超級跑車係咪特別易壞?

356 回覆
12 Like 114 Dislike
女仔唔識車 但身邊男仔有時都會討論超跑 通常都係話有型 但要成日整 保養煩過普通車十幾廿倍 講到好似玻璃咁脆弱

但呢d超跑 唔係應該集結左最頂尖既科技整出黎既咩? 點解講到好似揸多幾次出街 都驚會壞咁?

之前好奇問個男仔朋友 佢話超跑係for高速行駛 你普通揸出街行咁慢 會好傷個引擎 心諗真定假
咁你朋友有冇超跑?
尾段算係真,但舊跑為多,新款進化晒
唔可以話傷,但對散熱個part無咁好
唔好慢到塞紅隧咁款其實唔會特別傷
活巴成日揸跑車,問佢就對了
渣架r6都都驚佢熱到爆炸
12缸引擎好熱,多缸車唔可以原地拉轉數,否則好易著火。要揸快啲撞風先得。

至於易壞嘅問題,其實歐洲車不嬲妥善率都唔高。正如10年豐田嘅折舊好睇過10年寶馬,你買架20年車齡嘅豐田分分鐘乜都唔洗整,但係一架5年嘅寶馬已經可能燒梗偈油
為左提高性能犧牲耐用性係家常便飯

設計上關係到性能不外乎Power同重量,深啲嘅仲有懸吊同空氣動力,不過唔打哂啦

重量越輕直線加速越快,對空氣動力越敏感
用其他材料,減少零件,用custom made嘅零件,仲有就係減少某啲零件嘅材料用量
有效減少材料係短期內正常使用唔會有安全問題,不過零件壽命的確會因為加快磨蝕同疲勞縮短

馬力就更易理解,引擎power越大頻率越高零件壓力越大,加快磨蝕同疲勞
唔保養架車未至於行唔到,不過油耗會因為零件消耗造成power drop大左

至於低速會容易損耗engine就一半一半啦,若果行緊時嘅引擎轉數比空波引擎轉數低,就會出現一種反引擎轉向嘅力,的確會加快引擎消耗
不過只要唔咁做,加上係加速敏感嘅低波be less aggressive, 引擎會比係高速更耐用

Anyway 跑車的確係用頂尖嘅技術設計,不過係考慮點樣將性能推上極限同時犧牲最少嘅耐用度
呢個回應,我笑而不語
咁相對咩車最耐用,好少整,唔易壞
Errr,你問緊係超跑定普通車?後者一定係ae110
AE110

不如巴打教下我點樣保養架車
LP 700?
有車唔代表識保養
走開啦
Urus
又攞老豆嘢打飛機 唔小心袋到依家?

咁都好打飛機
就算係佢自己嘅又如何,搵緊原地rev到因為engine temp而著火嘅12缸我睇
用來大人比人串返轉頭
巴打好mean
其實唔係特別易壞 機器既野始終有壽命
玩得跑車自然會想一揸落手就係最top狀態落地
揸開車架車有少少事都好易feel到
機乎所有超包著火都係油喉老化,rev兩rev斷而著火,一係就尾喉燒著後bumper,再唔係就458咁啲膠水有問題,連之前gt3著火都只係鏍絲問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞