搵教席集中討論(5)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
今年中文真係搞乜
cmi
咁灰機做咩,歷史人俾d信心自己
中學教左幾年,亦都有參與少少interview過程,分享一d建議俾試左好多次ge同工,不妨下次interview試試。

其實interview之前先諗下d高層關注d咩。學歷?睇你cv唔岩心水一早唔約你見啦

基本上department睇(多數first in)就睇你份人正唔正常,能唔能夠同人合作,溝唔溝通到,因為同科組ge人一定最多合作。做左幾年野,都覺得要有個正常同事唔容易。
問教學方面問題一定唔可以齋吹水,要俾埋實例。一定要講得清楚會做d咩,點樣做,去解決問題。
例如:問你如何照顧學習差易。
吹水:能力分組,以強教弱,多元問答,挑戰學生,拔尖補課,哩d全部齋吹,扣曬分。
應該加埋例子:listening part b 弱d ge學生可以負責幫手搵point,能力好d ge學生再諗下點樣paraphrase d point,示範俾弱d ge學生。咁就係能力分組,以強教弱啦。

最後,如果問你有冇咩想問,最好唔好懶醒問d school major concern,school development plan 入面ge野。人地想知自己會問,人地唔問就唔好提。要明白smc sdp好多時係高高層推落黎,department都係盡做去跟,你一個新人都未入黎,已經係到問問問,一定dq。
最後簡單問一問有冇second interview/後續程序,表示你期望同積極就得。

最後最後,基本禮貌由踏入校門開始,security,校工,接待處,敲門,入門鞠躬,等佢講先坐,兩隻手拎起先拉櫈,走個陣拎起先推櫈,鞠躬,多謝人,開門,鞠躬多次,輕力關門。以上做曬未必加分,但一定唔減分,咁why not?

已經打左好多,去到見校長校監個到有人有興趣再打
獲益良多
就1001
搵教席集中討論(6)
https://lih.kg/1256097
原來介有咁多 盧sir 咁心急開post
仲有
仲推緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞