搵教席集中討論(5)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
間學校幾好,但校長check得好緊張,咩都check得好緊,包括查簿同睇堂,老師workload好大
但你俾心機做會留你,雖然唔知有沒位,現家cut左雙非
同埋獅子會比較親中,校長有啲暗示,講到要順服長輩同政府之類,我有唔同意
yes
女老師 long time no see

機會又黎啦
想問下各位前輩,如果未入職係唔係申請唔到功能組別做教育界選民?
同各位分享下奇幻經歷先
琴日星期五下晝in左兩間學校 都係英文at黎
第一間panel係阿姨,in我果陣係咁換自己副老花鏡。問左幾條問題後突然話校長係出面,想唔想同校長一次過傾埋我話好吖多謝。
跟住校長入黎話阿姨好鍾意你吖,佢覺得at做d打雜功夫屈就你,不如你直接做合約gm啦,教三班低form⋯⋯仲話你應承我就唔好反口啦,我地唔見其他人啦,淨係搵一個其他嘅做at,因為你直接做老師吖嘛。係小學做左一年at所以計返一個point,比pt 16我。跟老師假就咁係啦。

第二間band 1直資,一入到房正副panel+校長副校長四個人坐一齊,開口就話為左效率我地今日first in不過都係最後一次。跟住問左好多問題,應承我一個星期教10堂only,22k,下星期call我簽約。不過就無老師假,寒暑同長假放一半。

上星期仲好灰咁reject左7日年假份工,一度以為自己就黎失業。幸福來得太突然,將好運帶比仲搵緊嘅巴絲
你係LS?
大家同是天涯淪落人,我見你之前都解答左我好多問題。
emi LS 比其他科嘅emi難好多
如果覺得自己冇能力reject都啱
而家AT咁好人工福利?
係咪間學校有好多非華語學生?
好幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞