽我一言
同意
無問題 但他日被強過
唔好寄望再有人出動
林鄭攪咁大壇嘢,如果屈服,點鎮得住人民。

獨裁者給民主,就係失敗嘅獨裁者。
資訊戰係基於同等戰力丶籌碼
所謂弱國無外交
武力係筆戰既先決條件
唔係妥協

係你要係政府能用的鬼話入面,挑選勝利的詞語
唔係幾明,遊行口號改做無限期暫緩,政府就會反過來認同?
一屈便權散啊,師兄

你要佢收皮都要拎到相應既武力、武器去威脅

人肉唔係武器,係痛心
要公務員 / 政權改係好難
不論你從內部定外部

但唔係無可能

係現有制度加新嘢係相對易
例如
加大警監會權力
公開黑警使用武力嘅指引
增加對黑警嘅罰則
加強對被捕人士嘅保障, 好似法援金額

但如果由0變1真係極難
例如真普選

所以要政權肯改
一定要難易一齊做
一定要撤回!
起底
起晒前面D留言
8撚8
撤回背後的意義
比大家諗到既更深更遠

撤回唔係收回咁簡單
呢個詞語意味著 一個管治團隊既失敗、以前做落的政策都錯曬,必須引咎辭職,另一黨交接、交替既意義,換句話說,係牽一髮動全身嘅概念,威權不再,政府下台,共產消失的意味。

所以政府永遠不會撤回
同理連支,收回、平反、道歉等等都是不同程度承認失敗的意義,背後唔再係我地想像得咁簡單,所以失敗也有分程度,我地如何挑選 用字 極為重要。

無限期擱置因為有先例,更易讓說鬼話的人聽入耳。

當然,我唔係主修中文,希望中文人可以提供更好用詞
講得好好
推比多d人睇
唔同層次

唔好比妥協、共識洗腦

我地要主動建構一種訴求論述,係政府接受我地,而唔係我地跟從佢地

成個情景脈絡絕對唔同
屈服而權散既前設 係民主會乘勝追擊
大部分人仲打緊飛機 5:0 呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞