大學 大專 冗員討論區 (6)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
18k我覺得都ok...預會壓少少
咁我照寫返18k thx
我都講唔到俾你知,畢竟我都做左七八年學校,大大小小written test都做過十幾次。

我只可以講,你要睇返個題目對象係咩人,例如叫你覆一個applicant嘅email關於報呢個program要幾多錢、個program讀幾耐、program對比其他competitor有啲咩優勢。你要代入個applicant諗下你自己係個applicant你會想收到一啲咩資訊。

當然諗到之後都要用一個organized嘅方式寫出黎,用最少嘅字提供最多嘅資訊,言簡意賅。慢慢去培養返呢種sense咁就ok。巴打/ 絲打你呢種情況都係岩岩出黎搵工先會遇到,我呢啲做得耐就自動波做written test做到好似平時返工咁。加油!
今日聽 city 既朋友講果度就黎又轉制
SEO 起薪減到 40k,EO I/II 既起薪變成一樣
有冇師兄都聽過類似傳聞 ?
巴打我都係三大社科畢業。
千祈唔好因爲comfort zone呢個原因局限自己。仲有有d工作內容人地做得唔開心,但唔代表你都係。做左一年半都係d routine野,無加project無新野學,咁都可以搵新工擴闊自己眼界&能力了,最好係升職位。儲到有用的經驗值,真係對你好有用。
Functional title 呢啲野好死架姐,AM大概係EO2啦。PC唔等於出面EO,因為cuhk pc2都係under EO2。你可以當係assistant officer啦,但係cuhk有啲pc2嘅functional title都係AM。
咁可以叫Shitty仆街死。人工已經夠閪,仲要搞呢樣搞果樣。
但fg冇可能做pc,入行要做gc?
當然係pc2大。 clerk=pa<pc2<eo2
其實間間u個structure都唔同:

馬料水:clerk ii/i = pa ii/i < pc ii/i (pc i只係會內部晉升) < eoii/i < functional manager < assistant registrar/ secretary ii/i

又一城:EA ii/i = co ii/i < eoii/i < supervisory eo =/< Manager, 再高就唔太肯定

薄扶林:clerk = ea = pa < eo < aa ii < aa i,後面唔太清楚。

其他大學請其他巴打幫忙補充。
HKU project assistant (pa) 等於 clerical assistant 咋喎

ca = pa < clerk II = ea < clerk I = sea < eo
最近報左幾份想請各位巴打比下意見
恆商: EA同student affairs officer
Edu: 兩份ea
cityu: Student Residence Life Coordinator II 同 EO II
hkbu: 計劃主任 (Office of Student Affairs)
hku: Clerk I (Residence)

有少少混亂唔係好明 城大coordinator同EOII 既分別 同埋 hkbu個計劃主任其實係屬於assistant定officer位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞