男朋友唔想我有抑鬱 更加好似唔想理解

149 回覆
20 Like 58 Dislike
佢都好想可以頂到你
好想頂到, 但內心做唔到
你太唔了解呢個病
無感恩純追討
田生收樓
而且其實唔係違背,而係無能為力。
無方法,佢想重視都做唔到野。。。
你既問題係
有事就想人地點點點
唔會諗自己應該係點點點
原來我好多角度都冇諗過,多謝你,我明白啦。
連自己都唔信自己會好得返 就賴男朋友唔處理你情緒 其實你呢種人唔係要病好 只係要個水泡俾你發洩
你病發= 佢一定要處理好你 下次病發再loop
佢有日唔陪= 佢失信俾籍口你再病發
明白。。。。。
理解 thanks 巴打
唔係做唔到
係你唔做咋

抑鬱係自己既事
有人幫固之然好

冇人幫 人地亦冇欠你
發作果陣有人理係好
冇人理係正常
踩多腳先叫仆街

冇人想理你咪收埋自己
唔好影響人
總有一日你會諗通

我都係咁捱過
定時食藥啦
唔使多謝
語氣mean咗純粹因爲經歷過類似你男朋友角色
加油,你一定要努力走出嚟。
正好我是重視承諾的人,
我再想死,有人需要我的一刻就不能死。
所以我有排都唔死得,
可惜需要我的從來唔係家人。
香港男人真係辛苦
死咯 起個底全部都係呻呢樣個樣
你想好翻不如開啲正面po先啦
我絲嚟,但屋企人朋友都有過類似情況
其實都會好崩潰好累
你都早啲抖啦,瞓得飽會開心啲(鳩噏)
抑鬱緊會諗到正面野?你仲痴線。
我個人感覺係,當自己有欲望時,
係唔過份傷害到人/自己/生命時,
要把握住嗰一下,去滿足自己的欲望,
抑鬱係會不停話件事唔得唔好,
削弱你的行動力,
你要記住當下想要咩,同埋去實行,
去滿足自己的欲望
去改變行動力的消退。
我之前都係 抑鬱症真係好辛苦 做咩都提唔起勁 周不時就會唔開心 好想收埋自己一個 唔想見人 諗野又會好負面。 抑鬱症好似個無底深淵咁 唔知幾時完。我之前都抑鬱左成年 以家好返啦。 相信自己同時間 終有一日你會好返 盡量做d正能量既事 e.g 運動
有咩唔開心係度講啦
想保護弱小係男人天性
總之食個飯唔係佢想食既野就唔就佢

出街唔比晒錢就係唔守照顧佢既承諾

遲一分鐘覆機就唔愛佢

同同事食下飯又話要同其他男仔出街

見到舊相有女仔又話無野點解有啲合照

你有前度我都有前度嫁
你自己唔放過人無人放過佢

佢唔係生出黎日日受你罪
你要明白陪住個抑鬱既人,佢都有壓力
就算佢想陪你渡過,佢自己同你一樣,都係有情緒
正常人承受負能量係一樣咁辛苦,唔係得抑鬱既人先會辛苦
無人有辦法完全做到另一個想要既野,呢點無論有無抑鬱症都一樣

我都試過陪住有抑鬱既另一半
我係正常人,冇辦法完全理解抑鬱患者既思路(得就即係連我都有病啦)
而佢亦都無辦法理解到正常人既思路(得就即係好返啦)
兩個一樣咁辛苦,兩個都會有覺得點解好似對牛彈琴咁既時候
但冇病果個就永遠企係「要體諒佢」既角色
有情緒自己食晒,有時仲會明明一路堅持都會比人怪責做得唔好
講真真係放棄既話,大可以走左去啦,
只係唔係應承過陪你,就代表佢既承受力係無限,代表佢會順住你意咁做
又係你食d抑鬱閪 靜係識諗自己
又係你依d抑鬱閪 靜係識諗自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞