如果我地主動立即離開夏慤,會點

718 回覆
3270 Like 45 Dislike
我地優勢係可以打游擊 唔記得講過唔好著重某一個據點?
係從戰術上考慮阿,快離開

2. 不死守任何公共空間
近年全球各地都流行佔領公共空間運動,縱然有助團結抗爭者,令其有平台公開表達訴求,但佔領運動始終有其缺點,一味據守陣地會虛耗資源和精力,民氣隨時間消耗,又更容易成為鎮壓目標。

黃背心示威者反其道而行,不死守任何公共空間,在每個星期六湧上街頭,沒有任何既定路線,不預先公佈時間下快閃式堵路,用各種直接行動撼動政權。譬如堵塞高速公路和迴旋處,接管或燒毀道路收費站,讓汽車自由通行,令政府無利可圖。
有無update目到佢地走未?
有咩方法可以send到呢啲message俾佢地呀。
佢地愈留對件事真係不利呀。輿論戰同民心都好重要。
唔可以否認和理非係大多數,要爭取佢地支持同理解係好重要。
强調、堅持自己嘅訴求,要政府回應
佢哋班賤種已經講到話為市民 而家各位金鐘大佬人又唔夠 不能轉個地方休息下先
如果今日立法會開會就話圍9佢啫,依家果到佔黎冇實際作用

對準問題所在,一齊去禮賓府
不如
一日半日無可能爭取哂你想爭取嘅嘢,減少消耗,持續令佢頭痕效果先仲大
推!!無原因只會失民心的事,點解仲要堅持做?
快快離開,否則好快輸民意
去禮賓府啦各位
已經唔係講緊夠唔夠人,而家一堆cam影住黑警今日暫時唔敢亂做,頂住再呼籲人而家/收工出黎
禮賓府啊
Be water my friend
要好似功夫咁打關節位
走啦!
警察搶緊我哋擁有嘅民意高地
https://lih.kg/1233898
uppppp
be water my friends
無必要死守一度
快離開
失民意
推比現場啲人睇 唔好死守一個地方無意思
多人就可以佔翻 死守冇意思
唔好死守
先散啦!!
再戰!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞