想學日文,日經/pasona/第一/東大點排?

152 回覆
9 Like 45 Dislike
想問一下各位Ching意見
1.小弟以前上過日文堂又自學過 但學咗陣就停咗
程度大概得 大家的日本語嘅第一&二册 左右 (N5?)
所以報初學又唔太啱 報N4好似又爭梗啲
應該點做好?(報邊道/咩嘅堂好?)
2.見到好多ching提到自學
但因為小弟自制力差 報堂會對我嚟講會比較有效
因為小弟仲讀緊書 時間極之充裕
有冇推薦邊間學校嘅堂係可以密集啲 同chur啲?
見好多都係得1wk一堂 or 1wk兩堂
目標係希望今年至少有N3 程度
想嚟緊7月嘅暑假就開始
直接N4
自己溫返熟dにをで助詞同自他動詞同て形

學校係點都好,自己平日溫習先最重要
你意思係剩底半年上到N3?
Yes!
想嚟緊12月考N3 唔知有冇問題
太子校呢?打算去報!
有無問題睇你
其實覺得同學校關係不大,係睇個別老師教得好唔好。

如果搵到好老師,樓主自己都要努力,唔好淨係靠上堂果幾個鐘。
一年先考到n5

我唔記得有無記錯
可能年中果個又未夠料去考
結果同班同學到年尾先至去考
但pasona真係教得幾慢下
但就學得好開心嘅
完全唔驚講日文
有冇d app有日本人願意做初級對話
想一星期上三日 密集d上 係咪得東大有
太子李sir? 佢邊一方面教得好?
我覺得佢教文型,閱讀理解教得幾好
但要有心理準備係exam-oriented㗎啦
如果想追求会話力就要自己練/第二個老師
巴打想問下pasona大概幾多人一班?想報N3慢慢上番N2
考試呢啲到時再算,
因為我要目標係interview去個邊做野(N2 最低要求LLM)
所以基本溝通一定要好過考試仔
以前間學校大D,好似都有差唔多廿個人一班
但放心,就算咁多人都有好多機會講日文,因為好多game
其實上完1,2個學期,已經開始有好多人3分鐘熱度唔上
之後都係keep住十幾人
send左信問佢地課程資料
因為我完全望唔到個網站有任何資料
不過既然佢係pasona求人網附屬
我對佢都有足夠信心?(希望無信錯)
黎緊12月JLPT,睇下咩環境決定報邊個grade
我就係n2跟佢一年,覺得佢太填鴨式,結果成年無乜野入過腦
而家去左pasona
我見東大土日密集雖然好似第1期有開好多班,
但第2期或打後好似好耐先開1班(甚至見到有d近期都冇開班),咁係咪即係讀完第1期之後就冇得讀上去架啦?

http://www.tu-japanese.com.hk/schedule_PT.php#SATSUNintensive
我仲以為係得第1期先有開班
咁啫係其實都有條path一路續上去,唔會話唔夠人開班讀讀下就斷咗?

想問下你讀到第幾期?
原來係咁,thanks!
不過而家成日要上街又真係冇哂d時間
我都係再諗下報唔報先
報左11月3號的
耶穌
[花生] 教日文嘅柳先生想喺蘋果落廣告,但係想學生出錢
https://lih.kg/qvdtFRX
#540 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

學日文記得唔好跟柳川 個老師名叫柳廣福
又性騷擾學生 上堂又泵波鐘 教書又廢
又鍾意屌鳩學生 批鬥同行
唔買手信比佢會黑9你面
教埋D野永世都係N5程度

唔識教助詞就同D學生講助詞唔重要
叫D學生唔好浪費時間學
同埋上佢堂真心學唔到野
因為佢只係細個係日本住過幾年 識講日文就以為自己識教X_X

搵柳川=哂時間 哂錢 哂心機
我都係啱啱喺第一讀完n2,而家想轉去pasona,請問你係轉去pasona邊個程度嘅班?同埋插班試係咩形式,難唔難考?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞