[X-men] 我發覺好多人唔識欣賞呢套戲,我決定開個post教下大家

139 回覆
65 Like 58 Dislike
因為Xmen就黎又出Dark Phoenix,我開post討論下,好多人都

其實我就好期待

到時拭目以待

之前個post同時好多人回顧下Xmen,都係話佢前傳三部曲,得first class同futuer past好睇,我係唔同意,只能夠話三部曲都係試驗性質,或者話佢三套戲既表達手法同背後意思都差好遠

我開過幾個post討論,我就combine d重點d既評論

First Class
大家可以去呢道傳送門
https://lih.kg/731487

https://youtu.be/h4KcMTr0VXo

Day of future past

好多人都覺得好好睇,穿越reboot得黎個故事唔會老土同悶。Erik 同charles同raven一家三口睇到人好溫馨,加入巴黎會議呢d歷史事件令到成套戲個代入感好重,同好有質感。

https://youtu.be/PYq0OUYfPJ0

Apocalypse

最多人既就係前傳三部曲既Apocdlypse,又話反派中二病又唔知做乜

其實x-men apocalypse係充滿神學味道,講緊人同神之間既關係

當然佢用變種人黎比喻神係咪適合就另一回事,不過佢係對白上都好明顯係講緊,神見到人既科技,挑戰自己既權威,就憤怒了

https://youtu.be/LrRPzt8T6J8

Apocalypse: You can fire your arrows from the Tower of Babel. BUT YOU CAN NEVER STRIKE GOD!

就好明顯係講緊呢樣野。
冇左Logan
黑鳳凰唔係拍過喇咩?又番拍?

哇呢張poster想點
耶狗都唔玩dc玩xmen
無論marvel幾紅都好
始終係鍾意睇XMEN多d
無追開marvel 戲,但一直有個問題,到底Avengers打外星人時,x-men去左邊?
我幾中立

好就讚,邊有分dc狗定咩
foxs 20
神愛世人!!!
因為call咗一拳幫手
android vs iphone
marvel vs DC
小花vs牙朗

唔只連登 全球好多網民都係二元對立思維
支持一邊就一定要反對另一邊
我又想講下X-MEN, 無咩大道理, 只係個人感受
我好鍾意X1 同X2, 亦係果時開始識Bryan Singer
睇過篇野話X1 先係最大影響既漫畫改篇電影
因為X1 美術改晒現代化, 人物著晒皮褸唔跟漫畫, 大眾係非常受落.
亦令日後漫畫改篇電影美術唔咁卡通
X1 X2 好明顯就係講種族問題, 有D人係歧視下點求存
亦有好似磁力王咁反擊, 唔係D咩深道理, 但故事就好流暢
X2 更加引入狼人過去同佢死敵William Stryker, 呢個人物係後期X MEN 電影成日出現.
原來樓主係耶和華的跟隨者

無咩野我返出去先
鐳射眼影都無埋
Xmen既歷史觀都幾正
果時X1 X2 比人一種好型感覺.
磁力王歲數比漫畫老好多, 但Ian McKellen真係好有霸氣同好冷靜,
FC Michael 都好夾後生時磁力王
童年回憶+每套都有追開 但覺得今次呢套吸引力唔大

似係x3 翻拍版 , 同埋今次jen做主角 但前兩集佢戲份都唔多...根本觀眾認識都未夠深/對呢個角色無咩感情

唔似得x3 係x1/2已經同logan有好多對手戲
係x3 1開頭已經被秒左啦
poster後面個翼佬仲少劇情過鐳射眼啦
仲喊添
張poster有欺詐成份, 翼佬成套戲都無著過xmen外套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞