提倡建立「五毛/打手」評分系統

133 回覆
161 Like 15 Dislike
經過今次反佔中,發現連登實在有太多五毛同打手,所以我認為建立「五毛/打手」評分系統係好有迫切既需要!我提議可以整到類似賜酒/派膠既評分系統咁,大家認為如何?次次都要慢慢起底實在太煩!
集思廣益
打錯,應該係反送中
仲可以容易分到邊個係鬼
推比多d 人見到
守護連登
暫時諗到兩大方向

1) 禁言

草夠5000粒=疑似三毛
個名隔離會有三毛警告標示,限制開post,禁止係post 嘅頭兩版回覆(三毛手法一般係幾個account 搶頭香,頭兩版回覆相對影響力大)

草夠10000粒=確認係三毛
(完全禁言)

同時設有平反機制
草夠10000粒可平反
2) 過濾模式 - 比較溫和 唔會禁絕所有親中三毛言論

一般三毛過濾模式
(只過濾確認三毛的留言)

完全三毛過濾模式
(過濾疑似及確認三毛的留言)

草夠5000粒=疑似三毛
(個名隔離會有三毛警告標示)

草夠10000粒=確認係三毛

同時設有平反機制
草夠10000粒可平反

以杜絕三毛 同時減少誤判
過濾模式應該都夠洗
一個制過濾曬所有三毛言論
應該好爽皮
同時留返空間比佢地發聲
唔洗比人詬病言論自由嘅問題

Default一般過濾模式ON
以前問post講過下類似既野,俾人屌到開花
整張list都唔夠方便,建議好似高登之前係username下面有個icon,若果係評分去到某個數,五毛就會得到一個icon,再低再有下一個icon
唔建議禁言,呢個制度目的係方便我地分咩人係五毛或打手,因為若果知道係五毛或打手發言就自然會有所警惕,所以用icon分最快
好似要太多膠...
佢地可能就係五毛或打手或假膠
我果陣講不如俾自己寫blk人既理由

依排好多我blk既人會講人話,我根本唔知當時係點解blk,可能5p、可能係仆街咁,無從稽考
所以用評分制度,可加可減,不過只可以作參考。因為實在太多五毛或打手,佢地可能會自己推高評分或推低人地評分,但我相信數目應該唔多!五毛既詭辯太勁,若果無返咁上下既批判思考能力好容易被洗腦!
唔好禁言
屌 咁同支那閪有咩分別
自由民主 就喺比任何人都可以有言論自由
用下自己個腦分唔得?
有閪用咩
上面網軍五千萬呀
你七百萬人口同佢鬥
真係有咁既system,講真話既人第一個畀人禁言
不如咁啦,俾人block得多就會喺名隔離有特別標籤,俾各位巴絲們作參考之用,並無直接侵犯佢言論自由
非常好既提議
支持既
咁呢件事有無呢個制度都會發生喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞