UNO官方澄清功能牌不可堆疊 玩家須先抽牌不能「Draw 4再Draw 4」

139 回覆
47 Like 502 Dislike
又唔見發明啤牌嗰條友有set咁多條規矩?
啤牌咪又係任你玩
因為現代啤牌最少係300年前既發明
ONLINE版好多結算改動
好似周瑜一桃三血咁ONLINE版改左
所以好難講邊種規則係岩
人地一開始個規則就係咁,係玩家自己改左個規則,你跟唔跟官方都好,唔好掉轉先後
呢啲規則最後都係玩家大家共識,理撚得佢官方係點
+2+4+2+4 skip reverse
一日有功能牌在手都唔會中伏
睇唔過眼,今日寫左篇文屌柒Mattel
https://link.medium.com/XI3jgZyGvW
當全世界都係咁疊加draw4咁玩時,我好懷疑以前個官方規矩係寫明可以咁玩??

否則house rule傳到咁廣泛?
官方rules根本冇變過
係有好多人覺得house rules比官方好玩,妹仔大過主人婆
鬥獸棋班粉皮呢
呢個唔係online結算錯誤咩,一係回一血 / 一係回兩血,牌只可以用一次?
不過唔緊啦,而家鬼有人用舊標風
拎出黎一回合比人變魔術咁殺左啦
明明咁玩好玩啲
一路加上去
睇下幾時爆煲
uno 有一日屎忽痕搞國際賽實跟官方規則
到時真係冇得你 draw 幾廿隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞