超級跑車係咪特別易壞?

356 回覆
12 Like 113 Dislike
後製Software加行得郁嘅電腦都唔平,我呢啲窮學生拍片為興趣就話無乜要求,不過你想專業嘅呢啲真係無得慳

有部1700x 16gb 980ti desktop同i7 16gb 960m laptop,應該夠做有突

得部12GBRam 顯卡好似係GTX9XX嘅Laptop,Adobe嗰個Software可以直接收皮唔駛試就算跑得郁都無錢買正板

入面啲plugin先甘啊
仲讀緊u,係自己鐘意親力親為所以咩都學

有無性趣一齊交流學習下?我又係讀緊U(台灣學店),不過有啲劇本各樣嘅嘢可以一齊傾下,多個人多個腦吖嘛

得閒咪搵下我囉
tg 周勤才

好,聽日add,不過我應該七月先開始拍,仲要係拍26,第一集會拍台灣國寶NSR150
我做拍片剪片,搵左個手車ok嘅做揸嗰個同佢寫稿
就係買左隻gopro其實有啲唔想買佢,始終影出來唔靚,但係見佢又防水又盛咁rugged先買

最好其實就講嗰個做返文案
不過最緊要自然,
聽到對部車嘅理解同熱情就收貨架喇

Gopro真係必須,貴係有原因嘅
擺車入面出面都得
一個唔夠,至少兩個

買完部航拍機破產啦遲啲有進展先再買

正 有航拍睇一定好睇好多
我做拍片剪片,搵左個手車ok嘅做揸嗰個同佢寫稿
就係買左隻gopro其實有啲唔想買佢,始終影出來唔靚,但係見佢又防水又盛咁rugged先買

不過最緊要自然,

擺車入面出面都得
一個唔夠,至少兩個

gopro>drone
後製Software加行得郁嘅電腦都唔平,我呢啲窮學生拍片為興趣就話無乜要求,不過你想專業嘅呢啲真係無得慳

有部1700x 16gb 980ti desktop同i7 16gb 960m laptop,應該夠做有突

呢啲最好用返mac⋯⋯
軟件問題

laptop呢個spec唔夠做

利申用緊同樣spec 就黎換

的確剪4k係有啲窒 不過我都係諗住4k downscale落1080p做 stabilising
Finalcut pro x(mac)最大分別係有一路剪一路render
但係因為我要用after effect所以夾premier pro個work flow好用啲,何況980ti應該cuda acceleration

得部12GBRam 顯卡好似係GTX9XX嘅Laptop,Adobe嗰個Software可以直接收皮唔駛試就算跑得郁都無錢買正板

已投降用Movavi,不過效果真係麻麻,威力導演又要年費,玩熟咗先考慮轉……

器材又係一筆錢,家陣用Nokia7plus IPhone 6s拍,加SJ2000 SJ4000各一隻,咪用150蚊支嘅領夾咪,真係濕鳩到無輪

不過都係想學下玩下接觸下,希望未來可以做汽車記者搵兩餐
不過最緊要自然,

擺車入面出面都得
一個唔夠,至少兩個

gopro>drone

咁sensor細係平drone嘅弱點,不過我都係拍日頭,shutter較到1/60夠哂光,要落nd filter

gopro>drone

咁sensor細係平drone嘅弱點,不過我都係拍日頭,shutter較到1/60夠哂光,要落nd filter

我意思係gopro重要啲 gopro仲可以拍多啲嘢
drone就真係次要
有錢

你一枝鏡都唔止啦活哥仔
btw你係冇反定單反撚?

但係sony lowlight都幾靚下,又細部
你一枝鏡都唔止啦活哥仔
btw你係冇反定單反撚?

唔轉會啦 我已經冇錢
gopro>drone

drone就真係次要

兩樣都買左啦
我買drone係因為想影埋landscape,我腦入面嘅shot好多都係drone shot

唔轉會啦 我已經冇錢

相機
電腦
我差音響就窮9代

drone就真係次要

兩樣都買左啦
我買drone係因為想影埋landscape,我腦入面嘅shot好多都係drone shot

有兩個人真係好玩好多,資金夠之餘仲可以有人operate 隻drone,我one man band真係棘手到西咁

drone就真係次要

兩樣都買左啦

有錢人
比著我我會用嚟upgrade電腦
用緊部用左8年嘅電腦開lightroom執晒lag到仆街

已投降用Movavi,不過效果真係麻麻,威力導演又要年費,玩熟咗先考慮轉……

器材又係一筆錢,家陣用Nokia7plus IPhone 6s拍,加SJ2000 SJ4000各一隻,咪用150蚊支嘅領夾咪,真係濕鳩到無輪

我上youtube睇 Peter mckinon佢啲拍片tips,佢攞shot攞得好靚
drone就真係次要

兩樣都買左啦

有兩個人真係好玩好多,資金夠之餘仲可以有人operate 隻drone,我one man band真係棘手到西咁

我出雞佢出豉油 不過佢都好幫得手
真係得tripod shot 同gopro玩,少左drone冇左世界感(if you know what i mean)

我上youtube睇 Peter mckinon佢啲拍片tips,佢攞shot攞得好靚

鬥埋六月埸車煲下先,家陣set車set到得閒死唔得閒病
drone就真係次要

兩樣都買左啦

有錢人

唉屌你早響,啱啱先放左3張1070一張1060礦卡,平放比你啊嘛,我有個rm850i火牛都係礦牛有冇興趣?

搵多個frd幫你啦
我都係考緊試溫緊書
兩樣都買左啦

有錢人

唉屌你早響,啱啱先放左3張1070一張1060礦卡,平放比你啊嘛,我有個rm850i火牛都係礦牛有冇興趣?

無啦 我想換部macbook玩下同埋想試下finalcut
兩樣都買左啦

真係得tripod shot 同gopro玩,少左drone冇左世界感(if you know what i mean)

儲緊錢買三軸穩定器,Drone真係太遙遠了……

仲未計玩緊比賽,啱啱先跌咗兩千個大洋換避震,真係遲早破產
有錢人

佢真係optimize得好好不過raw horse power真係唔夠,做3d /4k以上已經feel到力不從心

儲緊錢買三軸穩定器,Drone真係太遙遠了……

仲未計玩緊比賽,啱啱先跌咗兩千個大洋換避震,真係遲早破產

我都啱啱買左osmo mobile 2香港830就有

搵多個frd幫你啦
我都係考緊試溫緊書

個撚個都係讀書撚,成日一味想做汽車工程師,邊會有人理我呢啲想做媒體嘅垃圾吖

有個兄弟肯幫手捱義氣做Pit Crew已經還神了

佢真係optimize得好好不過raw horse power真係唔夠,做3d /4k以上已經feel到力不從心

不過如果我係咁買呢啲實冇錢買車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞