啱啱有鬼佬問我香港逃犯條例做咩事

265 回覆
4279 Like 44 Dislike
冇追post 唔知有冇人講
淨係想雞蛋裡挑骨頭一點

Bill 係講緊未通過嘅議案,所以依家呢個係Extradition bill
過咗之後就叫Ordinance, 祖國就叫Act
多謝提點
'祖國就叫act' 你係咪指 '“Inciting subversion of state power” and “picking quarrels and provoking trouble” are two famous laws in China.' 入面既laws 要轉做act?
咁要搵人幫手譯做日文我唔識
唔好再quote #1 啦
要睇你祖國係邊個啦咁就
我記憶冇錯嘅話新條例個名叫修訂,但其實係一個新條例instead of 改之前過咗嗰個條例

我意思係佢依家唔係amendment on the bill, 係個bill 即將會變ordinance, 大家係反緊個bill.
支持
有冇日文懶人包, 公司好多日本同事, 想SHARE返比佢地
唉屌唔好誤會我身邊D朋友同親戚笑9大陸個陣會話'偉大祖國', 所以下意識以為你講緊大陸
我就係將修訂直譯做amendment聽日搞搞佢
做乜鳩?2樓就quote正文
我連執執佢都唔識, 完全唔識日文文法
推!
你識日文既話試下上面巴打既方法
放上google translate, 然後執執文法
up
擺reddit?
科大民主牆有好心人貼哂中英版本
所以我po上黎叫你地幫幫忙share出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞