認真問,Linus係咪真係可以完全取代到Windows?

71 回覆
0 Like 19 Dislike
一齊屌鳩nvidia,或者喊住死死氣裝返windows
其實話唔可以既人
九成都係無用過其他OS
或者掂幾秒就話用過
然後話唔得完全唔識用

windows linux macos都有用
而家windows越來越少開
一個月可能先開到兩次
打機都打PS4 or 手機
Linux唔使講一定開7x24
MacOS先係平時最常用

講到software無話取代唔到
好多野都有replacement
MS office都無裝好多年
工作一樣無問題
Google drive完美取代仲唔使怕hang機無save
姐係有隻 game 係 ps4 同 pc 都玩到

而又比較講求流暢度同畫質

你都會揀 ps4 版?

60fps 中低畫質都還好

如果得 30fps 點頂呀
通常係睇d fd係邊面玩就買邊面
唔通個個fd玩PS4版自己走去玩PC版?
有時都要睇實際情況
其實好多人都只係輕度使用者
連線我就明 pc 多外掛而選擇 ps4版

但單機 game 呢?
單機大作好少玩
好似ff15都係打ps4
各有各好睇自己需要啲乜
一用excel vba同marco佢哋就知google sheet會出哂事
呢句先真,百貨應百客。

唔同情況用最合適的系統先係最佳選擇。

網上版ms office 其實有無可能?
有時做人唔想煩 想一個做哂全部野
世上同學術上, 都唔會存在一個做得到哂全部野之餘又樣樣攞到滿分/S級的嘢. 要泛用就要犠牲某方面的專精.
一個樣樣都做到的system另一個意思,就係佢冇樣嘢可以做到最top水平. 當然, 日常使用係睇方便性>>性能. 但係去到某D領域, 例如Netflix咁, 繁忙時期講緊的係要每日處理4 commas(1,000,000,000,000)的驚人數據量, 呢D case 就會需要專精某方面的OS/systems幫助.
咪係Office 365囉
仲用excel vba? out晒啦。
big-data就梗係用python+big table
anus is better
business user日常工作使唔使用到呢d大砲呀

就算係用都佢哋只係用it9砌出來的data啦再自己去分析。

big-data so far都仲係it人搞,我哋用python當然冇問題啦。

business user 唔需要識寫 vba
佢地只會用人地寫落既 vba
咁都係要用,要用=綁住佐佢哋喺個ecosystem 入面。

Linux 要做的喺要吸引呢群人,仲有幫business user support 的it手足去佢哋個ecosystem。

我相信叫香港戒掉靠自由行,抄樓抄地產的不良經濟模式會比叫business user戒掉ms office+windows 容易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞