有無人睇咗kay同juno個m記廣告

149 回覆
181 Like 24 Dislike
你最後果句好大巴咁車左落去班標奇立異既juno fan屎度
成段廣告冇問題
不過唔啱m記啫
我唔覺juno係藝術家,
定佢好似mark rothko 咁,其實有其他用意?
岩岩希慎門口見到佢地
完全唔岩快餐 睇完唔覺得吸引
點解我睇左麥潑龍
你話係就係
Kay 把聲好正聽到觸曬電
廣告都有好多種既 唔係好直咁sale野先叫好廣告
呢個係london tate modern 好多睇架喎
我成日去睇, 唔洗錢. 真係完全唔覺食唔落飯
我話係咩
http://chardb.iis.sinica.edu.tw/meancompare/9F8D/3863
原來兩個字相通
多謝丹麥令我識多隻字
根本係垃圾,扮撚夠大師未呀柒頭Juno
笑撚死,個個話咩藝術藝術懶係清高咁
但咁撚多頁回覆都仲未有人講到個廣告想表達d 乜

利申我係 Juno fan,唔係打手。 我第一下都覺得 Juno 同 m 記唔夾。

其實什麼叫藝術品?每個人的定義都唔同。但我又唔覺得個廣告係藝術品。

好多廣告都係用一段故事去表達,個故事可以同個客戶完全無關。

例如有一間星加坡銀行,用細路仔同老人家的故事。又有一間泰國銀行,用人同狗的故事。

兩個故事都同間銀行完全無關係,只係係個廣告最後出個銀行名。佢係用個故事表達信任、可靠。

有啲廣告用直接 hard sell ,你一睇就明。有啲廣告要你思考下,其實又無話邊個好啲。

如果個廣告要你思考下,咁一定唔同人有唔同睇法,其實我覺得明幾多係無所謂,廣告其中一個目的係要引起注意。

講番 m 記個廣告,呢個廣告係 sell 20 周年,奶蓋係有另一 set 的廣告。以下係我個人的睇法:

個廣告係以董折&浦銘心的關係做基礎,佢地唔係唔愛大家,只係現實生活令到佢地已經去到無話可說,甚至是互相傷害大家的地步。

浦銘心第一句講:如果有一日呢個世界無咗燈,你估你搵唔搵到我?
董折答:有心搵嘅實搵到㗎。

如果你唔知董折&浦銘心係乜水,其實都唔緊要,問得呢啲問題,你都估到呢兩個人的關係有啲問題。

浦銘心一直埋怨董折對佢唔上心,唔關心自己。董折就可能因為工作太忙,又或者覺得日常唔需要有問候的說話,佢覺得呢啲係廢話。

不過係結婚周年,佢地關係更差都會慶祝。董折就揀咗係 m 記,又咁啱個日停電。浦銘心當然有不滿。不過你睇番佢地係廣告入面有對話、有對望、又有諗番以前嘅美好時光 (我覺得兩個人跳舞嗰 part 係代表回憶) ,其實呢啲已經係佢地好耐無做的事,都算佢地係美好嘅時光。

你睇番個廣告 tagline :
風雨不改,我們在
每段關係,都有一個老地方。
喺嗰度,大家可以搵到彼此,搵到彼此間最美好嘅時光。

咁我覺得個故事都表達得到喎。

至於成班人跳舞,我估係代表世界上唔淨係董折&浦銘心,其實好多人都同佢地一樣,可以有一個老地方,搵到彼此。

最後其實你明又好、唔明又好
又唔好乜都話係垃圾
連登"非主流"撚最鍾意
連間m記都要暗黑版

外國有
懶撚高深咁
cut 完飲筒,下一步cut 燈慳電費
對波好挺
叫得 廣告就係商業野啦
呢個廣告仲要係sell 麥記唔係sell 咩藝術展覽 藝術相關嘅野
班打手仲係度話藝術藝術
外國熊貓打爛野個廣告,同有個雪糕男係咁挖自己個頭
呢2個廣告都唔知佢sell乜架,咪又係出名到香港都識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞