認真問,Linus係咪真係可以完全取代到Windows?

71 回覆
0 Like 19 Dislike
都係格式問題姐
垃圾docx一定要ms office先可以perfect開到
其他普通文書libre一定夠使
果時失敗後無留意linux game好耐,我linux淨係用來做server,依家linux進化到可以玩steam既game了如果可以玩到steam game可以再比次機會佢
隔離有個post話1903有問題,我先醒起自己琴日update左

本身成日打機,但有時番學要用word excel
咁我諗都係留番係windows 住先
SteamOS?
任何os都可以
你裝steam就得
詳情可以上 https://www.protondb.com/
咁即係遊戲同軟件有出 linux 版就取代到?
而家 main os 都係用 linux
你認真問, 我認真答你
問得條咁既問題, 代表無論用邊個OS, 你都一樣會俾個佢撚

利申
公司: Unix主, Windows、MacOS副
屋企: Windows主, Linux副
到呢一刻都唔覺得有咩OS可以取代其他/需要被取代
跟住你係咪會是旦攞幾隻跨平台嘅 game 同 software 叫人用 linux
linux + steam play
linux + wine + dxvk
你死啦...
其他更有意義嘅事姐係咩
其實與其討論技術可行性
係應該考慮user acceptance
好多人用慣一樣野就唔會轉
https://steamcommunity.com/games/221410/announcements/detail/1696055855739350561?l=tchinese

目前尚不支援 Linux 的 Windows 遊戲現在能安裝並可直接於 Linux Steam 用戶端中運作,帶原生 Steamworks 與 OpenVR 支援,更加完整。

DirectX11 與 12 實作現在以 Vulkan 為基礎,改善了遊戲相容性並減少效能影響。

改善全螢幕支援:可配合選定的螢幕完美調整全螢幕遊戲,不干擾原生螢幕解析度,無需使用虛擬桌面。

改善遊戲控制器支援:遊戲會自動辨識所有 Steam 支援的控制器。即買即用的盒裝控制器相容性提升,甚至可能比原版遊戲的支援更加優秀。

多執行緒遊戲之效能相較一般的 Wine 大幅提升。
online games 咪玩唔到
考古2004年linux?
wine
Nvidia Fxxk you!

關我撚事
amd freesync有,nvidia就係nvidia問題了,你中出個linux kernel都幫你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞