想學日文,日經/pasona/第一/東大點排?

152 回覆
9 Like 45 Dislike
李sir 是否灣仔教?
日本人老師,黑木福吉唔錯,平井
香港人就 耶穌
平井好hea反而蒲川小姐幾好
見到話日文係全世界最難學既語言真係膠都派唔切

其實只要係用拼音文字既語言,都一定唔會係最難學
洗唔洗半年?
2日都夠
Laura 絲打,「耶穌」點解
lm
睇嚟如果唔嫌進度慢,想練聽講都係報pasona好啲
係連登問之前背左50音+basic助詞文法先
好彩已經背咗
點解你地跟到咁多老師 初班上左福吉 跟住轉左香港老師 教到而家 都唔錯 但都怪自己懶 好似補而不習 好多資源都無做
我由中班開始讀到尾,有時有時有其他老師代堂,有時跟左一個月就唔夠人殺班
耶穌就公認第一入面最TOP之一
睇來我班就殺 30人變到得20人
pasona啲上堂時間係咪比較彈性?
因為個人返工當日一整日都唔會有時間去上到堂
614 油油行動 正式啟動

大家一齊入黎發夢,幫手推同share出去

614 油油行動 正式啟動
https://lih.kg/1217162
因為日文並不是拼音文字而是音節文字
而且日文是世上少有的具3種表記方式
所以對於非漢字圈的人來說
話係最難學也不為過
日文就話易唔易話難唔難啦 好睇你個人
你要學黎考試就唔難嘅 但你真係要學黎同人溝通吹水嘅就真係唔係咁易啦 仲要唔係係日本學
利申 日本某大學留學生
非漢字圈黎講,係都係用像形文字既中文最難學啦下話
而且講學日文最易既族群,都唔係漢字圈,而係文法類近既韓國人
中文無文法可從,而且太多太多生字
再 specific d 廣東話更難,剩係講語感句尾可以有3隻字已經屈哂其他語言機。
就是因為日文也是有漢字
所以才這麼難
有一點同意是
對於非漢字圈的人來說
廣東話會更加難學
至於普通話
很遺憾對不少人來說是容易過日文

韓國已廢除漢字
或許我應該說是東亞文明圈
日韓的確文法類同
不少人識對方既語言
日文除左漢字外得100個字,50個音要記,而漢字同時都可以比呢100音50字除代。
普通話易學係因為佢轉哂拼音黎教,文字亦都寧願學殘體非繁體,因為本身就係用黎教文盲用。但唔代表佢易學,因為文盲唔識字但識都會識講。
而數量上中文詞量多過日文太多太多,其實睇個個語文本身有幾多外來詞就睇得出詞量分別

日文都有漢字,但日本人學中文一定無華語民族人學日文咁有benefit
明未?
買書自學啦屌
標準日本語
自學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞