搵教席集中討論(5)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
好少話凍perm位,通常都係拆perm位拆做0.3/0.5/0.7/0.8。學校可以凍的話就會凍SGM,再用筆錢出去請人。

如果按觀察,大部分老師都做超過十年,即係代表間學校環境好好,例如band 1 加校政鬆,基本上要等人走係自然流失,不過都有機會的。我教過一間就係大量三十尾四十頭坐哂中層管理,合約仔唔知要等幾年先開perm。 同事時時都講五年後邊個退,六年後邊個退,環境好做又唔想揾第二間。

當然有得揀都會揀間多同事做超過十年,舒服左先,perm唔perm遲d諗。唔直資就一定有機會。
學到野 thanks 2047巴
女老師係fg?
通常等second in通知係咪第日就會call
不是
一至兩日,因為6月中學校想快d請到了,動作會好快
我發現今日㩒入去JUMP啲POST,多數係只要求email, 唔需要郵寄。

係咪請人請得咁急?
腦海中有把聲:「panel要放暑假呀!快d見呀!」
你要去申請
教協個網有教你點做
Sing summer vacation to the Lord
我成日見啲學校出完一個post 請人,不久又再出返同一個post 請人。
其實假設第一次出post有100個人申請,學校叫咗10個去in 都唔啱,咁喺其餘90個入面再揀啲人嚟IN咪得囉,點解仲要出多一次廣告?搞到我又要再寄多次身去同一間學校。
簡單啲去咗100人都唔符合要求
明報JUMP今天沒有任何全版廣告。
好多因素,第一係放飛機,即係簽好左但突然不來,而手上面再冇第二選擇。所以F5左佢。唔係唔揀果90個,係你高估左比信果班有幾多人符合DSE 成績PGDE不跳舞大學本科呢d硬指標,十個真係只有一個。

適合面試其實真係只有十個八個,而家有咁上下能力都手執offer啦,所以揀下揀下唔得都要F5。
明晒 呢排見到好多都係重覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞