[多字少圖遊記] 由聖彼得堡一路搭鐵路返香港

71 回覆
42 Like 2 Dislike
[Day 5, 喀山Kazan, 19小時10分鐘, 1352公里]

0800 由莫斯科去喀山只需要12個鐘左右,瞓醒覺都差唔多到。個時計劃搭西伯利亞鐵路,應該冇人會話搭足七日火車唔悶,而俄羅斯中間既城市可達度都唔高﹐我地就決定左要揀看似有特色既城市停,順便減少日頭係火車既時間。前一晚瞓火車幾舒服,去到喀山繼續藍天白雲,天氣涼左少少。係火車站Cloak Room可以放低行李,大概20港紙就放低行李,不過係月台入火車站要安檢,而火車站上面既廁所同沖涼都要錢。

0900 喀山係俄羅斯三座A級文化城市之一(其餘兩個唔洗講啦),亦係俄羅斯韃靼斯坦共和國的首都及最大城市(WIKI)。入城行下,個感覺同兩大城市好大分別,亦係我全程最鍾意既城市。條街唔多車亦唔多人,可能行半條街先遇到一個人,佢地亦唔兇神惡煞。而所有有河既城市都係特別吸引。天氣靚,河邊既屋仔,好放鬆既感覺。

行埂既時候經過Bauman Street,係喀山既步行街,條街好寬,兩邊好多賣手信既店鋪。

1000 慢慢行下上左少少山,去到克里姆林宮附近,我地對佢唔大興趣,就去左附近既Kul Sharif Mosque,佢最突出就係藍白色設計,中央頂加四條柱。行到門口有好多西裝友,佢示意我地可以入去參觀,個種好客都好難係俄羅斯見到。一入去亦有位人兄對咪廣播唱詩歌,係某些伊斯蘭教清真寺,據說會有人定時係塔頂唱歌提人祈禱,唔知呢度係咪一樣。下面個中庭就比人跪住祈禱。佢既設計簡單而隆重,我覺得唔錯。

1030 睇完清真寺出去行下,因為喀山係伏爾加河隔離,所以係有河景架。

1200 每次計劃行程都係Google必去景點,個時就比Temple of All Religions既色彩繽紛吸引住。搭左一個鐘巴士,去到見到外形上係幾有趣,頂頭有唔同圖像,例始十字架、彎月,而佢外形上亦有東正教教堂、清真寺等等,入面仲有佛教。佢由1992年開始起,但宜家仲維修埂,入面比較似博物館,但唔太深入,因為只用一間房既大細。意義就有既,亦好大既,其實唔難估,就係宗教共融,但值唔值得去睇,就見仁見智。

同當地人用英文溝通到嗎?
莫斯科同聖彼得堡以外唔太得 都係要用身體語言
[Day 5, 喀山Kazan, 19小時10分鐘, 1352公里] II

1300 返返去市區,入左間Ibis食左個午餐,再係Bauman Street度行下,之後就返去個站準備上火車。今次搭既係140號火車,由Adler開去Barnaul,加上今次係瞓三等,亦即係開放車廂,車上面估計都係多數俄羅斯人,而架車既兩個終點站都不太熟,變左好驚。

1555 上車啦。一上車第一個感覺係:下次好似可以挑戰印度火車啦!(而呢一刻我唔會咁諗)開放式既車廂,全部俄羅斯人(我諗),個個著住背心短褲,入面一陣焗促味(而之後開車先會有冷氣),燈光好暗。歐洲既過夜火車比較多係年輕旅客,而中國既就好多大叔大嬸,我諗呢度都係多大叔大嬸,但年輕既都唔少。我地坐低左,對面有個大概廿中既女人,走廊對面有對(我以為)中年夫婦。個嬸嬸用俄文問我地去咩城市,我地就當然用尷尬既笑容表達唔明啦,咁個姐姐就翻譯,講左個City,我地就話Hong Kong。點知佢地兩個就對望咁笑,我地一頭霧水。原來佢係問我地去咩城市,幾經辛苦終於答到個Yekaterinburg滿足到佢。故事未完,佢再話"Souvenhe""Souvenhe",原來佢話佢住過中國,跟住我都仲係唔知佢想講咩,個姐姐話邊界,諗諗下,哦係Suifenhe绥芬河。大嬸既故事就完左,而我就繼續寫明信片同日記,姐姐上左上格床。開車冇耐,車務員派份新床單被鋪毛巾同枕裝,而床褥就上車個陣捲左一邊。友人諗住瞓陣,開左床褥,而佢見到床單同被鋪都只係一塊布覺得疑惑個時,阿姐姐就落左來幫佢舖好床,而我就係對面諗「這些機會不是我的」。之後佢仲叫我地係佢本書到寫幾粒字,但因為冇上網既關係,就冇留到聯絡。晚餐叫左個餐,但其實只係好普通既發泡膠飯盒。

(呢程車冇影到相,雖然架架車既三等都差唔多,但相都留返下程車先放)
俄羅斯學生先得

車上面見到既日落,而頭個段西伯行亞鐵喀都係好多樹係路軌隔離。
我個時係售票處條龍好長,排左成八個字,但比香港既大學學生證都免費入場
[Day 6, 葉卡捷琳堡 Yekaterinburg, 33小時14分鐘, 2069公里]

0759 好早就到左,而呢日時間撥快左一個鐘。前一晚瞓埂覺個陣個姐姐同大嬸落左車,醒返周圍既人已經唔同,點知個背心阿叔仲係度,哇原來佢地唔係夫妻來架!話說之前冇寫到,三等張床都特別短,由牆到走廊大概米八左右,所以其實都要曲住腳瞓。

1000 落車食左個早餐,都係普通快餐店,類似大學雙餸飯隔住玻璃任叫,不過就叫曬再找數。呢日天氣凍左好多,由莫斯科廿度跌到個位數字,食埂早餐時就搵埋去邊。葉卡捷琳堡我就只識歐亞分隔碑,求其Google左個去。去之前係郵局用40RUB(大概5蚊)寄左兩張明信片,而郵局唔太明顯,仲要鐵門閂左。葉卡捷琳堡屬於亞洲,而我一到埗已經覺得有陣亞洲味,空氣污染幾嚴重,有唔少泥沙,樓比較似亞洲舊樓,起得較高,我仲聞到陣大陸燒烤味。

1130 Google大神叫我地搭43號巴士,搭五個站,咁就一路數住,點知突然望住個定位過左。仆街啦原來站名叫做On Demand,之後架車落左高速,走埋入條村,入面同香港新界既村仔差唔多,都係細屋仔咁,咁就當然即刻落車啦。我地截停左個婆婆,問佢點去歐亞,而佢聽唔明,就死死氣咁話Yekaterinburg,之後佢就示意可以原地等巴士返去。等埂個陣我地再展示歐亞分隔碑幅圖,佢似明似唔明。唉算啦,去唔到都冇辦法。

1200 有架Van仔來到,就係43號巴士。上左車問司機,佢一副唔明樣子,我地都諗住放棄,然後婆婆講左幾句,又好似得好似唔得,冇計啦唔識俄文。係高速既中間,架巴士停左,個司機叫我地落車,我地就好似係屯門公路比人叫左落車......
[Day 6, 葉卡捷琳堡 Yekaterinburg, 33小時14分鐘, 2069公里] II

上回講左一個朝早係葉卡捷琳堡既事。我地係條高速公路比人放低左,個司盡左幅圖話向後行大概百米會有巴士站,而我地望落去係乜都冇架,而我地落車係因為佢送左我地去歐亞分隔碑對面。路邊再入少少係斜左落去既泥,而落雨既關係泥土變得好拙鞋。咁我地就準備過條車行埂超過120km/h既路,中間有車既欄杆,所以一係爬一係捐過去。過左一半都已經嚇餐飽,爬左出去路邊但車仲係咁來,等左成分鐘衝埋過去,哇終於到啦!搏埋條命仔來,梗係要打卡啦!老實講呢種都幾無聊架,為左睇個名義上既分隔線,但講真過左條線條路都係咁架啦,作為旅遊點就一般般啦!

1300 因為我地唔想再經歷生死之間,就係荒山野嶺之間叫左架的士返左個站,而個司機就話冇散紙找,食左我大概十蚊到。去左間KFC叫雞,行埂去超級市場積殻防饑個陣覺得有幾滴水,原來係好少既雪,肉眼都唔係好見到,就心諗,哇四月都見到雪,好幸福呀。去完超市出返來簡直係驚喜,記憶中冇見過落大雪既我終於見到一粒又一粒既白色物體落係身上,伸開手掌,見到Chem書上面既冰狀再融成水滴。之後就返站準備34個鐘既火車。

lm
1800 上回係葉卡捷琳堡好爽咁係Business Lounge沖左個涼,梳洗乾淨就去月台。今次要搭34個鐘既車,令我諗返起出發前好多人同我講「日日係火車好悶啫」,其實我都好驚會悶,仲有唔知食乜好。望住架車會停Omsk, Novosibirsk呢種大站,我仲一直希望有溝通到既同行者。今次係瞓三等,所以環境同上次差唔多,兩邊都有床,紅色格仔個張係好污糟既被,你用就自己擺張白布係底。而左邊上舖隱約見到張床褥。本來坐埂對面同友人傾計,跟住就見到車務員帶住塊布同盆水,原來係抹埂地,所以傳說中俄羅斯鐵路乾淨係真架。寫下日記,去到十點佢較暗左燈,十點掌暗到寫唔到字。喂呀,我想寫字既時候點解唔俾我寫呀?

廁所真係幾臭,但唔係難頂既,通常開左窗尿味就少好多。

[Day 7, 西伯利亞鐵路上]
今日風景已經唔同左,由出面一棵棵枯樹變成一面廣闊既地。車上面其實溫度唔高,維持廿六度,有時著短袖都熱。室友方面,對面由一對歐洲夫婦(疑似),變成一對唔知咩人(瞓埂覺呀),去到第二朝變成一個家庭。個家庭好拘謹好自律,成日唔比個細路望住我地,可能佢都我地有戒心啦,結果全程廿個鐘,佢地同我地近乎冇過眼神接觸。架車停唔少站,有站停半個鐘或以上,就落左去買三文治或者包或者餃子上車食。

[Day 8, Krasnoyarsk 克拉斯諾亞爾斯克, 67小時12分鐘, 4036公里]
0600 第二早本來冇咩特別留意,發現出面白茫茫一片,車窗結埋冰,準備迎接我地成個行程最凍既一日。
我黎緊都搭西伯利亞鐵路
等我參考下樓主
留名
自己去定同人去?兩種好大分別
同人去啊
你覺得最大嘅分別係咩?
火車上網極慢
同人去既話你預左會熟左勁多,因為你日對夜對, 悶既時候除左傾計冇其他野好做。但自己去我都唔知,可能你會開放左,主動左同人傾計,同埋你一定有好多時候自己思考,當然可能返到來人會毒左。
多數細站都上到4G既,整體來講越向東邊,個網絡就越差。其實平均一個鐘有一個站。
我都搭左成條西伯利亞鐵路 搭鐵係難忘啲
34小時係架車 仲要連英文都同啲人溝通唔到 我完全明白

樓主個schedule 都幾Chur 晚晚都訓火車,應該都攰
我反而覺得日頭出去,晚晚搭火車好正喎!一來唔使日頭悶到冇野好做,二來又可以慳時間來停多幾個城市,加上瞓火車搖下搖下都瞓得舒服。認真講,搭到香港反而覺得個人差滿電。
我訓火車唔係訓得好好,每次都總有人勁打鼻鼾我黑仔

純粹係覺得太密,會少左時間睇野,時間好似有啲緊迫

不過免簽得十四日,點都唔夠
所以耳塞好緊要呀
我覺得中間既城市一日都夠,留太耐反而會悶
[Day 8, Krasnoyarsk 克拉斯諾亞爾斯克, 67小時12分鐘, 4036公里] II

0700 好早就落左車,一落車就入左白茫茫既世界咁,月台上面舖滿雪,路軌係雪,個天灰濛濛。當時四月,以為都唔會有雪,之前係歐洲冬天留過三星期都見唔到大雪,自然就好興奮。所以好野都係可遇不可求。

住出去搵早餐,點知間間都未開,搵左間KFC要行半個鐘,橫掂留成幾個鐘,又冇搵過景點﹐咪行行囉。落雪就幾正既,路上面白雪雪,軟林林,明顯係新鮮乾淨既雪。

以上為中央公園

落雪就正,融雪就攞命。馬路上就比人剷走曬,路上面融雪,路面太滑,加上融雪既水入堆鞋,凍到癡線。結果去埋河邊就返左站等上火車。

個時諗住停Krasnoyarsk既原因係睇個河景,點知大雪到能見度好低,連電話都影到咁多雪。不過都正既,見到咁多雪,之後就準備搭全程唯一一程一等車。(Google示意圖)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞