其實相比林鄭下台 我覺得警權過大更應該關注

202 回覆
885 Like 6 Dislike
我覺得依家相比林鄭下台 應該集中火力要政府成立一個獨立委員會
徹查今次612示威 警隊濫用武力 開槍攻擊記者同示威者
而且依個委員會要成為常例 取代廢左武功既監警會
事關由2014 開始無論689定777都明白到自己同特區政府民望低
當有事發生警隊就係佢地既既忠犬
警隊先係佢地權力既基礎 所以2屆特首都一再放權包庇黑警
而係咁既環境之下 我覺得邊個做特首都唔會有分別 佢地都會繼續賣好比黑警
所以我覺得依刻反而係一個好機會
難得有200萬人要林鄭落台 我地會唔會有一個談判組可以同佢談判
你林鄭想唔落台都得 成立反個獨立委員會 or something like that
保障反我地香港人既人生安全 監察反班狗
原因 引用反魯迅
中國人的性情總是喜歡調和折中的,譬如你說,這屋子太暗,須開一扇窗,大家一定不允許的,但若你主張拆掉屋頂,他們就來調和,願意開窗了
依家群情洶湧 如果林鄭想保住權位 依一點對林鄭應該好有吸引力
因為平日你叫佢查班狗佢彩你都on9 但相比自己下台 咁查下都無訪阿
而一旦成立左一個真正既監警力量 淨係612都起碼有一大班狗要上身
到其時以佢地既智商+EQ 一定覺得比政府出賣
唔講即時倒戈 淨係之後再有大獲野按章工作已經好夠
到時無左d狗咁落力 ..........
相反如果一路叫佢落台 佢為保權位一定死攬d狗
經過今次 我覺得只要班狗有政府死攬 繼續打橫行
根本幾多人都唔夠佢打
佢地重有一大堆武器未出
我地就咩武器都無得血肉之驅
佢地打9我地有糧出
我地係自費買物資比佢地打9
完全係以撚擊石
大家點睇
但當權一定唔會改,因為要警察擁護
所以一定要襯今次有咁多人叫佢下台
連建制都反佢既時間 有個談判組同佢傾
你林鄭想唔落台都得 成立反個獨立委員會
唔係到時佢落左台 比下個上左
下個上左 又係死攬d狗
出唔哂 sor
你地繼續交稅買樓,情況都一直只會係咁
追究屠城責任,仲有白色恐怖亂拉人亂搜身
睇番香港依幾年就知香港啲議員唔係個個都有腦
當某啲議員開始反戈既時候,林奠點都撐唔住啲黑警
到時可以吹大d
老實講林鄭你肯成立反個真正監警會
我地唔要你落台 重支持你連任 終身做特首 實現你既抱負
到時你選果時我第一個落街幫你拉票
點解仲未有政黨今日開記者會屌柒黑警
今日已證明有警察先有衝突,係警察產生暴動
完全認同,警權問題更重要
警權只係一部份
三權已經無咗啦
根本性問題嚟
係要成個基本法修改過
認同,如果唔解決呢個問題,下又有示示威又會比班狗亂打人,武力清場和平示威區,又玩白色恐怖
Push
一定要清算
都要
老老實 6月9日唔出黎今日出黎
好多係因為黑警,而唔係因為林鄭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞