[好奇] 點解人會驚曱甴?

205 回覆
34 Like 239 Dislike
真係好得人驚,點先可以克服?
昆蟲都是六隻腳~ 多過六隻腳唔係昆蟲
雖然蟑螂不受歡迎,甚至要除之而後快,但在歷史上有過東亞、東南亞等地居民食用蟑螂的紀錄~
蟑螂約有4000種,其中約有數十種被認為是害蟲。除了其中大約有數十種會入侵人類家居,又有數種作為人類寵物飼養及寵物糧食外,絕大部份品種只能在野外山澗樹林或昆蟲博物館中見到~
唔止 現今香港人會北上係啲熟食市場食燒昆蟲
驚甲由應該係後天接觸產生恐懼,我而家都係當佢係普通昆蟲,不過見到必殺。同埋都唔會同任何昆蟲有主動嘅皮膚接觸,唔係驚到縮手跳起身咁樣迴避,只不過唔會掂佢,必要時都係用彈指神通。
呢世人真係冇咩嘢驚,就係最撚驚就係曱甴,嘗試克服過好多次都唔撚得

有時瞓覺前唔小心諗到曱甴(唔係睇到曱甴/相關嘅嘢)都可以淆到瞓唔撚著,灰到有啲想睇醫生試吓有冇幫助
昆蟲≠蟑螂
之前試過除鞋嗰陣覺得隻鞋有d野,以為係沙石 所以‘櫈’下
屌佢老母 係隻曱甴仲極速跑走咗

原來我踩著隻活生生曱甴全日
睇個post 睇到打哂冷震
初初讀小學既時候真係唔驚
見到會追住踩 但以前有套野叫做fear factor
成撚日都玩甲由 倒到一身都係做任務咁
close up影住 見到佢地個樣 D腳 嘔心到毛管都棟埋..
仲要幾年前有次行行下有隻強係榭上面飛落我大脾撞開咗
自此每次見到強都會標晒冷汗
之前睇過段片,話北海道係重來都冇曱甴的。
之後有節目職員放左D曱甴落一個箱入面再比北海道的學生睇。
佢地係覺得有趣同新奇。

所以我覺得驚曱甴係由細到大受周邊的人影響的。
細個唔驚甲由
但自從有一次
用拖鞋拍到隻甲由爆哂醬之後
從此就覺得好撚核突
唉屌,我都好撚驚曱甴,明明男人老狗,上一代人普遍都唔驚,係咪要做左人老豆先會唔驚曱甴
我睇咗套外國片
寄生係食物/人類身上嘅曱甴
一班曱甴令人冇得走
之後個曱甴皇后爬入個人把口入邊生蛋
明珠台當年播個啲深夜電影真係好仆街
但又勁好睇
普通唔怕 飛就真係
之前有段片話日本北海道好多冇見過小強
節目組帶左隻去 d人見到覺得好cute
唔知真定假
點樣共處咁耐
屋企無曱甴既話係街你又唔會攞上手玩
點共處
同埋呢d唔係一朝一夕既
似終咁多菌
你踩死完佢你對鞋又帶入屋
又唔知會唔會有d汁黏住
同埋唔係隻菌要搞到你即死先算毒呀
有d會搞到你兔役系統差/普通發燒咁都會啦
同埋呢隻無唔代表下隻無
有番少少common sense ok?
以前都試過
喺屋企近窗口位坐住打機
突然好似呀寶咁精神感應望出窗外加推開張凳坐開d
窗口外面飛隻大甲由入嚟,喺我眼前直飛再落地跑走
如果我淨望無坐開d 就中頭獎
細個無啦啦想攞舊衫出嚟著
著上身唔知點解好痕
諗住除件衫點知有隻曱甴跌出嚟仲飛嚟飛去
之後見到曱甴好撚嘔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞