UNO官方澄清功能牌不可堆疊 玩家須先抽牌不能「Draw 4再Draw 4」

139 回覆
47 Like 502 Dislike
睇你要嘻嘻哈哈玩法定係競賽玩法啦
UNO wiki寫個rule叫Progressive Uno
我覺得就咁得個Term難明,咪寫Progressive Draw
都係開局個陣講好點玩先, 再一路玩一路夾啲rules, 有問題就放水一次半次咪算
我地係咪識架
琴晚draw到個表哥咸左
渣架
+4 +2 正常都好奇怪 不過玩開+4 +4 / +2 +2 而家唔俾就好on9
痴線
我加埋skip同reverse可以疊上去用tim呀
黑仔強福音
次次都俾人 DRAW 爆
自己玩無人阻到你用咩rules嘅
只係佢講清楚官方玩法啫
就係有得疊住咁draw等自己有得迴避先多變數夠好玩
逼住硬食咁無聊嘅rule有乜過癮
最撚好玩一定係留定一隻draw 疉住draw下家
最中意見到啲人唔記得嗌
硬食返5隻
之前試過玩fb嘅offical uno
都唔知係點玩
最早岀哂牌又係我最尾
淨最多牌又係我最尾
仲要有啲人唔知點解可以拎完牌又岀牌
又唔可以一次過岀唔同色,同數字嘅牌
又唔可以岀多過一張嘅功能牌,例如2張skip
同fd玩仲開心
係咁draw人
就算手持20張
我有5張唔同顔色嘅「1」已經可以挽回返個劣勢
功能牌唔係last card又可以維持到個平衡性
結論係:跟返本身嗰套都嘥氣
全盛時期一定係超過40隻成疊俾佢拎哂
大家冇牌抽當流局
玩開同數字可以一次出幾張同cut 牌,其實40張幾round 就出曬,仲可以用function 牌skip 曬其他人
uno最好玩就係玩心理戰
又想draw人 但係又怕會畀人draw返轉頭
博下家唔會有得draw
依家就話冇得連住draw
仲有大富翁
噢,長知識了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞