(頭皮)脂溢性皮膚炎集中討論區

115 回覆
7 Like 1 Dislike
我又唔係醫生, 邊識咁多喎
Sebizole同 nizoral 一樣,都係靠裏面既 ketoconazole既成份,你可試 nizoral 洗頭水,搽埋落面敷幾分鐘,實有幫助,nizoral我一個星期用一兩次,會當埋洗面膏用
邊到有得買 幾錢呀巴打
普通藥房,好似百七咁上下,你google下啦

有隻台灣出平d, 但我都係買番貴少少果隻

用時,搽落去,搽埋面,等五分鐘過水,我就通常搽左之後洗身,搽完淋浴露先過,但如你嚴重,開頭都係戇鳩鳩敷五分鐘先啦,開頭日日用,一星期後隔日,之後keep住一星期一兩次(方法只供參考,詳情可問醫生)

依知得
都幾快醫到頭皮同塊面
兩三日一次沖涼搽埋面
呢支未用過,但見佢都有殺真箘效用,應該都ok
我咁樣係咪中晒? 第1同第3點症狀好似冇咁多巴打提及

1. 唔用手整個頭係唔會痕
2. 頭皮輕輕一R 就好似落雪
3. 扣d 頭皮可以扣到一塊塊細細塊白色頭皮,白色頭皮中間有時有紅點/黑點
4. 試過扣到d黃色結晶
5. 明顯有一粒粒類似瘡既野係頭
6.最緊要係我覺得個頭平時完全唔油
反而係極度乾燥既感覺,乾到好似乾草
呢點亦令我疑惑我係咪溢脂性
I can give you a referral to a dermatologist if you like. A friend of mine has skin problem so I referred her to a dermatologist who has recently said that she was making good progress because she’d been taking the medicine he administered.
我已經放棄。。。。
睇皮膚科醫生睇左唔知幾多錢。。。
好左陣又發過。。
同一命運。。。 玩完
有無試用焦油番梘?
下!? 我自兩年前個頭同面試過後一路都用wo
個時又有頭泥個鼻周圍紅又甩皮有dd 好似酒米既野
其實我宜家好過以前好多
頭皮無咁大塊,鼻翼無再甩皮先
不過好在我多頭髮,唔係咁甩頭髮法真係好易變禿頭
洗完頭都好似人地拍戲生cancer咁甩頭髮

都係安慰自己普通人有啲都好多頭皮
都算係咁
係去剪頭髮時成日俾人話我好多頭皮

推介Selsun Blue洗頭水
以前我都成日生頭瘡
Keep著用呢隻洗頭水就停咗
以前用到Selsun super.. 完全無用
有冇巴/絲打同我一樣,平時頭皮唔痕,但一出街就好痕,好似比蝨咬,搞到我唔敢出街
ketoconazole 2%
用左之完全冇用,一樣多頭皮
d 頭髮勁乾,3日唔洗頭都唔油
首先,你要確定你係脂溢

第二,你有無搽頭五分鐘先沖?

如果唔係脂溢,未必有效,要睇成因
搽左5分鐘>過水>再搽5分鐘>過水

都唔知係咪,講完d 病症比萬寧d 人聽就叫我買

1.頭屑好似落雪咁
2.頭皮多處紅腫
之前連登有巴打介紹用Sebizole

男朋友個頭落雪咁
剪親頭髮/轉天氣會嚴重左
一星期用兩次,好左8-9成
無咩見佢有頭皮
唔駛搽兩次,搽一次就得

濕頭,搽,等五分鐘,沖洗

另外,最好睇醫生confirm左先
Nizoral如果無效
有無諗過你唔係脂溢性皮膚炎
而係其他病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞