如果我地主動立即離開夏慤,會點

718 回覆
3270 Like 45 Dislike
同意,現階段開始打文宣戰,回家繼續做鍵盤戰士出手吧
正中下懷
我地要keep住個主動權
唔好比機會班犬
push
要知道交返條路出黎都係我地抗爭既一部分。以唔阻礙返工人士為由離開唔面。唔好比籍口政府又話我地。
去禮賓啦
似乎依家嘅問題係由原本一個目標(反送中),變咗多個目標(反送中、平反612、反警察濫權、林鄭下台)…

每一個目標都面對一個唔知何去何從嘅情況:

反送中:先係暫緩,大家當然唔收貨,依家政府不停放風,又話停止,又話今年唔再攪,令部分上街群眾覺得已經成功…

平反612:香港人大部分都明白同相信,612唔係暴動,反而係警方激發衝突;但政府依家扯緊貓尾,官員賴警方、警方高層賴前線警員、警員賴林鄭企得太硬…結果模糊邊個定性暴動,實際拖拖拖…

反警察濫權:呢個目標係啱,但佢係一個難以量度嘅目標,警方可以擺姿態話克制(依家做緊:噚日開哂軒尼斯道6條線,之後開埋駱克道、謝斐道、甚至部分干諾道,今日又話只恢復通車唔清場…),但實際有無改善無人知…

林鄭下台:依家選擇扮死狗、道歉,但就係唔辭職,噚日咁多人上街,暫時嚟講,可能無辦法再令人數大幅上升,加上佢退咗,有邊個可以頂上而又被接受?實際上,唔知有幾多人仲繼續堅持佢辭職…(由佢做三年跛腳鴨,會唔會仲好?)

如果無一個好清淅嘅目標,可能只有暫時見好就收…

套用一代宗師裏面一句說話:刀嘅意,不在殺,而在藏…

既然我哋依家有咁嘅實力,重點要政府識驚,每件事都唔敢再亂嚟,無必要將現有力量用盡、消耗,大家都有隨時再出嚟嘅心,反而更重要…
而家路面清左未
參觀禮賓府
冇錯!要沉住氣!
唔好俾機會黑警拎光環!
唔佔夏愨道唔等於撤呀
唔好輸民心,其他市民要返工就比佢返。
警察要開路就比佢開先,唔好冇計劃咁佔落去。
你有你罷,人地返完工就會出嚟。
點解夜晚唔繼續禮賓府?
如果你係到,求下大家幫手勸下在場嘅人丫
係丫,佢擺明比個波你

唔好硬接

就算你現場講嘅嘢幾有道理都好,其實得啲警察知道、聽到,有幾百萬人都係聽唔到
推吖推吖
如果上返行人路,政府同班獻世派就無位入。

Be Water , 戰友

黎緊仲有好多日子,養精速銳
唔信我哋都信下法國黃背心 唔好死守陣地啊 冇意思
唔係淨係警方可以玩軟化打民意牌

我地都可以
和平示威(軟化,拎民意牌)->佢唔聽->勇武
不停咁樣loop
每一次都出師有名
所以和理非要不停配合 堅持
一邊停左就玩完

同埋其實勇武都要好多和理非去支援
幫手頂住後面唔好比人包/物資/醫療/士氣
快d同在場義士傾下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞