認真問,Linus係咪真係可以完全取代到Windows?

71 回覆
0 Like 19 Dislike
如題,windows 10次撚次更新都玩尻我地,如果linus可以完全取代windows 10,我諗個個都唔介意轉

So far 睇到好似話有driver問題
linux應該得
Linus個人就...
Sorry睇漏眼Linux 先岩
完全就一定唔得
單單打機已經差好遠
同好多software都無linux版
Anthony Tech Tips
Linux +vm🤔?
唯獨你不可取替
or dual boot
我零幾年時真係試過咁做 - 用mandrake 7.3/9.0 做 notebook main OS 用左幾年

不過我冇乜點係電腦上打 game
係,因為你會少好多打PC game的機會去做其他更有意義的事
樓上有提到dual boot
我諗緊好唔好係而家個ssd裝多個linux
而家我咁做既話,寧可裝 virtual box 行 vm

而家係 Mac OS 撚,但打 command 對我黎講冇問題
睇你點睇完全啦,vm有佢缺點
咁睇黎仲係迫住要用 windows
諗住要嚟用office
唔得。因為有多太Windows-only嘅軟件。

不過反過來Windows可以完全取代Linux,有咗WSL後,好耐冇開講VM了。好多年前有了VM後,好耐冇dual-boot過Linux。
OpenBSD 既大佬講過 BSD people love what they do because they love Unix, Linux people do what they do because they hate Microsoft

https://www.brainyquote.com/quotes/theo_de_raadt_444462
Linux唔太需要harddrive performance,裝喺hdd都可以。但始終比較繁瑣,初學者我會較為建議elementary/manjaro kde。
同埋而家Linux打機好咗少少,我玩嘅全戰三國同cityskyline都support,mortal kombat 11喺steam開適配模式都可以,班Linux dev呢幾年好勤力咁適配遊戲。

辦公就算l數啦,ms壟斷哂
咁唔使諗啦,你一定要Windows,文書軟件標準m$制定嘅
唔可以,因為我有打機成癮症

利申:學生時期試過一段時間只用linux,程式方面還可以,大部分常用app都有linux版,但九成九game都無linux版,所以頂唔順放棄佐,至於雙修,既然點都要裝window,又點叫完全取代
Linux係大前年出vulkan+舊年steam出proton先開始有game玩,以前opengl+wine上唔到檯面(起碼我覺得係)
依家有dxvk同埋d9vk好少game玩唔到其實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞