一人一張612撼動人心嘅圖

510 回覆
822 Like 28 Dislike

I love Hong Kong, especially the real Hongkongers
無影相,但有一個小小關於消防員既畫面幾感動

當日示威者退到去中環方向既時候,一架消防車想駛入金鐘
但係因為路面被雜物堵塞,消防車入唔到去
而義士們係二話不說沖上去收捨雜物,幫消防車開路

當消防車駛入路面時,車上面既消防員向我地做左個「加油」手勢

一個動作,勝過千言萬語,真係唔撚洗講野

呢位做手勢既消防員可能背後都有考慮過佢身份做呢個手勢適唔適合,但相信即使係紀律部隊,一個有良知既香港人,見到市民既熱心,都會有所反應。

呢位消防員亦都令我相信真係有想好好保護香港市民既紀律部隊,而唔係只係得槍口對外,以暴虐市民為樂既警察

而另一個畫面,就係義士義無反顧沖返入催淚彈區救人。

第一批沖入立法會示威區既義士,係警犬發射催淚彈既時候開始逐漸退後。(無計,真係裝備懸殊)

但退緊既時候,有把聲話:「救人啊」
成班本身退緊既義士諗都無撚柒閪諗,撲撚返上去拉返位跌低左既人,真係做到without hesitation ,屌你老母,個一刻既香港人係好撚柒團結

其實衝入去立會個下,士氣已經max撚左,成班義士大嗌住咁前仆後繼湧入去,我係自豪自己係其中一份子

可惜無影到相,無紀錄到香港人咁漂亮既一幕
香港加油
你幫香港人 你就係最值得我地驕傲嘅香港人
裝now 裝有線
屋企有廢老 為左抗衡都只有長開now新聞 收埋遙控
保護得好
一睇到張相
諗起佢講嘅野
就忍唔住喊
左:「今日唔知聽日事,依一刻可以做既,唯有係企出嚟。」
右:「相安無事就好。」
其實最大震撼係個個都有口罩
睇到喊 多謝所有有出一分力既人
呢張香港黎咩?
佢先係香港母親⋯
呢張好齊心,亦都講緊香港人進步緊
有tear gas係應付而唔係冇哂乎
總有一日,我地香港人會要班狗賠上應有既代價
堅型真男人
死臭雞
https://twitter.com/RamyInocencio/status/1138978532640485377?s=19
睇到喊撚左
走都走唔切仲要拎遮拎頭盔俾個記者 班義士會唔會太好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞