大學 大專 冗員討論區 (6)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
點樣向新入職開刀 新入都有cola架
都話冇做appraisal個self assessment就冇cola囉,除非department肯nominate appraisers俾新人
會。
18-19K好似係CityU EOII Starting point (唔肯定兩年前做過),不如試下City EOII好過。CityU EOII有啲係比較低要求, 可能undergrad + 1-2年經驗, 有postgrad + 0 exp/ 其他非院校exp 其實都可以試下, 如果係City alumni應該會有優勢
有Master仲要係EA位開始係浪費時間。
其實我預16-17k 想俾d空間壓價
我有d同學喺院校做 佢哋話如果本身冇院校經驗做EO好易俾人玩 叫我由EA開始做起再轉EO
不過我兩邊都試下 多謝你嘅建議
For你參考,我前年寫21k (EOII), City壓到我18k, 但係個post係project-based,所以未必可以作準。ching/ 絲打, 有得揀切記唔好做任何大學project-based嘅工 (即係可能有啲機構俾一舊錢大學做一個兩/ 三年嘅project,果啲post真係慘過食屎...), 有得揀最好揀正正常常regular 部門/ office.
利申: 係恒大 / UST / City / CU做過
只係覺得大學工而家係咁cut cost, 要COLA無COLA, 要gratuity無gratuity (越黎越多1年contract),仲要搞到個門檻咁高, 連clerk都有master,都唔知為乜...
要係Business School度做都需要人驚人嘅耐力,同埋有小朋友真係唔好揀商學院 / 醫學院,就算唔駛OT你都要預左whatsapp / wechat長開同快覆, 當然MBA係最wok架啦
想請問一下UST EO如果有degree+兩年多d經驗 (其中一年係院校EA) 咁有無機? Or一定要3年
洗濕左個頭轉唔返出去無計, 試過結完婚之後第二個月, 有course要跟連續返左29日工, 兩年夾埋起碼有40+日time off,搞到AL都未放過咁滯。

所以你話而家大學係唔係真係個個淨係朝九晚六呢?有,但一定唔係主流囉。所以見到以前undergrad啲學生想入行, 都勸佢地諗清楚先。
好就好在,起碼我而家都無話起身唔想返工。「起身唔想返工」呢個indicator係好緊要。至少起碼而家有野學,感覺ok,係人工同position未到我想要嘅level,等緊睇下有無得升,無得升就會閃人。
多謝你 希望我有得揀冇經驗冇選擇
大學診所既customer service officer個package係唔係麻麻架??

我見佢地請pt 100蚊1個鐘 full time會大約幾多架
想問下CU works supervisor 2好唔好做?有冇伏?人工福利係咪跳point?
無,last employment day可以係假期。你五月三十一遞信係可以的。
唔該哂巴打
如果written test 係寫email,英文好唔好固然重要,但最主要係你個人有無sense,email入面解唔解答到人地問題,例如人地問野你覆人果陣會唔會俾到人一啲有建設性又可行嘅方案等等。英文可以磨,但係個人有無sense有陣時要進步仲耐過你操英文。

如果要你寫proposal,要記住唔單單係list out to do list,仲要寫埋每一個task嘅可行性、繼而串連成為一個可行、cost effective又可以maximize成個project result嘅proposal。要諗點樣去tackle問題instead of 去背format / 範文去應付written test。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞