【換車的決策】Audi A3 vs MarkX

81 回覆
15 Like 23 Dislike
btw IS250好似都係差唔多價
行市區開冷氣1L油9–9.5km
扣埋折扣1.6度
唔諗camry hybird?
外型吸引唔到我
咁mark x 咪仲大鑊

我老頭子部2000NA 100%市區 過$2
Turbo望落慳油係因為佢高速巡航嗰陣高波低轉個turbo boost細到同NA冇乜分別,1.4T就可能燒緊1.6NA 嘅油咁
但係轉速一高就會拉高增壓,燒油量可能等於2.5NA
所以turbo車有時官方數字同實測差好遠就係咁解,呢個世界上冇免費午餐,邊有大馬唔食油咁著數
咁樓主係1.4T 同2.5NA 揀,咁就算市區都係1.4T 平啲嘅

一係叫佢揸Corolla
其實係

咁介意油錢差嗰幾毫一公里都淆淆聲既話就唯有揸Prius

一年行10000公里都係差幾千銀

泊一兩個月車都冇咗
Mark x油錢香港計真係好金,油缸剩1/3打爆都要8舊幾,不過真係一部好舒服既車司機乘客都好滿意
50% highway $1.7-$1.9/km
30% highway $2/km
用家
用家感受
講快,Mark X真係唔快 (2.5L NA, 203hp)
講慳油,係一啲都唔慳油($2/km)
講駕駛感,軑感一貫輕,6速波箱換擋邏輯古怪
唯一優勝A3可能係空間
有冇霖過crown 有hybrid版
有冇諗過crown 有hybrid版
其實我唔明柛主點解完全唔諗Crown同IS
*樓主
IS 過左預算 所以無考慮 Crown 就外型差少少
睇左咁耐都係得果兩款較係岩心水
crown好型喔 閃電頭
係車身窄d ,冇e、5系咁霸氣
睇下GS250 啦,後驅,空間算係咁,價錢又差唔多

一定要A3 or Mark X既話我會要A3﹐Mark X個形像太差,跑又唔係跑得,只係後驅既Camry﹐油秏你全市區既話肯定要2個幾
VW Jetta GT 用家答你
同A3 同engine
8成highway
2成市區
來回90公里左右
盡量定速行駛

但如果係踩到部車概極限
係16L/100km
咁又無點睇Audi 其他A系 感覺A3 好似性價比好啲
暫時會花時間睇埋A4 A5
但因為唔熟Audi 啲系列 想問問 A3/A4/A5 定位同分別上係咩?
Jetta GT好似係孖叉
A3好似係單turbo
其實如果唔行高速 我會選擇唔揸車 好不爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞