有一種親戚叫無恥

361 回覆
10368 Like 41 Dislike
可能有點長,交代下背景先
本人出黎做左野幾年 二十幾歲
有一班親戚次次出黎飲茶都唔俾錢
年齡大概40-60 d仔女係廢青
拍拍屁股就走左

咁我呀媽就叫我俾 廢事咁尷尬大家鬥拖咁
俾完之後都大家都唔會講主動夾返錢
我都算啦 幾百元平時食都食左
到母親節啦 大家又約飲茶
我諗”之前都俾左大大話話八九次,
今次試下唔好俾”

跟住埋單 我諗住走,
有條八婆大大聲話”你未俾錢呀!”
(個意思係叫我請曬,唔係夾錢)
立刻好興,老馮咩宜家!所以扮聽唔到走左
到夜晚 佢地竟然打黎問
”你今日做咩唔俾錢走左,知唔知好無禮貌”
“今日母親節””我唔理呀你要夾返錢,你有份食”
“你咁大個人應該要知呢d人情世故”
“”你知唔知呀,我教醒你炸!”

係咪傻架,有咩搵我老母老豆啦 搵我做咩呀
其實張單唔洗1000蚊
之前你地都無主動話夾 我又打俾你話你無夾咩
為左幾百元做到咁醜

老死不相往來
你問題
下次唔好去啦
咁你咪柒囉

應該即刻話自己大懵唔記得,位位收返錢
有冇可能呀。。。,cap幾張圖嚟睇下
100%認真
無,佢電話講唔係whatsapp
學番佢講道理呀ma

話以為佢地一千幾百唔會無呀ma 咁大個人無錢唔緊要呀 出聲呀ma 俾錢有咩所謂 要佢地求其認窮認乞衣囉

一係就直接屌柒佢 洗閪俾面d乞衣 最多咪以後唔撚見 無好過有啦呢d親戚

個subject改做「有一種無恥叫親戚」會chill好多
好提議一時諗唔到
除非大家都有錢人
否則關係好既就一早會講明點夾錢, 通常都係每一家既女人負責
今時今日仲有人咁唔要面玩開口牌?
次次大時大節成班親戚飲茶 成廿幾個人
食飽就坐係度吹水 有一半人無擺低錢就話要走先
我開頭都俾過幾次錢 但無人夾返俾我
宜家同佢地一齊坐 鬥唔俾錢
”我唔理呀你要夾返錢,你有份食”
聽到呢句就係反擊開始
“唔好意思,唔記得咗。今餐幾錢?”
“對上9餐你都好似有份食,幾時俾返果條數我?”
佢地仲有錢過我啦
佢地真係唔要面架
我呀媽一知道件事就叫我認錯
用我WhatsApp
打左今餐唔記得夾錢 下次夾返或下次請返你地
我老母好軟弱
我唔會夾,佢叫我今餐夾既話,我會同佢講”可以呀,咁要由之前果啲一齊計數”
所以佢哋啲仔女將來都係咁做人…幾有家教
有能力咪幫下d廢人又唔係多
不過無文化既親戚 識黎都冇用
母親節都一齊飲茶應該都好親
你有個親戚俾咗負皮
佢地仔女都真係好無禮貌
講野好大聲同會動手動腳
係有兩個親戚
以後唔出現果班親戚聚會得唔得呀?
點解唔即刻屌返佢地之前冇夾錢, 點可以比班仆街恰到上心口, 你老母仲要認錯 比我實屌到佢地冚家剷
真係幾無文化
佢地無人讀到大學
都無咩可能 因為都真係幾親
但呢件事後會避免見佢地
我父母都好重感情
但俾人當垃圾
㩒佢唔住
佢最錯呢樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞