(頭皮)脂溢性皮膚炎集中討論區

115 回覆
7 Like 1 Dislike
Btw nizoral無效會唔會係你用法有問題?
我都懷疑佢唔係seb derm
正常nizoral一定搞得掂
搞唔掂既應該係有其他更嚴重皮膚病
可能係真菌 寄生蟲 或者其實係濕疹
泥水佬都唔係個個啱用ga...
睇醫生啦
係呀, 呢隻我介紹過, 係有效架
著通藥房會唔會有
照用試下
萬寧有, 不過我買果陣要醫生紙, 唔知而家仲係唔係, 你可以去問吓先
係未2%?
有無講點用最好?
我之前試過施巴有草藥成份,可以落去門市叫佢check清楚邊隻啱先買。比起睇醫生平同真係Work(我身上)
問過皮膚科醫生,nizoral 用多左係會無效
唔好搏命用

一開頭嚴重就日日或隔日用,穩定番就一星期一至兩次keep住
一星期2次, 塗上後按摩頭皮, 然後等5分鐘先洗乾淨
之前醫生有介紹用瀟洒同head and shoulders
而家用緊HS都還可以
其實點分牛皮癬同脂溢性皮炎
睇過一次西醫皮膚科佢話係牛皮癬
都係開d 19類固淳 之後冇查亦都冇理到
但呢幾個月黎生到個鼻翼兩側,耳背都有
時好時壞 一時又紅又多白色皮屑 一時又好淡
再search下見到脂溢性皮炎同牛皮癬都好似
我思疑會唔會係脂溢性皮炎
其實點分牛皮癬同脂溢性皮炎
睇過一次西醫皮膚科佢話係牛皮癬
都係開d 19類固淳 之後冇查亦都冇理到
但呢幾個月黎生到個鼻翼兩側,耳背都有
時好時壞 一時又紅又多白色皮屑 一時又好淡
再search下見到脂溢性皮炎同牛皮癬都好似
我思疑會唔會係脂溢性皮炎

打漏左 本身髮線位有2個1蚊銀大細既患處 落少少額頭都有一細噠
唔係掛 hs出左名有矽
我係用nizoral

一個禮拜兩次洗頭 5分鐘沖水

以前會R到大塊頭皮 依加就變左小粒至小塊

唔知算唔算有效,想轉另一隻試下

有時緊張個陣面同額頭會紅左

但放鬆完又會退番正常
我係用nizoral

一個禮拜兩次洗頭 5分鐘沖水

其他時間用番正常洗頭水

以前會R到大塊頭皮 依加就變左小粒至小塊

唔知算唔算有效,想轉另一隻試下

有時緊張個陣面同額頭會紅左

但放鬆完又會退番正常
鼻既脂溢性皮炎 兩側發炎 鼻頭好多黑頭暗粒
四年啦 有冇巴絲醫好左分享下方法
試下查d nizoral 落去,照等五分鐘再洗,之前試過有效
我眉心 鼻翼 髮線沿邊 同埋頭皮都有
本身用萬秀雷敦果隻洗頭水+濕疹液
情況都好左 不過係塊面搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞