大學 大專 冗員討論區 (6)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下有無人知如果我上兩個星期accept HKU offer,7月左右番工,到時如果立法會通常薪酬調整,我個人工會唔會有得加番?
因為我個salary係用緊上年個salary table來計的。
定係有無話什麼時間入職著數d?
如果入職人工meet 唔到Band底會幫你adjust 番去bank 底
如果已meet就唔會
2019年開始新入職冇得係該年調整,必須要起碼做過一次appraisal先可以加到cola。
另外,hku最遲係九月尾入職就可以趕入做嗰個年度嘅appraisal,所以一般九月入係最著數。至於你今年呢個時間入,最快就做2020嘅appraisal,咁就可以加2020嘅cola,2019嗰轉嘅cola有冇得加返暫時未知。可悲嘅係,2020全體hku職員有冇得繼續加cola都係未知之數。
其實唔一定,睇你咩terms of employment,如果係一年temp staff的話係not subject to cola,就算你該年人工低過個rank嘅minimum都一定唔會加到調整之後嘅數
HKU Cut cola有無新發展? 之前係咪話staff union 反對所以暫停?
暫時只係知2019維持不變,但已經向新入職開刀。原先係想跟科大嗰套跟表現掛勾,而家暫時未有風聲,可能睇埋今年點先。明明就大撚把錢,慳埋哂做啲出賣香港學生嘅陰質嘢。
system 冇開俾未夠半年既人
咁係做 paper form?
44,700 - 67,495
AL第一年14日, 第二年打後18日, 仲有COLA
Cu 咁少al 嘅
邊間多點?
如果COLA同多AL二揀一,我揀COLA。

間間都係十八日架啦,你想幾多?
第一年都18
不嬲都緊貼政府架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞