[多圖] Peak Design #9 Kickstarter 係旅行用腳架

217 回覆
2 Like 39 Dislike
好似D Game既DLC咁
佢搖支中軸,係咁郁,但係咁講very sturdy。
Sirui果支佢又話成日用,但放上去都話驚跌,但又無鎖好個頭。

結論佢係嚟搞笑架喎。
pd 俾咗錢嫁 咁多個YouTuber除咗Tony 之外 都係幫手賣廣告
淨係識口講好穩定
同gitzo俾價錢? gitzo第一日出腳架呀?
pd個雲台本身製造咗好多原本無嘅問題
打側只可以一邊 打完側 上下pan 得90度咗右
真係多舊魚
完全唔明呢支腳既定位
雖然外型係好型好Slim
不過又唔夠高
又唔係輕好多
又係MIC
個正價夠我買4支Manfrotto Element Carbon
咁既價都仲咁多人買
其實未到最後一日都可以縮沙,唔會扣錢
好想睇 thecentercolumn.com 同支腳做測試
想買個slim 輕 細既腳架
其他牌子有slim 輕得黎,負重and 高度比呢隻好?
睇過benro, sirui 呢d 好似唔覺有咁有無邊隻推薦?
呢度啲人剩係會叫你買Gitzo無其他架喇
你target支腳幾重,管徑幾多
thx 你回答先
target 起碼輕過peak design 呢支啦就, 1.27 kg 以下
管徑我唔太識要幾多
我用緊sony a7r2, 鏡頭黎緊諗緊買唔買 135gm ,咁應該暫時最重係呢支
越輕load得越少嘢 一係就貴
我明呀,我見sony 個spec 機身就625g, 135gm 就950g, 咁peak design 話可以9.1 kg 咁應該咩都夠掛?
咁我想搵下其他brand target 都係呢個負重左右應該ok right? 咁先比較到應唔應該買peak design ?
唔係呢個問題 load個kg係講緊佢唔唔會斷 但你頭重腳輕一大風就死
oic掛少少重野會好d?
因為對我黎講應該輕同細都幾重要,如果唔係我都幾大機會懶得帶出去
或者其他brand 有無好介紹?
依家啲product design真係得淡笑
老老實實,個design同淘寶啲碳纖腳架差唔多,仲要重啲,睇死都係淘寶貨上kickstarter
同埋永久保養
佢做得呢個承諾都唔預你會故意整爛
但有時真係唔見零件或壞左 個價值就係到 換個全新比你
只能說g嫂個marketing同定位做得好
正如濾鏡d人第一下就推B+W,但唔代表市場無代替品
個價值貴可能都因為品牌
PD出個capture扣,個個都用佢,都唔夠膽用其他牌子 而家佢打埋腳架市場 真係要有實物先知係咪穩 買唔買自己決定啦 但ks買真係平好多 唔岩用放出去又唔會蝕 覺得唔值咪唔買囉
利申:無買 純粹討論
135gm長鏡要睇你想點用,因為有D人用腳架唔一定係用黎長曝,只係想提升成功率
70mm以上想長曝一般都要28mm管徑既腳架, 我用25mm都會有一半機會震
而28mm管徑既腳架我見過最輕都1KG計埋雲台就1.3KG以上
https://world.taobao.com/item/571581188570.htm?spm=a21wu.11804641-cat-tw.0.0.5de47ec2hT9X4a
參考下Aoka呢枝,最slim,但係收唔細,因為反摺機關會增重

Peak Design支腳唔係圓形,所以我都評估唔到管徑
所以我都唔知買唔買好
thx
我長鏡應該唔會用黎長曝,長曝我應該用1635gm大機會dd, 咁即係可以用細管徑dd?
aoka 呢支係幾slim, 但好似收唔細呢下爭少少
反摺點都會增加100~200g重量,因為要做大3支腳既連接位
咁你考慮下25mm既三腳架
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.30.108a71faeJfvUq&id=16072076286&ns=1&abbucket=1&skuId=66075245756

22mm既我唔建議用響FF高像素機,快門一震,枝腳就會好似條J咁fing fing下只係岩完全無風既環境下用
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.179.5afa7484dYAcUS&id=579562668325
岩岩再睇原來aoka 28mm個支無中軸? 得1210mm 好似有d 矮
25mm 個支就其實比peak design 厚d 重d但價錢平好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞