失業果種壓力係好大(4)

1001 回覆
25 Like 6 Dislike
努力
碩士畢業,做左兩年幾補習
老闆突然唔玩執左間野

暫時搵左2個星期工,已經好大壓力
我想講,其實有讀書都唔係好大幫助
仍然有公司只係出14000,15000人工

所以上面嘅巴絲打,唔洗頹
絲打邊區做補習?
見咗3份文職都唔成功
啱啱見工仲要被老細話「我地請個人返嚟,唔想做得果幾日甚至唔夠一年就走」
駁唔到
佢都有道理,不過唔好同佢嘈
如果份工好似政府工咁邊個會走
唔講人工高先,淨係返五日,零ot
做到先好講話請個人唔想佢做一陣就走
見咗3份文職都唔成功
啱啱見工仲要被老細話「我地請個人返嚟,唔想做得果幾日甚至唔夠一年就走」
駁唔到

頭先見果份12返5日半,禮拜日冇得放,得7日AL,夠膽死話驚下屬做唔長
k
見咗3份文職都唔成功
駁唔到

頭先見果份12返5日半,禮拜日冇得放,得7日AL,夠膽死話驚下屬做唔長
見咗3份文職都唔成功
駁唔到

得果12k仲要返5日半,冇得放禮拜日,夠膽死同人講驚下屬做唔長
真係做老人院都冇咁嬲(除左私院)
見咗3份文職都唔成功
駁唔到

得果12k仲要返5日半,冇得放禮拜日,夠膽死同人講驚下屬做唔長

每個禮拜仲要間歇性ot
佢係知佢間野啲人做唔長定你俾人既感覺係你做唔長?
見咗3份文職都唔成功
駁唔到

每個禮拜仲要間歇性ot
佢係知佢間野啲人做唔長定你俾人既感覺係你做唔長?

我估兩樣都有,公司流失率高同埋cv幾jumpy,只係做左1個月文職同2年sales
見完
Feel到佢覺得我唔夠圓滑同埋唔夠能力做呢個位
Fail哂,再接再厲
佢唔做e份搵唔搵得番4萬先?

搵到咪走囉
好多公司都唔想等你一個月啦?
所以我裸辭
其實經agent搵工好唔好?
Keep trying bro
我個人唔buy裸辭 不過而家好似幾興..
而樣我答你唔到,因為我窮撚
點都睇錢,但唔排除有d女人仔但求打份hea工準時返屋企湊仔
但正常目標點都會係政府工,因為唔會執笠,所以無得怪人resign
entry post無乜分別
有d middle/ senior post就得agent先有
咁試吓搵agent先
自己搵真係搵到天荒地老
講真,唔係好多公司俾下屬請咁多假
請得多佢一定知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞