[多字少圖遊記] 由聖彼得堡一路搭鐵路返香港

71 回覆
42 Like 2 Dislike
1330 一等車廂,本來好期待架,同人瞓左咁多晚,終於有一日可以自己包房啦!行到月台連個乘務員都唔見埋,跟住月台有個人示意上車就直接上左去。點知...好失望!

間房焗啦,尤其是火車永遠停車都會冇冷氣(暖氣),然而佢有張好厚既被。廁所直沖路軌,連前幾次三等都有真空廁呀!

出發左無耐,個天變清,地下仲有積雪。

1800 一等張飛貴三等成三倍,唯一好既係有野食,食落係唔錯既,飛機餐好少少啦。而呢卡車有得沖涼,150盧布一次(其實好多車都有不過友人只試左呢程,我冇)。

成晚好熱,搞左好耐先瞓得到...
[Day 9, Irkutsk 伊爾庫茨克, 85小時70分鐘, 5095公里]

0828 晨早落車,呢日個時間同返香港一樣。其實係車上面都幾有趣,日出日落會越來越早,而你唔會有jetleg既情況,可能因為慢慢調節啦,同香港朋友溝通仲凝住要計返六個鐘時差。一落車搵左站附近既公廁沖涼,唔算好乾淨,但一定冇之前VIP Lounge咁好。點知我返返來Irkutsk先發現佢都有VIP。前一日落大雪,但今日已經熱到成廿度,加上有陽光,算係涼涼地幾舒服。

0930 我地呢一日報左個一日團去貝加爾湖,而呢一句亦係亞洲人幾熱門既目的地。首先我地係市內遊左陣,個時鄰近復活節,佢開埋後面既一部分(恕小弟學識淺陋唔知咩名,好似象徵天堂)。而其中一個教堂入面有三個人唱聖詩,和音和得好好聽。

最出名既喀山大教堂

我地上左最舊既教堂Church of Our Saviour

曾經有個人問:有冇咩大城市係冇河架呢?諗左好耐都唔太諗到,而Irkutsk有條安加拉河來自貝加爾湖,因為貝加爾湖會結冰,所以水都好凍。

聽導遊講,Irkutsk亦都係一個大既工業城市,到宜家仲有生產飛機。而我地經過個Eternal Flame,係真正燒緊,紀念戰勝德軍,而每年5月9日就係紀念日,俄羅斯人都會慶祝。

之後我地參觀The Lace House,以前俾政府高官住。

高質post lm
其實有冇人睇不過我會寫埋落去唔爛尾架

[Day 9, Irkutsk 伊爾庫茨克, 85小時70分鐘, 5095公里] II
係市區周圍遊完之後,導遊就正式帶我地去貝加爾湖。揸左一個鐘頭車左右好快就會去到貝加爾湖。呢個景唔係湖,只係安加拉河既上游。水好清澈,個天好藍。我用手摸過湖水,都幾凍下,融冰嗎!曾經諗過六月來貝加爾湖,但感覺上貝加爾湖係夏天唔會太特別,就決定四月抽一日去埋。貝加爾湖係全球最大同最深既淡水湖(周界2100公里),二三月會結冰,透明到可以望湖底,至於四月係融冰既中後段。如果搭環湖火車,就會去到對面岸。

之後行前多少少就準備食飯。沿路見到對面有雪山,係一條好長好長既山,上面鋪左陣白雪,個山脈其實都幾似三文治。山下面有條白線,係湖面未融既冰。我問導遊,冰會唔會來岸邊架,佢話應該唔會,我就抱住好失望既心情接受天意。

貝加爾湖最出名係魚,小弟鍾意食蒸魚, 諗住搵條啦,點知成個露天市場,類似女人街啦,都只係得烘魚,成陣鹹魚味,食落去就當然小小鹹啦,魚味...算濃。友人問真係咁好味咩,冇計啦,我好耐冇食過魚啦,同場仲有烤雞全翼,正呀!好似返左香港食野咁。據講當地政府限制左只有當地居民可以捕魚,仲要有配額。

食飽飯出返湖邊,見到既係...

太好啦,又一次見到特別既景色啦!導遊好無奈咁話,係奇蹟呀。大部分岸邊既冰都好透明,堆埋一堆就變左白色咁。講多無謂,直接睇圖。

坐氣墊船出去,見到多少少完整既冰,好似磨砂破璃咁。

最後上埋山,不過唔大分別,坐滑雪個種吊車

返返去市區途中,同導遊傾左陣。佢話俄羅斯人好少跨城市返工返學,另外佢親身經歷過蘇聯時代,個段時間同以家對比多自由好多,生活好好多,而佢仲話覺得係政府管治上俄羅斯人同中國人好似。所以自由好緊要架!
有人睇架樓主好佩服你
我都想係有生之年試一次西伯利亞鐵路
由陸路去一次歐洲
覺得呢個都算係人生入面既成就

成日都係搭飛機去,想黎一次瘋狂任性既旅行
(拎起個背囊,去到邊就去邊)

想問問樓主成個旅程總共洗左幾多?
當中最貴又係咩?同埋啲火車飛你係BOOK定哂
定係當日落車自己預時間買?
(之前爬文睇過話西伯利亞鐵路好似係 
計你第一日上車,限時之內要去到總站?途中既中途站可以任你上?)
有人睇架!
上個月去完伊爾庫次克同貝加爾湖 睇住樓主d遊記都好懷念
好正, 都睇落都幾chur下, 但火車delay的話會唔會好易趕唔到下班火車
[Day 9, Irkutsk 伊爾庫茨克, 85小時70分鐘, 5095公里] III

1800 返返去市區求其搵左間餐廳食晚飯,再行左附近有個商場,其實講真全球大商場都係一樣架。入左亞洲,本來想叫個Borsch,點知間餐廳只係得洋蔥湯,有少少似香港既羅宋湯,不過唔辣。食飽左我地就Call左架Yandex,即係類似Uber返火車站。

2030 旅行時上網睇,個個都話俄羅斯鐵路好準時,所以都好趕咁衝返去火車站。入到去成個站超多人,望個資訊版隔離寫左01:00,似乎我地好好彩咁遇上延誤啦(Delay no more)!睇電話App原來班車由莫斯科開,第四日先到,中間最跨張遲過三個鐘,之後追返少少時間,仲遲個幾鐘。於是我地入左去個站度等。而之前係西面既火車站永遠入個站都要安檢,但呢道就冇開。突然燈熄曬,好多人衝左出站,個下都咪話唔驚,點知係咪恐怖襲擊,咁就唯有一齊出埋去啦。之後一堆俄文就有半堆人衝左落隧道,咁問左我地班車既月台就行埋一分。我地班車最後都遲左個幾鐘先到。

2215 留左半個鐘,架車終於開,不過依舊好熱,其他野同之前既三等車廂差唔多。今次程車既人既樣好韓仔咁,而對面有個細路,個阿媽就唔理個細路走來走去。諗返起有個俄仔話俄羅斯好多未婚媽媽,因為好多人玩玩下但女人又唔想落胎,希望佢地唔係啦。而友人見個細路玩緊既遊戲佢都有,就貪玩玩埋一份,就比個細路煩足成程囉!

正路來講一出Irkutsk會沿貝加爾湖邊行,不過太遲天罵左,算啦去左Listvyanka就算啦!

0900 第二朝去搵早餐,因為成五點先落車,我去左餐車食早餐。話就話俄羅斯野食唔係差,但去耐左旅行點都會掛住食開既口味,炒蛋,好滿足呀!

係火車行緊返去車廂個陣,經過二等車廂個陣突然聽到有人大叫Hong Kong。我就好疑惑咁樣回眸一望,見到個乘務員指住我,佢行過來指住我後面,係咁講Hong Kong。原來因為我件頹Tee後面有寫大學名,所以佢就見到。我應完Yes, Hong Kong之後諗住再解釋,不過事情點會發展得咁順呀,佢唔識英文架!另一個乘務員走來話Hong Kong,China,好彩第一個乘務員用左俄文解釋左一輪。因為實在溝通唔到,我比左佢地睇護照個香港之後就走左。之後佢仲指左個沖涼房,話150盧布一次。其實兩日前係一等車到個乘務員都係咁話可以沖涼,而佢地推介沖涼同示範單位附近既地產經紀係冇分別架。

火車越行越東,周圍都越來越空曠,仲多左少少河仔。

呢程係我搭過最好既三等車,地面乾淨左,床鋪軟左。而廁所變成真空吸,不過冇左個窗,由尿味變左屎味,但整體乾淨左。

個細路太百厭,我比左鉛筆擦膠原子筆同塗改帶佢玩,佢都玩到不亦樂乎,本來預想既亂畫冇出現,反而佢好小心畫左幾筆,再塗返。成長應該可以周圍跑定及早讀書?我揀前者。而友人就同左佢睇書。

慢慢佢越來越百厭,連對面個大嬸都幫手鬧個細路,我地就好無奈咁對住大嬸笑,再對住細路做個抵你既表情。
因為小弟係鐵膠,所以我幾享受晚晚瞓火車,所以我唔會話呢個係好大既成就,我諗最大既突破係你要瞓係一個open area度,接受到就冇咩大不了
(同埋做個鋪墊,我最後會寫下我覺得成程最吸引既地方)

其實最貴都係車錢,因為洗費只係坐車同食野。唔計機票7500左右,而火車應該佔一半左右

西伯利亞鐵路係一個好闊既概念,你可以當係俄羅斯既鐵路網絡連到去北京或者蒙古。所以沿住條路線有好多唔同班次同車,只有國際既車買飛煩少少,其他俄羅斯國內段上網好易買,60日前出曬時間表同車費,一早買曬。你講個個限時應該係國際車來,我唔太熟,因為我鍾意所有野計劃好曬
又唔會既 我全部預最少半日 老實講我又唔覺好Chur 因為日日瞓得好 反而日頭搭火車就會悶 留多過一日又未必有咁多野睇
前一日冇寫到,友人個時玩個遊戲,之後玩玩下覆訊息,個細路見到堆中文字,係咁叫"Sita Sita"。留左係俄羅斯個零禮拜,都知道佢講緊中國。其實都幾有趣,讀中史既時候叫北面人做契丹,但佢地又叫返中國做契丹。我地留好努力咁講返"Ne Sita"(唔係中國)。

[Day 10, Chita 赤塔, 103小時70分鐘, 6194公里]
1700 搭左全日車,我地決定去搵野食。而係食野之前我地要買國際車飛,由俄羅斯邊境後貝加爾去哈爾濱,因為去哈爾濱同北京差左六百蚊,而去哈爾濱都要900蚊港紙,真係好貴呀!而係呢度我見到最衰既俄羅斯人。講起最衰,我嘗試諗下最好,但其實整體來講都唔錯,俄羅斯人冇人地講得咁冷酷,而佢地都有個心去幫你。我覺得歧視就唔多,有程車個乘務員好好態度,問佢咩雖然溝通唔到都盡量幫我地。講返轉頭,我地攞左張籌等櫃位買飛。等埂個陣見到有個櫃位寫住國際飛,諗住去問下啦,有個大嬸坐係入面,叫極佢都唔應,佢繼續慢慢係入面執文件。於是我地等左成個半鐘佢先叫我地張飛,同佢講買飛,佢一直用電話同我地翻譯,比錢個陣我地比信用卡,點知佢話唔得。我地見到個櫃位有寫收Visa,入面又有部碌卡機,我地就指住部機。個大嬸叫我地去提款,我地堅拒先死死氣碌,之後仲格硬扣多左數去買保險。我話唔簽張保險,佢就索性放低左張飛走埋。

1900 之後去左食飯,因為係俄羅斯入面最後一餐晚飯,就搵左間靚餐廳,叫左海鮮湯、蜆同扒。

食完飯出去行下,但老實講唔覺個城市有咩特別。樓係一樣矮樓房,而建築都比較近亞洲款。最特別係中間有個大馬路任人行。

2100 我地班車2點先開,見個城市冇咩地方去又天黑,就去左車站到瞓。瞓唔著,但中間有好多警察巡來巡去趕人走,而我地每次攞張飛出來就可以繼續瞓(俄鐵大部分買完飛用護照就上到車)。

0000 諗住去車站入面既Rest Rooms沖涼,上去之後竟然話冇熱水?! 兩個鐘前又唔同我講!冇辦法啦,唯有落返去等車來。

0100 架車到站,佢要分成兩部分,一部分向北京行。諗住上車去廁所,不過佢直沖落路軌所以廁所封左,於是返去個站到比錢去。

0115 去完返去,收到電話,友人話我地架車開走左?!

其實係因為架車要分成兩截,我地程車係後開,但佢就放左係車頭,所以要移走,過左半個鐘我就可以上返車。正路每程車可以免費借杯放熱水,但友人轉述返佢最開頭想收錢借杯,同埋比左樽水,唔知使唔使錢就冇飲啦!呢程車瞓二等,同房有個俄國大叔。

於是我地呢兩日就過左俄羅斯最差既經歷,而我亦都形容成「越東越西」
[Day 11, Zabaikalsk 後貝加爾, 115小時21分鐘, 6680公里]

0900 又一日自然醒,老實講我真係唔覺咁樣晚晚瞓火車Chur,晚晚搖籃咁,帶埋耳塞淨返合適既火車行係路軌既聲,瞓到自然醒,當然帶住個眼罩唔比陽光照醒。前一晚二等車,同房仲有個俄叔,晨咁早就落左來(我地瞓左兩個下舖)食早餐,格硬坐左係我地床邊,咁咪唯有起身囉。周圍睇下風景準備1點落車。其實由前一晚赤塔開始我地已經上左會去北京既車廂,所以我地開始見到比較多旅客(只係比較)。上網睇好多人好會由東搭去西,就算歐美人都係,而佢地亦都會揀經蒙古既K3,所以我地卡車真正既旅行者...我只係睇得出5個,計埋自己。朋友貴精不貴多,傾到計既都係,其中一個係波蘭人,三十歲左右,純粹講左幾句,佢由Irkutsk搭到去北京就走,個下心諗唔係呀,咁短,仲要搭最怪個段,因為我覺得呢段少人搭又貴,體驗唔到俄羅斯地道火車之餘,由唔係搭得長(我係度五十步笑百步,雖然由俄羅斯經白俄搭入德國法國好危險)。但冇辦法,人大左時間少左真係好難再抽咁多時間係度「虛耗光陰」。中間停左個站,個站面積連半個地鐵站都冇。

開始經過荒漠範圍

1300 落車,我地睇返張飛,7點半鐘先開車,就出去行下。而落車個陣,我見到有個歐洲樣帶住個腰包,就同佢傾下計,原來佢來自丹麥,小弟一路好想去丹麥,好似生活好寫意好輕鬆,而友人又咁岩睇完本丹麥生活既書,我地一拍即合。個位人兄讀完中學,今年Gap Year,就用左半日做野,再搭火車去到北京,再去越南做義工,再經香港、北京搭返鐵路返去歐州(本來佢唔停香港,可能因為我同友人太熱情令到佢來啦,而最近就帶左佢去金鐘)。Gap Year,這些機會不是屬於我的。結果,同佢傾左成個幾鐘。

1500 因為肚餓,走左出去搵野食,但...伏來架!成個城市路又鋪唔好,好多沙石,餐廳得一兩間,淨係見到十個人左右,所以返返個站食野。本來想搵郵局寄明信片都搵唔到。基本上,好似一個荒廢左既城市。

最後係火車站個餐廳叫左個羅宋湯通粉,亦係至今最後一次食到Sour Cream。

1600 食完見仲有三個鐘就去左站入面沖涼。滿心歡喜諗住終於有得沖涼,係個丹麥仔沖完之後,個職員話唔可以沖涼,點都唔肯比我地入去,隔離有兩個中國人行過,佢幫我地翻譯,話驚我地趕唔切車要上車先。大佬呀我班車1930開,我心諗點使咁耐。結果都係要上車。

上車前見到月台已經有軍裝守住曬,然後上到車都幾驚,隔離所有床掀開曬,床邊通風位開埋,乘務員叫我地坐定定,連走出走廊都唔比,冇幾耐有海關過來叫我地開曬行李個現金比佢睇,再有邊檢過來收護照,收個時仲要逐個起身俾。中間有個海關仲懷疑地下有暗格係我地出面同個乘務員講左勁耐野。話說班車有五節,買飛前見到第5節冇人買,為左同少人爭廁所,我地就買左,結果我地就霸曬成卡啦,所以話,我地呢班K20好少人搭。於是班車準時七點半開車。至於點解要等咁耐,因為架火車要換軌,所以佢就要換左軌先俾我地再上車。

留意返,架車停車唔開廁所,而我地都唔想係中國入面去,就唯有把握中間半個鐘過境趕住咁去左。

1830 時差關係,入左中國時間慢返一個鐘。首先有個邊檢上左車檢查證件,然後我地收左呢張紙。

到左滿洲里站之後,再有邊檢上車用左三秒睇我地行李就走左,叫我地落車入去棟大樓做入境,做完之後樓上有間細鋪頭仔,個老闆同友人講,其實我賣既罐頭過期架。係滿洲里要留到12點先開車,我本來以為可以好似二連咁有得離開個站,點知...係唔得架!於是我地差少少冇飯食,差少少去唔到北京。

睇返最開頭寫既野,其實個風格都唔同左幾多,不過好似越後旅程經歷既越特別,越多想分享
好高質的post
可能近海潮濕人會炆啲
靜雞雞寫埋後面,希望不推文影響唔到出面

[Day 11, 滿州里, 115小時46分鐘, 6688公里]
1900 上回講到我地張飛去到哈爾濱,但我地既目的地係北京。咁我地架車連多左一卡國內車廂,價錢應該平少少,就想買同一班K20哈爾濱去北京既飛,上網搵唔到係邊到買飛,就諗住去到滿洲里買。點知佢連個車站都唔比入呀,仲要停5個鐘,想餓死人咩?食飯時間飯又冇得食,飛又冇得買,仲要我張上網卡用唔到呀!你不如攞我命算啦,好彩返返上火車,個車長好人,佢搵左倉底兩盒杯面,加左凍左既滾水(一停車水就唔煲),放入微波爐,就成為左我地既晚餐。至於買唔到飛,我地就諗住求車長比我地補票,佢話要問下,個下我地都幾驚,不過為左慳錢就要承擔風險架啦!於是我地就好燥,點解一個火車站安排垃圾到咁?架車停左好耐,跟住就早少少瞓。

0930 呢晚係咁多日瞓得最好既一晚,個暖氣係唔熱架,開左窗出面有涼風,張床好軟,張被好舒服,成卡車得我地,完全覺得係至高享受。再問下車長,佢都係唔俾補票。問埋隔離國內段車長,佢都話佢唔賣票。係離開最後一架俄車之前,我地周圍參觀,見到個沖涼房,點知過左哈爾濱先有水沖,這些機會不是我的!我地去左餐車食中菜,蕃茄炒蛋最唔伏架啦。中間停左個站15分鐘,衝入站問賣唔賣飛,又唔賣飛。唉點算好?

1200 最後我地就係哈爾賓好失望咁比人趕左落車...

[Day 12, 哈爾濱, 134小時7分鐘, 7650公里]

1230 衝左落車,我地仲發埂夢可以買返同一班車去北京,於是停車就好似跑馬咁:一開閘我地就帶埋行李跑,而我地亦都同個丹麥仔拜拜。最後去北京火車只係淨返G字頭既高鐵,即係最貴個種,仲貴過我本來程車去北京既差價呀,明明就包車,點解我地咁傻仔呀?正所謂,路係自己揀,仆街唔好喊,前一日仲涼浸浸,今日就夏日炎炎著住大褸,點解我唔買到去北京呀?

1400 中國所有城市都一樣咁濟,話就話乜乜自治區,乜省乜省,求其比張相你都分唔到咩地方啦。話雖如此,東北近俄羅斯,個站都有少似俄式建築。行左陣市區就去另一個火車站上高鐵去北京。

1700 上高鐵,仲要搭多八個鐘,頭四個鐘行300公里,之後就行得好慢。今次搭個款高鐵係來自德國ICE設計,所以個落地玻璃同接駁位都好似,但呢次高鐵最意外既係冇咩人搭,哇大白象呀。

0100 幾經辛苦終於都北京,我地當日上火車前訂左北京南站隔離既酒店,過左成個禮拜竟然有酒店瞓呀,有涼沖呀!不過...第二朝(同一朝)7點就要上車啦...
[Day 13, 上海, 138小時47分鐘, 8968公里]

0600 晨早起身再沖多次涼(大佬,不知幾耐冇沖過涼呀),改唔到去上海既班次,唯有死死氣咁搭返七點既車。我地未攞飛既關係,就要去排隊,但係方便既野上面例如自助取票機我地一定唔係中國人,結果就要去排隊攞。之後衝左上車係中國最新既復興號,哇,同傳說中一樣,搭完之後即刻有痰呀。

1140 去到上海,好多年前已經去過,係全中國最唔鍾意既城市,話就話經濟發展好好,我心諗...去旅行我理得你發展成點啦?上海外灘夜景...香港唔好睇D?好多朋友都話去旅行永遠唔睇夜景,因為香港都睇慣啦...結果見左個朋友,食左少少上海菜,後面個個係蟹粉包,入面係所謂蟹汁可以吮,不過除左少少蟹籽味,乜都冇,同蠔油冇蠔味差唔多。

係外灘附近行下,比幾年前多左既只係新紅基,恆基既商場。

1700 留左一陣就返返去上海站搭火車返香港啦。直通車係行兩地兩檢,我地係上海就出左中國境,所以沿途只能夠留係車上面。係上海站上車,架車中途停金華、株洲、廣州東,後面有一部分只去廣州東,而兩部分會係廣州斷開。

今次瞓既係硬臥,六個人一個間隔,不過就冇門既。上臥都好高下,應該有米九,所以爬上去都幾辛苦。我咁懶就爬中臥算啦。

一如既往,同係歐洲俄羅斯一樣,佢地好鍾意一上車就收走你張飛,落車還返,但直通車冇中途站使乜收來提乘客落車呀?

車上面比較多嬸嬸同伯伯,大概係佢地唔想搭飛機慳錢又有時間先會咁樣搭二十個鐘。佢地講既係鄉下話,點知成車人都揸住香港身份證既?!同車上面既人傾過下,原來平時好少人搭,一個人可以霸足成間包廂,點解我個日全車滿座咁濟呀?連架車都唔鍾意我?當晚去左餐卡食飯,晚餐7點開始,叫左幾碟廣東菜,不過不失。寫下日記,去到十點架車就熄燈,所以都去瞓覺。諗諗下其實呢度同俄鐵都幾似,架車有「冷氣」,但入面焗到難民營咁,個個係車上面寫杯面,乘客唔會講英文,車長都唔會講英文,你唔識,指手劃腳啦!第二朝瞓醒已經入左廣東,出面係韶關,風景都唔錯,但諗起當日就返到香港,又興奮又落寞。出面有手推車攞榨菜米線,一樣中國味,咸!

係廣州停左一個鐘,架車正式出發返香港啦!搭直通車係我自細既夢想,每次搭火車個時見到架車可以飛站就覺得好正,而今次終於可以搭住架過夜火車搭一晚返來香港,個感覺特別興奮。六星期前自己一個去機場飛,再去到中間幾次既相見與別離,一趟特別既旅程正式完結。完結唔再係係機場,而係上水、大埔、沙田。雖然平時搭火車見到架不停站列車好燥底,但係香港都可以係普通鐵路上面有長途列車其實好有趣。最後,準備落車了,回到家了!

[Day 14, 香港紅磡, 158小時16分鐘, 10959公里] 記敍篇 完
後記

個個都去旅行,個個都去得有意義咩?同人討論左好多年,究竟同行既人定去既目的地比較重要?有人去旅行係為左逃離現實,爭取喘息既空間;有人只不過為左同朋友去係友誼既一個里程碑;有人係為左文化風情。而我,好簡單,只係想試新野。個時寫過話最尾講返西伯利亞鐵路有咩特別,宜家寫返點解。

Train
作為一個鐵膠,可以由朝搭到晚就緊係正啦!大部分人去旅行都係搭飛機,有幾可可以用火車做一個交通公具。歐洲好興火車旅行,然而香港附近既熱門地點都唔可以搭火車。另一方面搭火車由歐洲搭到來香港(雖然宜家都難少少)可以體驗到地球有幾咁大,好似自己腳下一步一步咁返到來。有人話火車坐咁耐好悶啫,其實唔係架,出面既風景不斷改變,架火車搖下搖下,聽住火車同路軌既摩擦聲,好有奔馳既感覺;甚至瞓覺個時搖下搖下成個搖籃包好瞓。日頭出街,夜晚上火車瞓,火車就變左酒店咁。

Time
坐係度可能無所事事,但起碼你真係有個時間可以冷靜下。平時太多野煩,係上面多時間,靜靜地浪費下光陰周圍望,其實好放鬆。又或者你有書想睇,有野想做,其實車上面咁多時間,你可以專心做一樣野,而我個時就寫左詳細遊記。當然你識講既話大把人同你傾計。

Transition
搭火車上面人不斷變,風景不斷變,竟然瞓一晚就可以去到另一個地方,其實同隨意門真係冇咩分別。有時轉變好大,有時差唔多,有一日前晚仲係城市,第二朝醒來就變左沙漠。每一朝你都會有個新既視覺,人唔同左,地方唔同,建築唔同,連天氣都千變萬化。呢種未知充滿住期待。你在車上體驗地域逐漸改變,每天時區在改變,竟然好自然咁就習慣左,完全冇時差既唔習慣。

有時又唔使諗得咁複雜,今時今日咁多機會,其實去旅行都係一個機會突破自己同搵自己鍾意做既野啫。以往我搵酒店瞓過夜火車都一定要包房,但最後我竟然覺得瞓三等開放車廂睇住眾生相仲有趣,原來不經不覺間對於私隱既理解又唔同左。去完之後,好難講得出有咩分別,但一定係個正既體驗。

最後多謝比左我正評同負評既41位巴絲打同埋任何一個睇過既讀者啦 希望你地鍾意啦
師兄真係好有心、碼左咁多字出黎

等我幾時得閒再去遊一轉東歐、見下尼幾年發展成點
....幾時得閒......

呢排困係屋企太悶,決定打個番外篇
本來呢篇文都少少鐵膠架啦,加上西伯利亞鐵路既主題同我另一個旅行經北京搭火車去蒙古烏蘭巴托有少少關係,就試下寫埋去。不過可能以後都唔會咁樣搭啦!

心水清既朋友都知K3係0700出發,一清早就要離開旅舍去北京站。因為唔係住係站隔離,所以就搭地鐵,循例安檢完之後落月台,中國個個城市都倒模架啦,地鐵月台都差唔多樣。但之後去到2號線個感覺就俄羅斯好多,尤其是個六角形天花板,同埋個站好似防空洞咁。晨早既關係都唔算好多人,地鐵上面多數都係返工一族。

去到火車站,仲有半個鐘就開車,但仲未印飛,所以就急急腳搵自動換票機。不過中國習俗係你有著數就一家人,要我益你你就係外人。我地作為外人,就唯有由站既一邊跑跑跑到另一邊個櫃位印飛。去到有好多櫃位,有幾個冇人,但官僚問題一樣要走去最多人條隊等。前面個人同個職員每段對答,每個慢動作都加快左我既心跳。之後換完飛又跑返出去,安檢、驗飛,點解唔可以直接比我上月台?!時間關係,好趕咁影左火車站幾張相就上車。個站都幾細,安險完上左電梯就係驗票口,但上面個壁畫令我聯想起歐洲既教堂,但個驗票口就有少少機場既感覺。望左幾眼就要上車。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞