從龍緯汶疑似戀童事件探討日常性互動的真相

204 回覆
1069 Like 42 Dislike
由龍緯汶疑似戀童事件發生至今我都不斷mon實相關嘅post,慶幸的是絕大部份的連登巴絲打/香港人對於呢件事都係持具有人性的立場,在FB/連登/親子王國嘅人都能指出呢啲相係幾咁唔合適同埋充滿著性含意。

有人講唔出咩原因但就覺得睇完好唔舒服好不安,有人就能直接指出某幾張相係性愛姿勢,有人要死雞撐飯蓋呢啲只係普通親密照。其實大家睇完同一批相有唔同嘅反應,都係反映緊大家對性呢一樣嘢嘅壓抑程度。

本文將探討為何有些人就龍緯汶疑似戀童事件持激烈反對意見的原因,及其解決辦法。

以佛洛伊德學派的人性觀點來說,指出人做所有事情的動機都是為咗性,人與人之間的一切互動都是為了同對方發生性行動為最終目的,當人的性能量無法以健康的方式得到宣洩,便會透過不同的防衛機制反映出來,例如昇華,歪曲, 轉移,幽默,退化情感,壓制,合理化等(本文不逐一作詳細解釋,有興趣了解請參考https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%BF%83%E7%90%86%E9%98%B2%E5%8D%AB%E6%9C%BA%E5%88%B6

以下將以”香港淪陷20年”巴打一則回覆來討論和分析

而家有扑到咩?
影幾張相都唔得?
反而你班友就同班明光社恐同道德撚一樣
同性戀就聯想到肛交
中意小妹妹就聯想兒童色情

這種回覆為典型持反對意見的論點,語氣非常理直氣壯,將事情極端化,描寫成非黑即白的狀態。

事實上,對於疑似戀童或疑似兒童色情的事情,我是非常認同我們每一個人都要做他所指的道德撚,而且是高度批判的道德撚,甚至只是避免瓜田李下,因為這是屬於嚴重罪行,即使是懷疑,我們也要有高度警覺,因為兒童是社會上最脆弱的個體,兒童無法單靠自己保護自己,保護兒童是全世界所有成年人應有的責任,保持高度警覺才是應有的態度。

但呢啲人不斷呃緊自己,透過將事情極端化,指責,去掩蓋自己背後潛意識的動機,呢啲人其實連自己都接受唔到自己有呢啲黑暗面。相反,能夠直接指出相片有問題的人,大多數已經接受,性在生活和社會上的位置,什麼是應該做,什麼事情絕不可以做,這種人通常能夠健康談性。

引用巨輪II 高天鷲金句:Nana我鍾意佢,麻甩佬嘅嘢你知㗎

其實唔係麻甩佬先知,根本所有人都知,而呢啲持反對意見嘅人會用各種藉口逃避真相。

又舉另一例子

以下街訪主要內容是討論畀女追經歷https://www.youtube.com/watch?v=eey_o9Q0mHs,有男仔分享畀女追時女仔可能會製造身體接觸,乘機掂吓。但最後訪問者問女仔意見時,女仔指出:掂下都唔得,唔好咁多性幻想啦。

其實所有女仔都是心知肚明自己每一個行為背後的動機,只是死口唔認,自己呃自己,會用「我性格熱惰」「我係比較外向」「我鬼妹仔性格」去掩飾自己製造咁多身體接觸其實係想收兵嘅動機。其實只要反問女仔:如果你望住另一個超索嘅女仔咁樣掂你男朋友咁得唔得?答案已呼之欲出。

除咗女仔收兵,男仔搭女仔博頭,摸女仔個頭,又或者女仔喺Grad din畀波邊你hi,所有人都知道自己背後嘅動機,全部都係性互動的一種,只係冇人夠膽講出嚟。唔係話唔做得,問題係要睇返係咩場合,你同佢咩關係,你想同對方發展咩關係。因為行為本身唔係代表其實際功能,而背後確實存在某種象徵意義。

咁亦都解釋到點解咁多人唔想伴侶去ocamp,就係因為麻甩佬嘅嘢你知㗎。你知道有大量獸父、獸母會借頭借路抽水,嚴重可能會被派帽

另一個例子想借一位絲打"餓撫藏龍"嘅post嚟分析下,標題:男朋友既異性朋友到底想點?https://lihkg.com/thread/1156292/page/1

其中一段講述該名絲打和男朋友和其他朋友食飯後,絲打的男朋友渣車送大家走,但其中一位女性朋友毫不客氣地要求該名絲打坐後座,自己則坐副駕位置。相信這裡任何一位女性都會介意和感到奇怪,因為社會大眾對於副駕都認同有一種象徵意義,而非單純係位置上嘅分別。這例子副駕的象徵意義很明顯就是「女主人」的身分地位,而這名異性朋友其實就是含糊化這象徵意義,把焦點放在表面行為上,去搶佔絲打作為「女主人」「女朋友」的身分地位,難怪會咁谷氣。

而反對者的論點與第一個例子大致相同,「點解要介意,只係座位呢啫」「無所謂啦,都係座位一個」「坐前坐後無所謂」,甚至反問「點解你要咁介意」「做乜咁小氣」,完全不尊重別人的Preference,意願,角色與身份。而反對的人就硬係要鑽牛角尖要將focus放落事情身上,而不是其象徵意義

但事實上所有行動都具有象徵意義,性的意義,角色與地位的意義,刻意去忽視和淡化其意義者其實很可能是在合理化自己的行為,企圖從中取得利益。

例如劉馬車先生拍咗條片講龍緯汶事件,標題:馬車力撐龍生,怒吊無事生非連登死毒撚:點解你地可以咁無聊詆毀一個好人嘅聲譽?有時間就去跟龍生做吓義工幫吓人,好過一世都做條毒撚啦!
https://www.youtube.com/watch?v=jXm4hm3BhsA

其實就是用義工身份包裝自己成一個好有愛,關心,正面,利他的人,同時刻意忽視/淡化/空白/否認,性喺一件事情嘅存在,強調純潔,關心,愛、熱情,「無諗嗰啲衰嘢」,但其實正正係呢啲人先諗得最多,所以劉馬車先生曾經係一個性罪犯都唔難去理解。

所以在社會上,教會,學校,社福機構,職場,朋友之間,其實都是高危的地方,因為好多人會藉住「幫人」去掩飾自己嘅動機,用他們所謂的「愛」去包裝自己,從中不斷抽水,天主教會發生咁多神父戀童案件就是例子。

最後,行為本身除咗實際功用外,每一個行為都具有象徵意義,唔係話你無咁嘅動機就無咁嘅動機就大哂,大家都係男人,麻甩佬嘅嘢你知㗎。坐蓮就係坐蓮,無實際功用之餘,其象徵意義係性愛姿勢,這是社會大眾公認的事實,絕無反駁的餘地。

呢篇文章亦唔係針對男性定女性其中一方,兩性之間其實都有其黑暗面,最重要的是認清自己內在的真正動機,先可以睇清自己和其他人的把戲。
幾好睇
真的假不了,假的真不了,是否犯罪或被誤會,就讓執法者去調查驗證!
多行不義必自斃!
Ok
too long didn't read
洗定屎忽啦,睇人仆街最開心
同意
通常愈唔坦率面對性,内心愈陰暗
LM
g持
已Bookmark
認同有好多行動都有意味,
只係無人會講到出口
負皮撚跟到黎 非常恐怖
正評比樓主
講得幾好
論點清楚
瓜田李下 就算無野都應該避嫌
謝謝巴打
ching分析得幾好
巴打講得好啱,但冇人証,冇物証,根本唔會告得入。不過若果只因執法機關唔做嘢就人格謀殺咁,我都有保留。

我估條女應該就16,佢嘅童養媳計劃估計都會完成。
多謝支持
多謝支持
每一個講龍生嘅post都係咁

HI龍生,話緊你呀,仲唔埋嚟負評
多謝哂
多謝哂
多謝支持
仆街龍生咁撚得閒派負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞