做咗三年幾貢茶 你問我答[5]

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
[
唔係講緊賞茶定講緊歇腳亭
到底講緊咩

歇腳亭你失憶?

我見頭先又有提起賞茶
好亂呀 我而家明啦即係歇腳亭有水果茶
下次幫襯下先 洗唔洗小甜

係你提起先
一路都講緊歇腳亭

睇黎我真係傻鬼左

係冇正常過
琴日送完花手臂痛可能拎個姿勢唔好

我完全冇事小心啲啦

胸毛係男人

無丁都可以送花架

你最後同樓主一齊送?

又唔算一齊送既

我除左中學同學,無識人係long d緊 : D

身邊無人long d緊

肥宅是咪記錯 long d 個個都唔係佢

係喎 我傻左

我好亂咁我同緊邊個講野邊個long d 邊個鬧交

long d 鬧交係我

我今次會認得架喇你唔好改名呀

我改咗一個字咋喎

明明一個紅字一個藍字 佢都認錯

我認人真係唔掂

你色盲添

呢樣我唔認呀 我只係唔記得邊個打邊個

顏色唔同

唔一定要係屋企叫你
可以打比你

鬧鐘都唔醒 打電話都唔會醒
話說我個fd每次都要我打四五十次電話先醒

你前世同今世都係豬

都話唔係我

5個post以黎都未見過你番到學

我最後一次上堂係十一月

quit左佢

差不多了

唔一定要係屋企叫你
可以打比你

你前世同今世都係豬

都話唔係我

我最後一次上堂係十一月

quit左佢

做左三年幾貢茶quit u 你問我答[5]

關咩事
啱啱收到月結單
一打開睇八千幾蚊 嚇死我

你用咩plan六舊幾水咁貴既
between第一下睇你有無自爆

我完全冇事小心啲啦

胸毛係男人

無丁都可以送花架

你最後同樓主一齊送?

又唔算一齊送既

自私玩
想問下珍珠係邊到有得買
自己點煲先好食

印象中九龍城有得賣,有細細包咁賣既,包裝上會教你煲/唔識問店主都得,但記得珍珠煲完落啲糖醃醃佢,唔係會無味

醃醃佢
九龍城好多 但唔好食

我上次買左包仲未煲,都唔知點煲先岩,以前煲珍珠連焗連洗要粒幾鐘呀痴根

乾珍珠煲起碼半個鐘 確實時間要煲多幾次先知
我哋半個鐘咋喎 你哋用乾珍珠?

應該係叫乾珍珠,但點為止濕珍珠

即係用力會碎乾珍珠係硬嘅

咁我果邊都係濕珍珠

應該奶茶舖全部都係用濕 因為乾珍珠要煲好耐 太嘥時間
但係點解你哋煲要咁耐嘅?

煲三四個字焗9個字 焗完仲要洗,洗完仲要落糖放一陣先用到,斷起珠上黎真係食屎

9個字
我哋三個字咁耐咁一日咪好多時間都係煲珍珠
上星期斷過

所以基本上廚房唔會無人,要係咁煲係咁煲

你哋仲有咩要煲?

芋頭、寒天、仙草、布丁都係要自己煲,冬天仲有燒仙草、芋圓、地瓜圓同小湯圓,煲到世界末日

我諗起我要問咩喇
你哋d芋圓好唔好食 我見你哋會賣一碗咁 但驚伏一直唔敢試

一碗嗰啲係燒仙草,個底係仙草味但比較液體小小唔會好似啫喱咁既,芋圓一般啦我覺得有啲淋又無乜味

淋又無味 咁睇黎可以唔洗試
我暫時食過最好食既芋圓係豪大大

加落凍飲到咪無咁淋,但成件事錯哂,飲筒又吸唔到,要搣起個啤蓋飲跟住啲客倒到全身係

咁大粒點吸
[
唔係講緊賞茶定講緊歇腳亭
到底講緊咩

歇腳亭你失憶?

我見頭先又有提起賞茶
好亂呀 我而家明啦即係歇腳亭有水果茶
下次幫襯下先 洗唔洗小甜

係你提起先
一路都講緊歇腳亭

睇黎我真係傻鬼左

係冇正常過

你都無正常過放心
想問下珍珠係邊到有得買
自己點煲先好食

印象中九龍城有得賣,有細細包咁賣既,包裝上會教你煲/唔識問店主都得,但記得珍珠煲完落啲糖醃醃佢,唔係會無味

醃醃佢
九龍城好多 但唔好食

我上次買左包仲未煲,都唔知點煲先岩,以前煲珍珠連焗連洗要粒幾鐘呀痴根

咁我果邊都係濕珍珠

煲三四個字焗9個字 焗完仲要洗,洗完仲要落糖放一陣先用到,斷起珠上黎真係食屎

9個字
上星期斷過

你哋仲有咩要煲?

芋頭、寒天、仙草、布丁都係要自己煲,冬天仲有燒仙草、芋圓、地瓜圓同小湯圓,煲到世界末日

我諗起我要問咩喇

一碗嗰啲係燒仙草,個底係仙草味但比較液體小小唔會好似啫喱咁既,芋圓一般啦我覺得有啲淋又無乜味

加落凍飲到咪無咁淋,但成件事錯哂,飲筒又吸唔到,要搣起個啤蓋飲跟住啲客倒到全身係

咁大粒點吸

好貼心地有小湯匙比返你,但如果你買大杯既就sorry條湯匙唔夠長隊落底
啱啱收到月結單
一打開睇八千幾蚊 嚇死我

你用咩plan六舊幾水咁貴既
between第一下睇你有無自爆

我都係
點解可以咁穩陣完全自爆
想問下珍珠係邊到有得買
自己點煲先好食

醃醃佢
九龍城好多 但唔好食

咁我果邊都係濕珍珠

9個字
上星期斷過

你哋仲有咩要煲?

我諗起我要問咩喇

咁大粒點吸

好貼心地有小湯匙比返你,但如果你買大杯既就sorry條湯匙唔夠長隊落底

咁同無比無分別 咁巴打而家做邊行

我完全冇事小心啲啦

胸毛係男人

無丁都可以送花架

你最後同樓主一齊送?

又唔算一齊送既

自私玩

情人節你實有約啦
想問下珍珠係邊到有得買
自己點煲先好食

醃醃佢
九龍城好多 但唔好食

咁我果邊都係濕珍珠

9個字
上星期斷過

你哋仲有咩要煲?

我諗起我要問咩喇

咁大粒點吸

wifi蛋

得你一個睇住佢哋?
收買佢哋
唔使教佢哋功課㗎?

我睇6個
無收買呀佢地好鐘意為食
要教但我已經教完

等夠鐘 好爽
老師我又有唔識
啲細路一多就好煩

唔係等夠鐘
佢地未做完功課未溫好默書我都唔走得

照計錢?咁正

唔正呀
比幾個細路一齊捉住你問野

又係 我有時畀細佬妹係咁問真係都會覺得煩

我獨生
我終於係地獄上返黎
[

wifi蛋[/quote]
反差咁大既算係自己做生意?
黎緊grad trip幫襯你
[

wifi蛋

黎緊grad trip幫襯你[/quote]
唔係啦,打工作咋

wifi蛋

黎緊grad trip幫襯你

唔係啦,打工作咋

都搵得多過歇腳亭呀
想問下珍珠係邊到有得買
自己點煲先好食

去烘焙用品舖多數有 再唔係嘅你上淘寶都有珍珠賣(臺灣貨)
但係出面買嘅多數都係乾珍珠 個人覺得係難煲過濕珍珠 每次都煲得唔好食
煲得好食嘅前提係你啲珍珠好食暫時未買到好食嘅 一定煲唔到奶茶舖咁嘅味

貢茶啲珍珠係煮好先運黎
間間啲珍珠都唔同質素定間間既質素都一樣

咁我果邊都係濕珍珠

9個字
上星期斷過

你哋仲有咩要煲?

哇咁多

咁q多寒天要煲?點煲

我地啲寒天唔係一粒粒既,係好似啫喱咁,落水落糖落粉煲滾攤凍,完

咁咪好似愛玉咁
計落我哋都差唔多
[quote]做過4年幾歇腳亭,野飲都唔錯但就係唔出名

歇腳亭呢排真係前排冬天前熱飲全部加兩蚊 但早幾日見到佢哋寫出限時優惠熱飲減兩蚊
走冰又加一蚊 鮮奶類走冰加兩蚊
咁走冰落返啲茶成本高咗都正常嘅 但係走親冰就加錢俾人感覺好小家
雖然我從來都唔會走冰 因為我自己都最憎人走冰

葵芳果間學生減兩蚊

睇加盟主點做,本身無呢啲例,但走冰杯野都按比例加返唔會溝水,所以鮮奶類走冰會成本高好多,有啲加盟主會自己加價

平時無睇menu 我想問係佢d野飲可以轉鮮奶定只係有某幾款鮮奶類既野飲

轉鮮奶唔係間間得,都係果句睇加盟主點做啦,但其實果幾款鮮奶產品都做到好多野飲出黎,綠茶拿鐵+珍珠=珍珠鮮奶綠之類 (當然同天仁無得比)

去歇腳亭一定唔會買茶
沙冰

沙冰唔差,但打一杯沙冰好麻煩

無飲過 有咩介紹
有時會飲益力多綠茶 係咪加左好多糖水

香)#fs

本身兩枝但一加配料就會變一枝,真係唔好飲咁多,我自己飲微甜都覺得甜

成本都幾高喎
多多綠甜先好飲

高呀,所以會係咁R人加料落小枝

等我下次買 唔加料

成本最高應該係手感芋頭鮮奶,但唔係個個鐘意

我鍾意呀 好好飲 但係唔係每次都會打得好飲

打太碎又似沙冰,唔夠碎啲冰未融又唔好飲,好難捉摸架呢杯野

唔係沙冰嚟㗎咩
我寧願碎啲

本身想做到好似碎冰面咁既,但好多人都做唔到個效果變左成日偷雞打到沙冰咁

搞到我又想飲 聽日買
btw你做咁耐人工幾多?

人工真係唔好提,我做到比店長再高既管理層都係得15K左右,做到狗咁

原來你ft
店長再高係乜都係喺舖?

我嗰時叫operation supervisor咁上下,編下更,無野做就巡下舗睇下新人管下貨,舖頭唔夠人都要落去幫手頂,簡單啲黎講打雜

係每間舖一個定點
都唔錯呀 冇人先要落去幫手 人工都ok啦
想開間奶茶舖有咩路數? 只可以加盟?

主要就加盟 但係你都可以自己去台灣搵貨自己開嘅 慳返加盟費 但就比較煩同冇支援/品牌效應
巴打想開?
想問下珍珠係邊到有得買
自己點煲先好食

醃醃佢
九龍城好多 但唔好食

咁我果邊都係濕珍珠

9個字
上星期斷過

你哋仲有咩要煲?

我諗起我要問咩喇

好掛住我哋啲燒仙草

唔一定要係屋企叫你
可以打比你

你前世同今世都係豬

都話唔係我

我最後一次上堂係十一月

quit左佢

做左三年幾貢茶quit u 你問我答[5]

做左三年幾貢茶quit u自爆埋 你問我答[5]

你兩個行開

加油希望你哋可以修成正果
long d 3年收皮路過

頂 今朝凌晨同佢講咗d唔啱聽野 佢嬲我嬲到而家都唔覆機 好驚
樓主

你講咗咩
冷戰咋?冇鬧交?

講咗咩就費事講啦
佢勁嬲 嬲到我只係係個朋友group入面同其他人傾計 佢都send咗句on撚9 出嚟
我group入面另一個朋友即刻 咁樣 因為我男友平時都算好好脾氣
求神拜佛佢唔係mon住個post

咁大件事
佢仲嬲緊?但咁樣都幾幼稚下有咩事咪兩個人講囉 搞到其他人都尷尬埋一份
可能一路睇一路鬧
你哋幾耐見一次?

紅字 嚟到第九第十頁應該安全
我諗佢一時火遮眼啫
今次係我衰 講咗d極之唔啱聽嘅個人諗法 早知唔好講 唔知點氹返佢 我氹人好垃圾 除咗講唔好嬲之外乜都唔識 氹唔返人個陣仲好易燥底
四個月左右見一次

可能一早知你叫咩名追故模式
我都係到底點氹人 真係好難
都算多 我個陣一年可能都冇一次 但明明冇你咁遠 算好近

介唔介意問下你個陣係邊度同邊度

香港台灣啫但因為大家仲細 好難飛過去
佢台灣人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞