612戰後情緒舒緩,請幫推。

235 回覆
851 Like 4 Dislike
唔知有無人同我一樣,612之後嘅幾日,
都有瞓唔著、無食慾、精神緊張、情緒低落嘅情況呢?

如果你有咁嘅情況,請你放心
我哋好多人都同你一樣
經歷緊唔同程度嘅焦慮、抑鬱、恐懼。
以下我會分享一啲以往喺我焦慮、抑鬱症發作時,會用到嘅情緒舒緩嘅方法,幫助各位走出陰霾。

打杖,體力同心力同樣重要。情緒來襲,係因為佢哋有重要嘅訊息要帶畀你,每種情緒都有佢嘅功能,有出現嘅原因,例如悲傷,其實係令我哋行動力減低,從而保存能量,留喺係安全地方。我哋可以透過同自己溝通,聆聽心靈嘅需要,從而加強心力。

1. 察覺

要走出情緒困擾,首先我哋要察覺到自己嘅情緒狀態。我哋要承認呢一刻,的確係被困,係要好好照顧情緒嘅時候。要察覺痛苦只係暫時,係會完結,而你絕對有能力同方法幫到自己。

2. 紀錄

情緒可以好細微,唔開心可以分成好多種。我哋可以靜落嚟同自己溝通一下,觀察當下你內心嘅情緒有幾多種,用紙筆全部寫落嚟(最好用鉛筆,紙筆磨擦嘅聲音可以令人靜落嚟),切記必須對自己誠實:

呢啲可以係原始情緒,亦可以係次級情緒

次級情緒嘅例子係,你因為「感到悲傷」而「厭惡」自己,呢類嘅情緒係會阻止你察覺真正內心需要,而且加重情緒負擔

請留意有無以下諗法:

「情緒是不好的,而且是愚蠢的」

「我的情緒一點也不重要」

「別人都不在乎我的情緒,我又何必理會」

「表達我的情緒是一種軟弱的象徵」

「情緒化與失去控制是同義詞」

「女人不應該發怒」

「男人不應該恐懼」

「我絕對不能感到害怕」

「情緒化是一種軟弱的象徵」

「情緒總是礙事」

「情緒是那些歇斯底里的人才有的」

「我希望我感覺不到任何事情」

「永遠不可以有強烈情緒」

「我害怕我自己的情緒」

如果你有上述諗法,你要問自己:

「呢個諗法係唔係絕對真實?」

「呢個諗法由邊度衍生?」

「如果堅持呢個諗法,有咩優點,有咩缺點?」

3. 表達與接納

將你所有已經辨別出嚟嘅感受,巨細無遺咁描述,越詳細越好。當你咁樣做,你係喺度接納緊自己。

根據唔同嘅性格,你可以選擇:

- 同適合嘅人講

你信得過嘅,會聆聽而不批判你嘅都可以。

- 用文字寫出嚟

可以唔洗畀人睇,淨係自己睇到就得。

- 畫畫

心想畫咩就畫咩,唔需要理靚唔靚,畫緊啲咩,因為呢一刻你只需要同自己交代。如果真係唔知畫咩好,可以試下禪繞畫。

- 靜坐內觀(冥想)

無經驗嘅人都可以試下。
搵一個舒服嘅姿勢,坐又得瞓又得,
將注意力集中喺心口正中央位置,
慢慢一呼一吸,畀自己簡單咁留喺當下呢一刻。
合埋眼聆聽由遠至近嘅聲音,
感受你而家身處嘅地方,
感受你嘅身體每個部位,
感受你自己身處此時此刻,
你安全又寧謐。

當注意力慢慢集中喺一點,你可以開始觀察內在嘅情緒。留意,你只需要觀察,拋開一切批判、判斷(理應、應該、一定),專注客觀地觀察整個畫面/感覺。

專注喺搵到嘅情緒上面,
例如憤怒,我哋感覺佢,體驗佢。
感受當下嘅憤怒,專注於憤怒,
接納你可以有咁嘅情緒,
我哋注意佢向你傳達嘅訊息,
或者佢如何激勵你前進,
而唔係徘徊喺情緒嘅衍生物,
即過去點樣,將來點做或者次級情緒。

一開始可能會有好多雜念,你唔需要理佢哋,同佢哋講聲「多謝你」然後let them go.

如果你需要冥想引導,可以搵我幫手,留個tg畀我,電話隔空幫你

文長但希望幫到大家保護心靈健康,各位我哋一齊努力啦
認真,抑鬱翻發點應付
前題我一定唔會唔睇
我都無乜點食嘢幾日,尋日最差,係咁流眼淚。
如果你係好似我咁谷到氣都透唔到,你可以試下點都唔好畀自己一個人,點都搵人陪,然後試下上面嘅嘢。
推到多啲人睇到
身同感受 推
*Hug
唔好畀佢沉,救到命嘅
多謝你衣個post 原來I am not alone
push
老實講,甘樣睇完e 幾日, 我真係唔開心到而家
希望幫到你,我哋可以一齊走出嚟。
*hug
會完嘅,慢慢嚟。
打返個靚J搞掂
靚J沖喜套餐

情緒問題真係要靠自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞