UNO官方澄清功能牌不可堆疊 玩家須先抽牌不能「Draw 4再Draw 4」

139 回覆
47 Like 502 Dislike
玩開同色同字先cut得
draw嗰陣cut先刺激
完全唔會估到邊個有牌邊個要硬食

10個人玩對面draw緊都可以一下到自己
又話唔比幾隻一齊出 有D又話冇CUT牌

宜家連DRAW都唔可以疊加

咁隻GAME當堂悶好多
其實差唔多十幾年前嘅版本都已經有寫,而且收尾只係唔可以黑底嘅牌,而唔係唔可以工具牌,更加無尾卡係工具牌可以抽卡嘅設定,而且每次只可以出一張,無得唔同色同號碼一次過出

至於+4嘅用法都唔係就咁+4,佢正式嘅名叫王牌,係被+者係可以質疑出+4嘅人手牌有無佢要轉嘅顏色,如果有嘅話,出嗰個要自己食4張,無嘅話被+者要食6張

根本官方玩法係鬥智同心計多D,而我地玩開嘅玩法係快餐,爽度高D

利申:佢個個版本都會改規則,唔知佢宜家係咪仲係咁
cut你個+4/+2
reverse你個+4/+2
佢隻新card game DOS其實有無人玩過?
+4用法個段野EXACTLY STEAM個隻UNO有呢個規則
睇YOUTUBER玩好鬼正
屌呢隻app好撚唔公平,一開波俾人draw完又skip咗幾round完全唔撚洗玩
屌佢老母
uno 宮方唔識玩uno
最後一張牌要講uno又係好撚反智
同你鋤dee要嗌last卡比個signal人地頂大差唔多姐
我覺得尼方面又冇咩問題
白痴唔識玩先會唔跟。
玩開draw4要揀色 同色功能牌可以出 最尾一定要數字牌 同數字牌可以一齊出 功能牌都係
正如大富翁細個玩一路以黎都以為再踩中自己塊地就可以起樓
其實想同朋友點玩咪自己決定囉
規距係玩嘅人定
入面有幾個Mode
classic就係佢twitter 講既 咩都唔得 硬食
wild就係可以人地+2果時你出張+2 下家+4
但係如果人地出+4轉色果張wild card你唔可以+2 一定要出+4先可以傳比人
fun mode就係有7 0換牌果d
理撚得佢
+2可以stack
+4唔可以
唔夠刺激
講起就嬲,想當年我玩三國殺online玩到熟哂,牌例、結算次序、special case都了解哂,但總係有啲人唔識扮識仲要話我錯
即係+4無得結尾
呢個concept 係大富翁6 黎
但如果冇呢條rule 點解當初全個世界都會咁樣疊加上去
冇計 因為當你同fd玩果陣,鳩玩既永遠都係多過識玩,講黎晒鳩氣傷感情
大個咗玩card game都係just for fun就算數
但就一定唔會同人鋤D 打牌賭錢,費事其他人唔識玩又盞拗,陣間仲以為我輸唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞