想學日文,日經/pasona/第一/東大點排?

152 回覆
9 Like 45 Dislike
只係讀過pasona
全日本人老師,用日文教
係就係慢D,不過唔會好chur,咁先keep到個興趣
好多機會練oral,我覺得呢樣好重要
申請持續進修基金啦
好睇你自己勤唔勤力,我之前讀一年course
個堂教嘅嘢要個堂學晒
返屋企要自己溫,如果唔係一定跟唔到
同埋我見樓上巴打都有講
佢頭嗰啲全部都係跟大家的日本語嚟講
同你自己買本返屋企睇冇咩分別
一堂教得嗰一課,你係屋企自己學一兩個鐘都搞掂啦
同埋學日文好睇你平時多唔多接觸
如果你平時有睇開日劇動漫嗰啲上手會快好多
Ps.我讀嗰年個課程去到一半人數得返¼
Btw樓主加油
我覺得第一勁HEA喎,成班學生九成都唔做功課唔溫書,考試又比哂貼士
自己唔生性去到真係學唔到嘢因為無人會迫你
其實申請完真係唔算貴,但係七月中先有堂上
d學生唔掂為咗收學費
都通哂水畀佢哋升班...
原來東大都係同space一樣,跟大家的日本語去教,咁pasona好啲喎
如果用大家的日本語學,要用到邊本先可以去考N4?
用大家的日本語學係唔好的
學校用緊,諗住考完N4先轉書
其實真係好睇個人學習態度+積極性
仲有同老師夾唔夾

慶幸第一老師嘅教法
同我學習方式夾到+我自己本身好積極學
佢又有心教,又有啲口訣果啲
上面有人話有啲老師對某啲學生mean
我覺得都人之常情嘅
作為老師
遇到啲無心學又唔尊重上堂嘅學生難免會頹

另外
雖然我無讀過其他學校
(有幫朋友義務補下習所以有睇過教材)
個人唔中意みんなの日本語的教法
第一係一教就教辞書形
但みんな係教ます形
我個人覺得由辞書形作為foundation
有助之後學不同嘅變法
例如て形、過去形、受け身形、使役形等等
純粹個人覺得好學啲

利申
李sir打手
第一中班讀到深造三畢業
兩年前唔高分N1 pass 做緊日資狗
半年
我先生都係李蛇打手
識人做到 但十個人冇一個做到
每日花d時間自學入門到n5先啦 網上大撚把資源 唔洗晒錢晒時間去上堂 到咁上下先去報n4以上個d堂啦
半年n1 唔好話十中無一 千中無一 我識最快個個都係一年n1 仲要講緊佢日日自修4-5個鐘
唔係為考試自學係最快最慳錢
特別係50音 基本句型真係無咩必要出去學
當你上密集班一至五都上,我都唔肯定你半年讀唔讀到上N4。基本一兩句係講到,但唔洗諗會聽得明日本人講野,要聽得明起碼浸返一兩年
n4同n5分別不大,只係識D同識基本嘢分別,n5亦都無必要去考,無意義
其實你熟50課考N3已經冇問題
1-50識哂可以保你n3 満点

果時學完50課
試考之前D PASSPAPER 都輕鬆120分上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞