其實相比林鄭下台 我覺得警權過大更應該關注

202 回覆
885 Like 6 Dislike
水炮車
要特首都民選先得
否則警察打9議員都係無法制止
獨立委員會同監警會最後都會殊途同歸....

始終我覺得無論制度幾完善都好...
到頭來入面班人都係有問題
更何況...依家香港政府有咩人係可信?
但始終都係要成立

另一個最主要問題係源頭
到底用d咩標準去請呢班人做執法者?
成日笑鳩佢地係毅進仔
咁可唔可以將呢個門檻提高

例如學歷最低要求係中學五科+一科必修科合格
或者中英數要有合共幾幾幾分?
而個必修科可能係??未諗到
學歷要求提高翻少少篩走左一班先

今次佢地使用過份武力最大嘅原因(689呢條仆街冚家剷同林鄭將差佬當維穩工具)就係將個人情緒帶入工作導致影響應有嘅專業判斷

就要諗點樣可以令佢地控制到情緒,唔會咁容易受煽動

不過我寫寫吓都覺得係曬鳩氣.....
本來可以做一個人,自願做狗...
人禽之別,講閪咩
push
我明巴打你講咩 不過換個角度睇
班狗蠢有蠢好 係依單野
只要成立一個委員會徹查
甚至唔一定要全部定到罪 只係查下
以班狗既智商+EQ已經覺得比政府出賣
分分鐘班友直接上街真暴動唔係講笑
如何制衡警權的確係一個要深入討論問題

係之前我覺得應該先要互相去標籤化先,即係示威者唔叫警察做黑警,警察唔再叫示威者做暴民

有呢個前提下先可以有計傾
警隊士氣「衰過佔中」 若有警員被追究責任將上街抗爭
https://lih.kg/1233542
詳情可以望下依個post
同意
警權越大 對示威越不利
要狗公開"武力使用守則", 接受監管.
唔可以俾狗不受監管下使用武力.
支持 不過你一d著數都唔比拒
又係叫拒落台拒都唔係傻架
起碼都offer支持拒連任etc
等拒保反住個位 拒先會諗要唔要棄車保帥

到時過左海就神仙
同時關注係仆街玩咁大
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞