做緊/考緊 政府 ws/ai/acw/to 入黎 (4)

1001 回覆
6 Like 59 Dislike
就係咁啦!即係上司係公務員,但我係agency staff咁
我覺得問你寫字樓坐館好啲,始終係佢寫你
reference letter上會標明請你果間公司的名,工作內容就係講你被委派去邊度做嘢,做邊啲範數

呢封reference letter夠你apply入正樁
面試吹水放鬆啲就得架啦
唔返得唔得?
但個張ref letter 應該係個人名義定部門信紙寫好呢?
應該係寫返用kai fu
job duty寫 secondment to HD 再寫details

因為如果你寫係HD做,你申請個部門會call你份report
如果入返相同部門,唔需要有ref letter,一個電話打去就知。
如果唔同部門,根本睇都唔睇。
問腦細
如果係45鐘工作時間內,就唔得
如果係以外,姐係OT,可以同人調,如果無就要送個OT俾人
ching, AIOW 升IOW 比例有幾多
A升I 睇年資,早入一定有着數,正常無做錯野肯定有得升
做住TO 考AIOW, 師兄有咩睇法?
你認真?
grad e 一位,唔好笑我柒啦
咁入左TO先再講
Highway ws派到幾?
近乎0 除非你好特出
AI人數多過I,未max升一係撞正退休潮一係擰哂file個班上一輩好多停係AI,WSI做到退休啦
金字塔架構好正常姐
你話近年爆得大嘅厚誠都講得通(鑽石型架構),你睇下做緊hyd/HAD/漁農/渠記個班......

後生入有得升係真,不過係時間問題
近年越來越多新同事行scheme之後入黎做TO
有啲聽講識得professional既高層,佢地好多人都有考AE,目前為止未有人成功
其實多唔多人TO 轉到COW?
唔同架構,0機會
TO係番一至五 每日7.8個鐘

WS係一星期要有45個鐘 通常都係一至五0800-1800
星期六要番係OT
打雜幫工程師揾圖 處理文件excel 畫圖 計數 幫人開account 裝program 接投訴 行地盤
乜都有
->睇部門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞