澳洲大選即時討論

230 回覆
12 Like 2 Dislike
唔係唔搞renewable energy 但係Labor搞親都慘過食屎 SA大停電 Victoria電費狂升 次次搞都出事 啲人仲點信Labor搞renewable
當年labor推household solar 政府啲錢同直接送比啲installer cap水冇分別 個program一出啲panel貴double 個program一完啲solar公司就執晒粒 啲warranty就冇晒 巿民冇受益過 啲panel而家開始到期 兩黨都冇任何回收政策
搞環保其實兩個黨都係一樣咁on9
老老實實,好彩我返咗香港太耐俾佢remove from roll,過一排返去住要登記返,今次真係其實2邊都揀唔落,不如投animal first 嗰啲算
應該學南澳有tesla 電池廠
Renewable energy其實無保證係平咗,最少唔係即時。南澳大停電又關再生能源乜事,打風吹爛嘢你用乜發電都一樣啦
renewable好多時會受天氣影響 太陽能冇太陽就冇電 風力太大風同太少風都冇用 而現時電能儲存技術其實先啱啱開始成熟 燒煤同核能被天氣影響低好多
佢又無話搣膠布式轉晒,都話到2030做目標,仲有成10年
Chisholm 近到癲,2個只差169票,數咗73%
一係香港羸一係台灣
但係香港果個睇落好村姑
我覺得選完先至戲肉
遲下又有逼宮睇
2個都係呀姑,澳洲無乜可能會有後生華人嘅靚女國會識員
Council 就可能
逼宮難咗好多 改咗例要2/3先逼到 之前過半數就得
班傻鳩淨係停留係 左=引曬蝗蛔蝻入屋嘅論政水平
以連登外角度黎睇就係環保膠同親華不得人心

支人做番你客人啦
買奶粉都煩死澳洲人
Chisholm 仲未點完
澳洲宜家household income median 係幾多?高過median 越多,越難會投labour, green左派?
正常就係 但係今次大選掉返轉 Qld同Tas兩個median household income都低過national median 但係多左人投liberal
Positive 唔係問題
只係佢跟本上諗唔掂邊度搵錢出黎,即係鳩up
50% renewable energy target 個cost 佢地都唔敢講
人工已經冇增長
仲想搞QLD個煤業
人地梗係同你死過啦

仲有搞鳩啲老野 franking credit, 佢自己又解釋得唔清唔想,啲老野又同佢死過

佢最大問題係俾人啫住一樣就搵新野出黎擋

睇 skynews 8點,瘋狂鞭屍笑到癲左

而家呢個 moment 國家最大問題係工資唔識增長,但屋呀油呀個啲貴左,政府又窮冇錢做野,咁我不如俾 scomo 搞好先啦,我飯都無得開你同我講環保就食得屎啦
我會當 scomo 之前既 liberal 係無人駕駛
兩個怨婦再加恨鐵不成鋼既 Bill shorten

油價升其實冇法,澳洲紙跌左落黎佢都係跟住新加坡離岸價行。但呢個 effect 對運輸行業同家庭影響唔大,因為好多都用 diesel, 而柴油價格五年黎增長只係 20%
至於物價,你如果唔出街食,其實唔加太多,水果同菜有 seasonal factor 同水災旱災就冇法,但起碼超級市場物價唔算升太勁

至於 government 自己,諗下個因為國債增加既利息支出先啦。國債由 08年開始爆升,到家下先有機會有番盈餘。之前澳洲既國債低到咩咁,雖然家下對比人唔高但利息開支夠請十萬個人了
對面海NZ幾時先挫一挫個左翼政府
labor話4萬5下tax cut
liberal去到12萬都有tax rebate
淨係呢點都夠收labor皮 撚有fulltime搵45000下
油價貴咗好多係真嘅 但係就算Labor上台都唔會改善到 睇下對面海NZ啲油價就知
物價我又唔覺得貴咗 你去Kmart行返轉 啲嘢可能仲比5年前平咗添
其實 negative gearing 對樓價影響唔大 要買investment property有冇NG都係會照買 好多中產買樓投資都冇用NG 係啲有錢佬先用 反而租金有可能會微升 而且呢兩年樓價係下跌
加得最多係電費 而Labor上台嘅話電費只會加更多
不過人工冇乜加過係真嘅 反而黑工啲人工有加
油價受大環境影響,唔多關政府事啦,我唯一投訴真係逢long weekend 必趁火打劫加價,監管下會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞