[簡約手錶撚] 冷門斯文手錶牌子介紹 2

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
想問about vintage係唔係淨係可以配原廠表帶
佢本身啲表帶覺得好貴
我見佢個表帶扣好似好獨特咁

表帶扣冇特別。 可以配出面表帶。
budget 1500-2000
襯西裝/斯文look
有何推介

答左好多次啦巴打。唔好做伸手黨好嗎。
https://www.laco.de/en/watches/pilot-watches-basic/pilot-watch-altenburg

巴打點睇呢款 全黑幾型仔

miyota 821A 機芯,兩千幾蚊,ok啦。
AVI-8 都係差唔多。
加少少三千頭有黃銅錶玩。
https://www.laco.de/en/watches/pilot-watches-basic/pilot-watch-altenburg

巴打點睇呢款 全黑幾型仔

真係加少少買無logo無透底刻埋fl23883仲撚正
budget 1500-2000
襯西裝/斯文look
有何推介

答左好多次啦巴打。唔好做伸手黨好嗎。

sorry啱啱入嚟未爬晒文
新手想問其實石英錶同自動錶 邊個好d
睇岩左about vintage隻1815
同埋隻regent Luna
頭先係巴打間鋪買完GIORGIO FEDON
有無白面dress watch 推介
打返個招呼先 其實ETA 2824-2嘅錶值唔值4000蚊價位

哈佬巴打, 大把miyota 9015賣緊4字頭,eta唔值4000 蚊價位巴打覺得4000 蚊應該要有咩?

有咩四千以下嘅錶用9015機芯? 我最主要都係想要黑錶面,皮帶同有月曆。感謝光巴

呢隻唔錯,ETA 2824-2 機芯,EUR402.52 + EUR40 (shipping) - EUR24.15 (Coupon - MAKELOVE) = EUR418.37, 大約 HKD3500
https://shop.junkers.de/en/junkers-6050-2-bauhaus.html

感謝巴打 我其實漏左講,我幾鐘意steinhart個種飛機錶,但佢地又冇月曆,總係好似差咁D咁
https://www.steinhartwatches.de/en/flieger-watch/nav-b-uhr-44-handaufzug.html

原祖 pilot 錶根本就冇日曆月歷, 亦唔會有 brand logo 係錶面
訂左braithwxxt,成個月都未到話未有貨

正常,慢慢等,唔會走數,不過會拖。
頭先係巴打間鋪買完GIORGIO FEDON

多謝支持

成個post都係
打返個招呼先 其實ETA 2824-2嘅錶值唔值4000蚊價位

哈佬巴打, 大把miyota 9015賣緊4字頭,eta唔值4000 蚊價位巴打覺得4000 蚊應該要有咩?

有咩四千以下嘅錶用9015機芯? 我最主要都係想要黑錶面,皮帶同有月曆。感謝光巴

呢隻唔錯,ETA 2824-2 機芯,EUR402.52 + EUR40 (shipping) - EUR24.15 (Coupon - MAKELOVE) = EUR418.37, 大約 HKD3500
https://shop.junkers.de/en/junkers-6050-2-bauhaus.html

感謝巴打 我其實漏左講,我幾鐘意steinhart個種飛機錶,但佢地又冇月曆,總係好似差咁D咁
https://www.steinhartwatches.de/en/flieger-watch/nav-b-uhr-44-handaufzug.html

原祖 pilot 錶根本就冇日曆月歷, 亦唔會有 brand logo 係錶面

岩呀,同埋steinhart diver多人買d 其實。
想要moonphase既錶 有冇介紹
想買Paul hewitt錶應該透過咩途徑最方便
巴打點睇GS D石英?
成日聽人講石英錶好on9 唔洗買咁貴
但我自己就覺得石英 機械各有好處
唔應該咁去比較
講完d fd話我on9

係各有好處,但機械成本會高d,所以普遍會貴d。
GS係grand seiko?

係呀 Grand seiko
想買隻玩下
石英又輕又薄

Spring drive

SD有諗過
但會唔會好重
本身有隻機械太重
所以先想買多隻石英平時戴

機械唔一定好重, 石英都可以重,其實睇鋼水好唔好,同design問題。

本身果隻機械已經用鈦
都覺得好重
有次拎過隻GS一直念念不忘

其實以用料黎講,"所謂玩錶撚"講鋼水好唔好就係放上手係輕飄飄定係實實淨淨夠聚手。 佢地會鍾意有d份量去証明到冇偷工減料,但後生既通常都驚重同唔舒服,最好夠輕夠薄,帶上手舒服。

最後都無買到GS買返機械錶
想買Paul hewitt錶應該透過咩途徑最方便

直接上官網買咪得。
Christopher Ward係咪真係Swiss made?
佢半價緊果個藍針白面皮帶錶係咪已經冇得淨

我都覺得果款最靚,但應該冇哂

有鋼帶款
巴打你買鋼帶款+原裝皮帶/出去配過條皮帶咪得
反正皮帶呢啲消耗品黎,一兩年就收皮,到最後都係帶返鋼帶

咁43mm定40mm好

斯文瘦撚,40mm,大隻仔man type,43mm。

有練開gym
但手腕都唔係粗
睇黎都係揀40mm好d

屌奶星 得番43mm咋

43 真係太大,5日個隻如果有白面藍針 40mm 我可能都已經買咗

依家出番40mm 但冇左半價
Christopher Ward係咪真係Swiss made?

有鋼帶款

咁43mm定40mm好

有練開gym
但手腕都唔係粗
睇黎都係揀40mm好d

屌奶星 得番43mm咋

43 真係太大,5日個隻如果有白面藍針 40mm 我可能都已經買咗

clearence好耐啦, 有好多巴打都快手買左。 諗黎諗去就冇lu。

有鋼帶款

咁43mm定40mm好

有練開gym
但手腕都唔係粗
睇黎都係揀40mm好d

屌奶星 得番43mm咋

clearence好耐啦, 有好多巴打都快手買左。 諗黎諗去就冇lu。

我買左43
我係d錶舖試過43mm既錶我戴都ok
決定左買 最多唔o岩就退貨
另外想問下 錶帶去你到換得唔得

成個post都係

或者我應該話... 要有日曆同個面係無其他針... 唔知有無推介

成個post都係

或者我應該話... 要有日曆同個面係無其他針... 唔知有無推介

無其他針+有日曆+白面dress watch
對錶冇認識,係想買隻皮帶玩下$1500-2500左右
睇中DW呢隻,真係睇個款

不過好多巴打都話唔好,巴打有冇推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞