呼籲大家以後唔好屌鳩基督徒

360 回覆
6326 Like 45 Dislike
唔屌
我仲驚一個唔小心信埋教
出席遊行 完結 好好休息
出席集會 做好分工

每次都要留力
因為呢場係硬仗

唔每次都出 就會輸

法國黃背心 以致所有歷史
都不會一次成功

更何況依家正面對柒婆 極權統治

香港人 撐住!!
仲唱緊
我愛香港!支持政府!反對衝擊立法會!
https://lih.kg/1218060
你又知地面既邊個係基督徒邊個唔係?
人地唔係博拎光環,唔洗寫大字話你知佢係基督徒嫁
我就算唔會信 但我以後都唔會叫佢地做 耶_
https://lihkg.com/thread/1221732/page/1
Hallelujah係希伯來文,直譯其實就係「讚美主」嘅意思。而《Sing Hallelujah to the Lord》其實只係得一句不斷Loop,最直接嘅意思就係「唱歌讚美主」。

但示威現場氣氛充滿恐懼和不安,警察又充滿敵意;呢個時候仲「唱歌讚美主」係唔係好格格不入呢?簡單來講,係示威現場「唱歌讚美主」,唱嘅人其實係宣認緊三個核心信息:

1. 肯定上主是唯一的掌權者
儘管中共、林鄭政府好似掌握好多權力,警權又好似無限大,但其實上主先係真正掌握權力嗰位:佢係賜予生命嘅主、係公義嘅主、係給予愛嘅主。所以我地「唱歌讚美主」其實係對殘害人民嘅政權和警權予以嚴厲嘅否定。

2. 耶穌與我們在一起
Hallelujah一字,最常係「詩篇」出現。簡單來講,「詩篇」係聖經其中一卷書,係由一篇篇詩歌組合而成。而「詩篇」最大嘅特色,就係「詩篇」既係人嘅語言,又係神嘅語言,因為人作嘅詩歌成為神在聖經對人嘅說話;而二戰時期嘅德國神學家潘霍華更加話「詩篇」就係耶穌嘅祈禱文。所以當我地唱Hallelujah,其實耶穌亦都係一齊唱緊Hallelujah,耶穌本身已經示威現場,同我地係埋一齊。你話要「耶穌落來見你」,其實係你盲左(四福音書經常用嘅意象),因為耶穌就係你面前。

3. 認可光明,否定黑暗
其實示威者既動機都係善良嘅,都係為左追求公義和真理,絕對唔係暴徒。但係有時黑暗真係好巨大,就算上百萬人遊行,政府依然鐵板一塊、無動於衷。而當我地一齊「唱歌讚美主」,其實係讚美緊、亦係宣認緊上主一切美善嘅屬性:仁愛、喜樂、和平、忍耐、恩慈、良善、信實、溫柔、節制;亦係渴求緊呢啲屬性都要係我地身上出現。所以,《Sing Hallelujah to the Lord》就係表明我們係光明一群,係站在光明一方;黑暗不可能勝過光。而有人問唔係信徒可唔可以一齊唱?其實只要你肯定美善的事情就可以唱,因為美善係神嘅屬性。

《Sing Hallelujah to the Lord》嘅解釋儘量講得簡單啲,等無論信徒與否都可以一齊唱;有咩補充或延伸,歡迎各位神學、聖經大師加入討論。
我想講
我係基督徒,我同身邊既弟兄姊妹一直諗緊我地可以做到啲咩
係!我地未必認同暴力,但唔等於我地冇做實際行動
我地有幫手買物資,我識既弟兄有份企前線負責first aid,我地個日咩裝備都冇,係現場圍繞住咁唱詩歌希望大家得到平安
最重要係,唱詩歌係唱比神聽,將香港交比佢,讓佢聽到我地既祈求

借一借隔離既回覆
http://lih.kg/bigKxFnZ

May God bless HK
仲唱緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞