提倡建立「五毛/打手」評分系統

133 回覆
161 Like 15 Dislike
限制發言數量,唔係限制發言
pish
或者咁講
可以有個會員評分系統
但限制發言數量,去到最後都係會限制發言...
限制洗貼啫,每日只可以出兩個post咁
我諗到
「要負評一個人要用自己兩個正評」
令人唔會亂負評人
你地點睇
但萬一佢真係被人屈,咁咪好慘
五毛而家玩分身洗評分呀
整呢啲嘢同送子彈俾佢帶風向無分別
評分系統呃唔到人,就算唔係五毛都唔想見到佢啲post啦
用兩個自己既好評換1個負評
限制每人只可以對一個人評分
公開評分既身份
等等
可唔可以解決呢個問題?
唔通由得佢地?
自推
我by呢個idea
有撚用咩
兒登仔個個都唔用腦
一相反意見就係鬼係3毛
結果10單起碼8單係炒車
你評嚟把撚咩
所以我先建議要用正評換負評
每日每人只可以對同一個人評價一次

建議可以用10個(若果負數就用-10)正評換評價1個負評,可能會更有阻嚇力,減少濫用。

當個信譽評分去到-20既時候,可能就係post個名下面出現個logo
或者係標籤(多謝#22來歷不明巴打建議)
或者係文字,例如係fact check(多謝#92男生呢女生呢巴打建議)

當去到-30就出現「小心分化」(多謝#92男生呢女生呢巴打建議)

都好多謝#10既yellowbear建議過過瀘模式但我諗諗下都係覺得唔係咁好

評分0以上,就算100以上都好,我都認為唔需要加任何標籤,因為我覺得大家盡量係平等既基礎下發言比較好。

不過,若果起底既話,可以照顯示到個信譽評分,被封鎖次數,當然最好整返好個起底功能喇

若果禁入信譽評分最好可以公開顯示評分人既id同姓名

但我認為絕對唔可以禁言,或者係del post 或 comment,因為言論自由係好重要

不過我知道應該無咩可能整到個咁既系統
連起底都搞唔掂,呢個系統應該無咩可能出現到
推啊!
而家已經去到舊登二期,再唔理就病入膏肓。

不如先搞個無毛台(個名你自己諗)測試吓,邊個BLOCK數去到某個數就唔准入。

先試吓,唔掂可以微調/取消。
巴打好建議!我會加入去

其實我有懷疑過連登係咪特登唔理「起底」同三毛/打手既問題...
我都覺...所以我都只係當夢想咁發下夢
我建議信譽評分系統要用「正評」換「負評其他人」
每人每日只可以對同一個人評價一次

可以用10個(若果負數就用-10)正評換評價1個負評,會更有阻嚇力,減少濫用。
當信譽評分去到-20既時候,可能就會係post個名下面出現個logo。(數字可以再討論)

或者係加個標籤(多謝#22來歷不明巴打建議)
或者係文字,例如係fact check(多謝#92男生呢女生呢巴打建議)

當去到-30就出現「小心分化」(多謝#92男生呢女生呢巴打建議)

都好多謝#10既yellowbear建議過過瀘模式但我諗諗下都係覺得唔係咁好

評分0以上,就算100以上都好,我都認為唔需要加任何標籤,因為我覺得大家盡量係平等既基礎下發言比較好。

若果俾人block得多就會喺名隔離有特別標籤,俾各位巴絲們作參考之用,並無直接侵犯佢地言論自由(多謝#22來歷不明巴打建議)

由於有部分五毛/打手開既其實得好少post,會唔會顯示埋個出post數量?定係如果佢d 回覆過300 正評/負評
就出現係起底record 入面等d 人禁入去judge 仲好(多謝#84奧利弗巴打建議)

若果起底既話,可以照顯示到個信譽評分,被封鎖次數,當然最好整返好個起底功能喇

若果禁入信譽評分系統,要公開顯示評分人既id同姓名

但我認為絕對唔可以禁言,或者係del post 或 comment,因為言論自由係好重要。(但有自由唔代表可以濫用自由)

我建議信譽評分系統要用「正評」換「負評其他人」
每人每日只可以對同一個人評價一次

可以用10個(若果負數就用-10)正評換評價1個負評,會更有阻嚇力,減少濫用。
當信譽評分去到-20既時候,可能就會係post個名下面出現個logo。(數字可以再討論)

或者係加個標籤(多謝#22 來歷不明巴打建議)
或者係文字,例如係fact check(多謝#92 男生呢女生呢巴打建議)

當去到-30就出現「小心分化」(多謝#92 男生呢女生呢巴打建議)

若果俾人block得多就會喺名隔離有特別標籤,俾各位巴絲們作參考之用,並無直接侵犯佢地言論自由(多謝#22 來歷不明巴打建議)

由於有部分五毛/打手開既其實得好少post,會唔會顯示埋個出post數量?定係如果佢d 回覆過300 正評/負評
就出現係起底record 入面等d 人禁入去judge 仲好(多謝#84 奧利弗巴打建議)

若果起底既話,可以照顯示到個信譽評分,被封鎖次數,當然最好整返好個起底功能喇

若果禁入信譽評分系統,要公開顯示評分人既id同姓名

但我認為絕對唔可以禁言,或者係del post 或 comment,因為言論自由係好重要。(但有自由唔代表可以濫用自由)

可以先搞個無毛台(個名可以再討論諗)測試吓,邊個BLOCK數去到某個數就唔准入。

先試吓,唔掂可以微調/取消。(多謝#118 Slurp巴打建議)

但人係要人夢想既當發下夢喇
但人係要夢想既
連仔整p牌
可唔可以整埋起底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞