失業果種壓力係好大(4)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike

見工既巴打加油
聽晚早啲訓儲足精神去見工
馬莎文識擺明難請
加油
禮拜一見蘇寧店舖文員
正確啲黎講係搵到工甚至返緊
話邊做邊搵真係唔好,見工要請假,我就唔係幾好意思番無耐就係咁請假見工,而且咁樣最後岀糧都扣好多,睇中醫拎假紙都要錢

如果你番兼職,盡量番星期6日,一至五係要黎見工,你可以隔日咁番 but留4日weekdays見工係最好

搵工搵左好耐都無結果,你可以諗下係咪你表現唔夠自信,問非所答,衣著舉止得唔得體
依加呢個時期,叻既基本上都番緊工了,剩番呢堆都係中等至差,如果間公司急要人,你唔係差既都無可能唔請你,除非有個有經驗既人睇唔開唔等埋雙糧花紅走黎同你見同一個位

自信真係好緊要 要俾人覺得handle到工作

Cv唔係乜都腥,除左行業同經驗要差不多 我會睇埋地點 工作內容同福利 係又腥唔係又腥 只會增加自己挫敗感,cv唔好一次過腥幾百封,逢星期日先腥,工作天得5日,通常我一日只會見一份工,唔好排得咁密俾自己壓力

決心轉行既你 除非你有2.5至3年以上既大公司經驗 否則都要當自己係fg

見工當同識新朋友傾計,唔好表現到你無logic又緊張口疾疾 ,最緊要有自信
同埋見完就move on,唔好諗得唔得,準備下一份又或者繼續腥cv仲好,希望愈大,失望愈大你知咖啦

我由裸辭到搵到工,日日都俾老母鬧
我當佢發up風,好多時自己會覺得自己表現好,但你試下見工時錄音,你之後聽番會好想死

依加呢個淡季,已經無醒目人同你地爭喇 加油啦
想轉行?
有冇話想做咩定做返文職?拍嘢真係鍾意咪當興趣搵時間做,冇抵觸嘅
我意思係做文員冇話唔好又夠曬hea但就真係搵唔多 轉番做拍野隨時可能搵得仲少雖然我未拍過電影唔知 我諗得返搵正苦工呢條路
Marketing 識software 識拍野有諗頭應該唔差
“見工當同識新朋友傾計,唔好表現到你無logic又緊張口疾疾 ,最緊要有自信”
呢個點做到?
一開口就勁緊張,口疾疾
見得多,基本上已經知道哂個流程同套路,講嘅嘢一式一樣
我自己都衰左好多次 有次有個人好老實咁指點左我見工有咩唔好 我先知原來我自以為是表現到有自信 係佢地眼中都仲係口疾疾
佢話係難既 始終個氣氛會令你好緊張 佢教我 一黎 唔好諗住一定要見到份工 咁既諗法會令你好在意 一在意自然會緊張
二黎 一定要有睇過份工既jobs duty 同公司有咩業務 唔洗背 講得番出黎大概就可以 如果無睇又問起 你唔識就又會緊張 我自己見成果份 佢問左一條 我好老實咁謙虛地話唔好意思 大約既乜乜都清楚 不過details 既就無留意到呢部分 好過你口疾疾老作
三黎 咬字清晰同大聲 呢樣唔洗解釋啦 如果望住人會緊張 咁咪望額頭
四黎 真係避免唔到緊張 咁緊張既動作係台底做

佢咁教我 你可以當係個參考,我自己果時都仲係緊張,後尾佢問左我一句,你好似好無自信既,我話緊張,佢話唔洗既,我又唔會食左你,可能佢講呢句 我笑完就放鬆左好多
當你幾年都係咁搵個陣就會熟ga la
有冇搵pt??
吊你老母,你條廢柴人地都未放棄你,

你想放棄人先??你有冇理過人感受呀
多謝絲打,學到野
熟能生巧..
你做多幾年野
有返咁上下工作經驗
你自己心裡有個底
咁人地問你相關的問題你就可以好自信咁回答
因為所有野都係有經驗而唔係靠吹水吹出黎

你見多幾次工,起碼自我介紹呢一部份已經唔會口疾疾
[member布有巴打失業一年啦,其實唔怕[/member]
應該咁講
一人店長
咩都做曬 包埋拉閘
地獄工
之前失業post有人中過獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞