【換車的決策】Audi A3 vs MarkX

81 回覆
15 Like 23 Dislike
近日準備換車,暫時有兩款幾岩自己要求 (4 - 5座 / 房車款)
主要:日常上班下班(非公路)、假日使用,預計用3 - 5年
想巴打們比比意見,或者對依兩款有咩評價

1. 2015年左右的 Audi A3 1.4T (房車款)

2. 2014年左右的 Toyota Mark X

暫時油耗就應該A3平D,車價對於差唔多年份都係A3平D
但考慮到會用接近5年,豐田又維修應該平D
揸成5年就Mark X啦
Mark X保養平 又後驅
但考慮到基本上日日用車,Mark X 油耗成$2/km 所以先遲遲未決定到 (我都有想過Mark X 保養平)
Mark X 最低都250G喎
油費可能會高啲
但個款夠靚仔
又係後轆車
不過停咗產
A3 望落慳油係因為高速上到6波7波keep住千幾轉 turbo boost又唔高
如果市區成日低波,都要個幾 1km
唔知15年A3有無Cylinder on demand
我部17就有,行高速平均5L/100km,市區就貼近9-10L/100km
未渣過Audi車,所以唔熟。

但巴打的講法係要上高速先做到$0.8-1?
一來停產,二來豐田房車款係得Mark X比較靚仔。
平日咁渣係咪差唔多要$2-$2.3左右?
按而家油價同優惠計,高速$0.7,市區$1.4應該得
我日常渣甚少上到高速,咁睇又唔係話油耗特別平同吸引
MarkX 兩蚊都未必得
Same same brother
我架a3都係咁既油錢

我諗回樓主
如果日日揸會唔會揀prius好過
Mark X $2一公里倒水咁倒
Audi
mark x 洗鬼 $2一公里 打滿一缸差唔多行到600km
兩部都未渣過,純粹油耗係重要考慮因素之一,所以先問問巴打們意見
自己獨愛房車款
a3 渣左4年 慳油好力易泊車

利申 渣緊15年 a3 就換車
成日揸慳油好d
我部120系都唔洗2蚊
1L油行10km
300G就可能要2蚊
巴打仲有無多啲評價 身邊無咩朋友渣依兩款車
250G 唔走highway 最低做到幾錢
另外想問下 A3 如果想聽歌 係咪要加車機?
3.5mm input都冇咩
藍芽係option, 你要睇下買果架有冇

評價: 我住九龍區 唔行高速

雖然0-100 算慢 不過頭段係有力 所以市區行走係幾好用 高速就真係上得慢d

我日本自駕渣過mark x, mark x 重好多

我長期兩個人 夠自己用 後座其實唔算太差 不過如果你長期4日 就揀返mark x / others

我全新車開始渣起 除左舊電廢 (兩年換一次) 冇壞過任何野 不過dsg 波箱 d人話好易壞 自己睇路

audi 始終係audi, 同日本車感覺係唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞