男朋友唔想我有抑鬱 更加好似唔想理解

149 回覆
20 Like 58 Dislike
老土d講 你自己都唔鍾意自己 又點會有人鍾意你
你自己成為一個不討好既人 又點能得到人地既愛呢
明白你感受
當初同Ex分手 引發個病 我知自己唔掂去睇醫生 佢鬧我點解唔靠自己捱過 最後證實真係抑鬱 唔係一時嘅傷心
一直食住藥 到而家遇到現任
而家個男朋友都係咁 明知我有抑鬱 但都係責怪我放負 仲要話我係心態問題 叫我唔好食藥 佢生性樂觀 好似完全唔理解有抑鬱嘅人嘅辛苦
如果我逃避問題都算 我一路睇醫生斷斷續續食藥 試過停藥唔得又再食番 仲要努力過正常生活 我都好努力架 點解每次我一唔開心都係責怪我放負
我知要陪伴抑鬱病人好辛苦呀 我知面前長期散發負能量嘅人好攰呀 但其實我地都唔想有病架 如果係好似傷風感冒咁 食下藥就好 你估我地唔想咁
所以我要放大返佢
呢排阿德勒紅到呢
老虎都繼續食藥
我有食呀 係食夠個療程禁上下 醫生話試下停 點知停左我覺得狀態唔好 再覆診而家就食番
不過我本身冇話嚴重病發 係平時有時壓力大 情緒會好唔穩定
睇完上面啲巴打啲留言 好在我有病極都唔係癲到成個死港女咁
不過以後都要再體諒男朋友多啲 警世post
上左床未?
睇緊性學三論 https://g.co/kgs/m1DZvg
呢段時間真係唔易過
我諗絲打都係好重視佢,有想有佢陪住你、俾你依賴......
但得到佢咁回應 真係唔sad就假啦

一個人面對會好難受
絲打身邊仲有冇人可以support到你架?
冇辦法啦。。。好多時候真係要靠自己
抑鬱病人成日講: 我都唔想放負我都唔想唔開心我控制唔到
唔會去改變又唔會去尋醫
每隔幾日又發作一次
咁想問返你
你想你令一半點樣幫你呢?
有時一個人會愈諗愈sad
絲打你係讀緊書定做緊野?
平時有情緒個陣都係夜晚咁?
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
仲讀緊書 書又讀得唔開心
真係好好彩宜家sem break 可以有時間俾我慢慢康復。。
特別都係夜晚凌晨2--3 點就突然發作喊。。。
呢段時間好似身邊好多人都已經會訓曬咁.....
絲打會唔會有話發生D咩事 所以會係呢段時間會down D?
冇啦啦流淚,突然好唔開心,但明明就冇發生啲乜野。。
坦白講,真

同你一齊等於包容埋你既情緒,世界冇咁多聖人
你男朋友只係選擇咗一個普通人既抉擇
真係想兜巴星醒你

你肯去睇醫生未 今日食咗藥未?
你男友係冇責任做你情緒勒索嘅受害者
唔該你自己記住呢句說話

撫心自問,你自己有冇認認真真正視你自己問題,

未一味,喔我有抑鬱好唔開心,做咩都好唔如意,好負面情緒,自己個人好唔穩定,你問吓自己點解會咁先?

係環境?係際遇?定係自身外表問題導致自己有抑鬱!

每一個唔開心嘅情緒 都總會係有一件事導致自己唔開心,你自己有冇願意肯誠實面對行出第一步呀!?

叫春有hi 用咩不停話唔做唔到,改唔到咁你咪永遠停步囉 屌你7頭

呢個世界唔會圍住你轉圈包括你男朋友仲細咩你

係你需要自己迎合呢個世界舞台搵返真正嘅自己

我唔會當你係弱者,因為我相信你唔係,同埋你仲細咩,拖都拍緊啦,好多事要學識自己處理同面對 對方係一齊成長並唔係你嘅情緒長期照顧者呀

阿叔想當年壓力問題詳細唔講, 有抑鬱症出現幻聽 每晚最放鬆嘅時候瞓覺有人大叫同 幻覺 經常不為意之下有嘢閃過 ,嘔心無胃口同厭食,無睇過醫生同無食藥味又係靠自己走返出嚟。 人人唔同你唔好學我,真心建議你去搵醫生睇睇

但點解我可以? 因為我肯行出第一步,勇敢坦白面對有咩導致我有抑鬱,同去解決佢。

你男友都有老母生架,情緒勒索受害者同樣都係好辛苦㗎

你係愛你條仔嘅就去睇醫生啦情緒勒索嘅身邊人真係好大壓力㗎
係呀 你一唔做or做慢慢小小 佢就傷害自己
但有時候我都會累架嘛
我體諒你但你可唔可以都接受下我呢

通常如果半夜有呢D情況,而身邊又冇人可以即時support到你
絲打你會點處理?
冇錯呀樓主呢啲人真係晒鳩氣 完全唔體諒下身邊嘅人

一味放大自己,受緊把嘅身邊人同樣痛苦㗎,一味以為自己最慘嗰個
情緒勒索同抑鬱係兩樣野,唔好拎黎做檔箭牌,你以折磨身邊對你好既人為樂,希望你男友快d離開到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞