超級跑車係咪特別易壞?

356 回覆
12 Like 114 Dislike
佢好似全家住貝沙灣 唔同單位咁
易唔易壞我唔知, 不過見屋企樓下停車場d 林寶, 法拉利, 麥拿倫 都係長擺係到, 1個月用車次數5隻手指數晒, 反而d 普通車就日日出車.

十幾年前老豆有架波子 911 (唔知算唔算超跑級數), 都係1個月揸1-2次

見d 人話超跑揸得慢會傷, 不過係香港超跑係要慢揸先有收視
超跑集結最高技術係令佢快同性能好
為左輕,好多野都好薄又用碳纖維
所以好脆弱
就好似最高技術既f1,副引擎玩幾場就會換
場場都大把野要修,亦實有車機件有事要退出
一切只為左快同性能
豐田
外國經常有不同評分
要耐用用豐田
本田就個引擎靚
唔同車廠有唔同起家既本領
幽靈之子就車身一流,但之前引擎都係用平治
碳纖整得好,硬過條命啊
點解成日要吹奏雙田佢地唔壞係因為冇野比佢壞,架車做工cheap到,sensor都比少個你,就以brake為例,到宜家都仲要聽聲先知冇皮
當然、但碳纖維玩唔到咁多年
同埋碳纖維係面對尖既野係極低防禦
日曬都係好致命
點解玩唔到多年?resin唔會溶仲stable過金屬,唔會銹喎
咁如果你揸架有碳纖嘅車都仲要泊街我就冇野好講
想知你講碳纖維玩唔到咁多年既意思係?有無一個壽命期
咁真係外國車評佢地得分高
同埋專利多
豐田旗下既波箱供應商仲好出名,供應埋比其他牌子
同埋你都講佢都無野可以壞
咁最耐用係咪佢地先
無,鋼鐵唔同使用都唔會有統一壽命啦
我無能力揸超跑
但用碳纖維單車一定短命過用鈦架同鐵架
如果師兄有唔同材料既預期壽命
都好想你賜教一下
純粹好奇點樣為止玩唔到咁多年係咩意思
係外部件定係內部件
佢意思係resin遇到uv會變黃變脆
明明架車比人閹到傻,就話冇野壞
無睇晒sorry
超跑唔轟佢就無野,一轟佢唔洗曬,一轟乜都變黃
咁遇熱變黃係好多clear coat嘅缺點,所以咪要wrap車唔比人睇囉
其實引擎位附近既碳纖啲人一係唔搞,一係成塊換
其實可以車左表面薄薄一層,不過除非你好想做,如果唔係唔建議
點會咁癲我諗啲人整都應該直接換,好少咁樣做
其實新車一買就幫碳纖痴ppf可能有幫助,因為變黃係表面層resin氧化,而熱係加速左個process,如果痴ppf可以隔絕同氧氣接觸
你下次買新車可唔可以做下實驗好想知work唔work
痴引擎邊,我怕一陣一係起火,一係熱到溶
我以為你講車頭蓋上面嗰啲
引擎邊就冇計啦
唔接近引擎邊位既碳纖好少會變黃,至少我未試過先
都冇人睇到,冇眼屎乾淨盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞