[急!!] 點解無人講612龍匯道,黑警違法清場一事野新聞無播出嚟

442 回覆
1474 Like 4 Dislike
發夢自己同個老友係現場
雖然有啲長,但係拜託一定要睇晒

當時應該係三點半至三點九左右,
警犬在毫無阻止示威者衝擊下,
示威者在警犬「放行」下由龍匯道入了立法會,

(藍色圈C箭嘴進入立法會範圍內)

我同我老友就留咗係門外支援,
我倆均未有見警犬有舉黑旗,
但係突如其來就有tear gas攻擊我地,
而且接二連三,
起初只係在立法會停車場內施放,
但當我地撤出咗立法會停車場後,警犬繼續扔,而且越扔越出,扔入了人群,

心水清嘅巴打都知,立法會停車場隔離係中信大廈,有個CU物資站係度(好似係),再入少少就係民陣既位置
(上圖紅色圈)

當時我地別無他法,
諗住搵民陣做後盾實無死,
而且毛孟靜亦有開咪呼籲我哋入嚟,
所以我同老友都退入去民陣既範圍,
但由於民陣個area太細,無辦法放曬所有示威者,
因此有部分係企喺民陣area隔離

之後毛孟靜亦喺台上面用mic對住班警犬大叫:
「我地示威者喺不反對通知書範圍之內,我地做緊既係和平示威!請警方冷靜!停止使用武力!停止再施放催淚彈!」

本身我同我個老友都諗住安全,實無死
點撚知班警犬聽完之後起晒鋼,先扔了兩至三粒tear gas去民陣個台附近,啲煙直接吹晒入嚟我地人群之中,但前方有班防暴而經衝晒過來阻止我地前進(紫圈,白圈係個物資站),而我地後方有鐵馬欄住(好似),而且有另一班警犬係度,我哋就只可以硬食煙同埋不停傳水,生理鹽水去前方比最近催淚彈既人洗眼洗面, 經過咗幾分鐘之後,我地前方清洗啲催淚彈清得7788,點撚知班警犬係我地後方綠色地區不但阻止我地走向演藝方向走,而且係後方向我地示威區入面又擲幾粒催淚彈!
最後喺民陣無辦法之下,要求我地入去中信避催淚煙,變咗係中信係入面同班警犬玩困獸鬥,比佢地係咁趕。

1.我好想知點解無記者報呢件事!
2.民陣點解又唔公開指責班警犬在不反對通知書範圍內使用暴力!

咁搞法到底不反對通知書有乜用
同我推爆佢呀
pish
push ar
我發夢都係龍匯道
推!
有無巴打同我一齊發夢係現場啊
push
Pish
push
推,呢點有得打,搵埋泛民議員幫手
Push
黑警冇一個係無辜
見撚到啲學生小妹妹比狗恰 狂掉催淚彈 對住個頭噴人 開槍
唔好諗住仲幫啲狗兜
唔好同我講啲示威者點點點
你要做既係守住啲地方 建築物 唔係主動打人
同埋你出緊糧 唔撚洗受氣?
唔好同我講佢地都係打份工姐
冇人迫你做呢份工 頂唔順就唔好做
唔好亂用暴力

黑警冇一個係無辜
打一份工打到要del ig del fb
比大同中同親戚屌 斷六親 呢份工仲值唔值你去做
無惻隱之心非仁也

咁多位聽日見
推呀等咗咁多日都無人提 點會咁
發夢在現場既巴絲同我一齊係咁屌班黑警點解會係不反對通知書範圍食煙

民陣不嬲廢廢地
佢地個目標好唔清晰

直接搵記者同議員好D
個夢境同你一模一樣
我骗呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞